Waarom belonen niet werkt – ook niet bij mama

door Drees Koren

Hoe zorg je dat je kinderen stoppen met schreeuwen? Niet met een beloningssysteem. Oh nee. Sla de betere opvoedliteratuur [1] er maar op na: dat is funest voor de intrinsieke motivatie van je kind. Voor zijn natuurlijke drang tot sociaal gedrag. Daarnaast heeft belonen iets denigrerends, zoals een dreumes een sticker geven als hij op een potje piest [2].

Lees ook: Zo werkt babyzindelijkheidscommunicatie

Ik wilde vanuit mijn tenen liefdevol opvoeden

En zo gebeurde het dat ik mezelf op een ochtend hoorde roepen: ‘Wie de hele dag niet schreeuwt, krijgt een snoepje met heel veel suiker en kleurstoffen erin.’ 

Gewonnen!

De jongens vonden het wel wat. Zeker een seconde of tien was het rustig. Ik liep verheugd naar de keuken. En toen begon Jep ineens hartverscheurend te krijsen. Ik keek op uit mijn illusie en zag Luka met dreigende vuist boven zijn kleine broer uittorenen. Jep op zijn beurt schreeuwde het uit van angst voor die vuist. ‘WTF?! We zouden toch niet meer…? We hadden toch afgesproken dat…?’ Luka trok zijn schouders op: ‘Hoorde je dat? Ha, ha. Jep heeft geschreeuwd, dus ik heb gewonnen. Mag ik nu mijn snoepje?’ 

Wat bleek: mijn slimme zevenjarige had een tactiek bedacht om dit wedstrijdje te winnen. Ineens ging het niet meer over vriendelijk met elkaar omgaan, over rust in huis of luisteren naar elkaar. Integendeel: mijn plan werkte competitie in de hand, machtsmisbruik en onvriendelijkheid. En herrie.

‘Told you so,’ hoorde ik in gedachten de opvoedgoeroes honen (hoewel dat natuurlijk heel pedagogisch onverantwoord van ze zou zijn).

Lees ook: Vier manieren van opvoeden die niet werken

Ik besloot een andere tactiek: voorleven. In opvoedboek nummer zoveel [3] las ik zelfs een zinvolle manier om dat te doen. En wel met een…beloningssysteem. Want als ik mezelf zou laten belonen voor elke keer dat ik mijn zelfbeheersing niet verloor, zou ik aan mijn kinderen voorleven dat het heus wel mogelijk was om rustig te blijven. Daarbij zou het goed zijn voor mijn zelfvertrouwen als ik merkte dat het me lukte. En voor de kinderen was het heel tastbaar om op deze manier samen met mama te werken aan een aangenamere sfeer in huis. En wat betreft die intrinsieke motivatie: dat zat bij mij toch wel goed, ik wilde vanuit mijn tenen liefdevol en empathisch opvoeden, dus ik hoefde niet bang te zijn dat ik alleen nog maar voor die beloning mijn best zou doen. 

Jezelf belonen?

En zo kwam het dat ik een paar dagen later een soort zelfgeknutselde adventkalender aan de muur hing, waarop mijn kinderen een zelfgeknipte hartjes-sticker konden plakken voor elke dag dat mama niet geschreeuwd had. 

Ik verdiende zeker drie dagen lang stickers

En weet je wat? Het werkte. Ik werd kalmer. En ik leerde dat ik dus best wel een geduldige moeder kon zijn, ook al schreeuwden mijn kinderen er vooralsnog geen centimeter minder om. Ik verdiende zeker drie dagen lang stickers. Totdat er op dag vier iets gebeurde – iets met stress en op tijd op school zijn en nu even niet meer LEGO bouwen – en ik tegen Luka bulderde dat hij nu ein-de-lijk zijn kl*teschoenen aan moest trekken. Grrr. 

Welverdiend

Die avond stonden mijn zoons aan elkaar te sjorren bij de kalender. Ruzie. Over wie de sticker voor mama mocht plakken. ‘Ik ben aan de beurt!’ ‘Echt niet, ik!’ ‘Ho eens even,’ kwam ik tussenbeide, ‘ik heb vandaag helemaal geen sticker verdiend. Ik heb vanmorgen toch geschreeuwd?’ Het was even stil. En toen pruilde Luka: ‘Welles! Je mag wel een sticker!’ Hij begon te huilen. 

Ik probeerde hem uit te leggen dat het niet om de beloning ging, maar dat ik mijn geduld verloor. Dat ik had gescholden en geschreeuwd. Niet het goede voorbeeld. Dat dat plakplaatje me een worst zou wezen, maar dat ik gewoon een beetje gezelligheid wilde in ons huis. Het waren woorden tegen dove lieve jongensoren. Luka schudde zijn hoofd. ‘Ik wil je gewoon blij maken, mama. Ik doe het toch.’ 

Mijn zoon wrikte zich los van mijn schoot en plakte doelbewust het hartje op de juiste plaats. 

Nee, ik geloof nog steeds niet in beloningssystemen. Maar inmiddels wel een beetje meer in mezelf en mijn kinderen.  

[1] Jürgen Peeters | Kinderen zijn geen puppy’s 

[2] Laurie Bauke | Je baby op het potje

[3] Laura Markham | Ontspannen ouders, blije kinderen

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Jong geleerd is oud gedaan?

Jong geleerd is oud gedaan?

Een goede vriendin - tevens trotse moeder - vertelde me dat een hele vakantieweek van haar zoon in het teken had gestaan van een training bij zijn voetbalclub. Haar zoon van acht jaar oud is een jaar geleden ‘gescout’. Omdat het hier een grote, bekende...

Waarom beoordelen we elkaar? En (hoe) kan het anders?

Waarom beoordelen we elkaar? En (hoe) kan het anders?

Geen baan zo collectief en individueel tegelijk als het ouderschap. Je doet iets universeels: een kind grootbrengen. Toch kan het alleen maar op jouw unieke manier. Heb je eindelijk uitgevonden wat voor jou goed werkt, dan houd je daar ook stevig aan vast. Je bouwt...

Stop en realiseer: neem je emoties onder de loep

Stop en realiseer: neem je emoties onder de loep

Oei! Opschieten! Ik zie op de klok dat ik de illusie van zeeën van tijd op de voorochtend van de peutergym moet gaan opgeven. Laatste slok koffie en gauw de douche in. Zoonlief van net een jaar heeft andere plannen. Jammerend volgt hij me overal en het jammeren gaat...

Kinderen als serieuze gesprekspartners: zo deed Korczak dat

Kinderen als serieuze gesprekspartners: zo deed Korczak dat

De Poolse kinderarts Janusz Korczak (1878-1942) leidde begin 20e eeuw een weeshuis in Warschau. Hij ontwikkelde een methode waarin wederzijds respect de basis was, nadat hij gemerkt had dat straffen en een autoritaire houding weinig effect hadden. Korczak...

Het kunstje dat opvoeden heet

Het kunstje dat opvoeden heet

'Dennis, ik vind het niet leuk als je op de muren tekent', zegt een vader aarzelend tegen zijn zoontje van zes. Dennis tekent nog vrolijk even door, terwijl zijn vader de laatste berichten op zijn smartphone checkt. 'Mijn poppetje is mooi geworden hè’, zegt Dennis...

Minder opvoeden maakt het leuker

Minder opvoeden maakt het leuker

Alles wat je kind nodig heeft, is liefde. Zo simpel is het eigenlijk. Met je baby in je buik of in je armen, voel je vaak heel goed zelf waar het om gaat. Maar gaandeweg gebeurt er iets geks: er schuift een flinke brok ‘opvoeding’ tussen je kind en jou. Het sluipt...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0