Nu heb ik je aandacht, toch? Natuurlijk is er niets seksueels aan borstvoeding. Maar, er is een ding dat ze gemeen hebben: ze zijn beiden natuurlijk. En van natuurlijk dingen schijnen wij te denken dat ze gemakkelijk moeten zijn. Net als bij borstvoeding geven, worden we echter wel geboren met mogelijkheid om seks te hebben, maar niet met de geavanceerde skills, om het zo te zeggen. Goede seks vereist oefening en dat is niet anders met borstvoeding. Mijn eerste weken van borstvoeding geven aan Elliot waren zwaar en eerlijk – ondanks ik er de moed in hield – bleef het moeilijk tot aan het einde. Ik dacht vaak: hoe kan het toch dat iets natuurlijks zo verdomd moeilijk is? Wel, voor velen van ons vrouwen is het moeilijk en dat is geen schande! Gelukkig geldt ook voor borstvoeding dat oefening kunst baart. En deze tips kunnen ook helpen:

Elke keer dat je je baby aanlegt is het alsof je een batterijlader insteekt en zwengelt het zuigen je melkproductie aan

Informeer je voor je bevalt

Vraag eens rond naar een goede vroedvrouw en ga er alvast eens langs in de laatste maand van je zwangerschap. Ze zal je alles uit de doeken doen over bevallen en kan je vertellen wat je het best doet in die eerste momenten met je pasgeboren baby’tje.

Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk je baby’tje huid tegen huid te houden op je borst. Dat is natuurlijk als de gang van zaken het toelaat. Dit huid-op-huidcontact zet je melkproductie in gang. Je vroedvrouw zal je ook mentaal voorbereiden op het feit dat je de eerste dagen je kindje zal “voeden” zonder dat je baby’tje waarschijnlijk meer dan enkele druppels melk binnenkrijgt. Dit is geen reden tot paniek, maar wel heel normaal. Blijf je baby zo vaak mogelijk aanleggen want elke keer is het alsof je een batterijlader insteekt en zwengelt het zuigen je melkproductie aan. Op dag drie of vier krijg je stuwing: je borsten zullen zich danig vullen met melk en dat kan best pijn doen maar ook dit passeert. Bij mij viel die stuwing mooi samen met de babyblues die typisch op de derde dag hun intrede doen en dat is ook net de dag dat ik naar huis vertrok uit het ziekenhuis. Mooie timing noemen ze dat! 

Volg onze gratis 6-weekse borstvoedingcursus via mail>

Er is zoooooo veel uit te vinden over borstvoeding voor je baby’tje effectief geboren is. Het  zal je die eerste dagen en weken geduldiger en zelfzekerder doen doorkomen.

Laat vreemden je borsten vastpakken

Je zal al snel ontdekken dat niet alleen jij maar ook je baby heel wat te leren heeft over borstvoeden. De manier waarop een baby aanhapt is erg belangrijk. Als het dit niet juist doet, kan je dat heel wat ongemak en zelfs serieuze pijn opleveren. Sommige babies zijn natuurtalenten, anderen zijn wat te onstuimig en hebben je hulp nodig.

Wees gewaarschuwd: Je stapt nu een wereld in waar het volkomen normaal is om vreemden je borst te laten vastpakken en in je baby’s mond te proppen, vreemder zelfs: je zal ze dit enkele keren per dag vragen! Goed aanhappen is echt alles, dus als je enige schaamte over hebt na de helft van het ziekenhuispersoneel je vajajay te hebben getoond, laat het dan los en knoop je bloesje open zodat er nog wat onbekenden naar je borsten kunnen grijpen. 

Wat is jouw favorietje standje?

Er zijn zo veel posities waarin je kan voeden en iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Probeer dus maar wat uit! Ik vond het vooral fijn om Elliot en later Amelia op m’n schoot te laten rechtzitten en naar me toe te laten leunen. Zo boerden ze gemakkelijk en dat leek de krampjes achteraf iets te verminderen.

Omring je met steun

Borstvoeding vraagt doorzetting. Voor een langere periode, vooral de eerste acht weken of zo zal je volledig volgens het ritme van je kindje leven. In de meeste gevallen betekent dat dus een uitgeputte mama. Doe daar wat hormonen bij en het wordt pittig. Neem dus je partner mee naar die ene babbel met de vroedvrouw en laat hem goed luisteren naar elk advies van de vroedvrouwen in het ziekenhuis. Het zal namelijk zijn taak zijn om jou eraan te herinneren als je even vast zit of iets je doet panikeren. Informeer ook je vrienden en familie over borstvoeding geven zodat je op een zelfverzekerde manier kunt reageren op commentaar als ‘Had die nu niet net gegeten?’ met ‘Wel, dat verraste me ook, maar onze vroedvrouw legde ons uit dat een baby op vraag moet gevoed worden en dat de tijdspanne ertussen wel vanzelf zal rekken.’ Laat je partner je steunen in gesprekken als de deze.

Als nieuwe mama was ik echt heel gevoelig voor opmerkingen als deze en het was mijn partner die me eraan herinnerde dat wij ook maar net heel veel hadden geleerd over hoe het nu juist zat met borstvoeding en dat ik de reacties van mensen best opvatte als vriendelijke bezorgdheid.

Focus niet op cijfers

Mijn vroedvrouw gaf me het beste advies, om me namelijk niet te focussen op voedingsmomenten of gewichtscurves. Haar vuistregel was om de luiers in het oog te houden. Waren die nat? Dan was er vloeistof ingegaan. Natuurlijk past deze relaxte houding niet in alle situaties maar ik heb al veel vriendinnen gezien die echte stress ervoeren bij het proberen volgen van voedingsmomenten en het naleven van gewichtscurves. En laten we eerlijk zijn: er zijn betere dingen om je mee bezig te houden als jonge mama! Noteer bijvoorbeeld de eerste dagen de voedingsmomenten van je kindje en val dan terug op je borsten en houd de voedingssignalen van je baby’tje in het oog. Soms gebruikte ik ook wel eens Baby tracker, een app om te zien hoe vaak en hoe lang ik eten gaf. Dit deed ik vooral wanneer ik probeerde onze onderbroken nachten aan te pakken. De tweede keer kreeg ik de tip een armbandje te dragen aan het hand langs de zijde dat ik het laatst had gevoed, zodat ik wist welke borst ik de volgende keer aan moest beginnen. Handig!

Maak het jezelf comfortabel

Mijn zwangere ik was een obsessieve nester: ik dacht de hele tijd aan hoe ik ons huis kon voorbereiden op een baby en pinde het ene kinderkamerideetje na het andere. Ik werd opgeslorpt met het op tijd afkrijgen van de babykamer en achteraf bekeken is dat eigenlijk wat gek want het eerste half jaar of zo sliepen onze baby’tjes in onze kamer. Beter dus om na te denken over waar je je baby zal voeden ‘s nachts. Wij gebruikten gewoon het wiegje van de kinderwagen. Dat had z’n voordelen want we konden het gemakkelijk door ons huis heen verplaatsen. Maar ik heb ook al heel goede dingen gehoord over co-sleepers.

Ik vond het niet fijn om in bed te voeden, mijn rug deed er pijn van. Met de komst van Amelia bereidde ik dus een knus borstvoedingshoekje voor in onze slaapkamer. Toevallig wilde m’n moeder een enkele zitbank kwijt en wij gaven hem een tweede thuis. Het werd de perfecte plek om met Amelia te knuffelen. Het was een grote, robuuste stoel in Engelse cottagestijl en met wat kussens en een voetbank was hij ideaal. Ik zette er een krukje naast dat als nachtkastje diende met een gedimd lampje erop en een borstvoedingsvoorraad: een fles water, wat crackers en een goed boek (ik merkte dat ik beter in slaap viel als ik m’n telefoon achterwege liet). Het maakte het wakker worden ‘s nachts wat comfortabeler en spaarde m’n nek en rug. 

Lees ook over veilig samen slapen

Eet veel en alles

Borstvoeding zoog de calorieën recht uit mijn lijf. Het vereist zo veel van je lichaam om een klein mensje te voeden dat het absoluut niet het moment is om te diëten. Mensen beweren vaak dat als je zwanger bent, je voor twee moet eten, maar dat is niet waar. Tijdens de borstvoeding is dat echter wel zo! Borstvoeden vraagt zo’n vijf- tot achthonderd calorieën per dag van je lichaam. Wees dus gerust en eet alles wat je wil.

Borstvoeding zoog de calorieën recht uit mijn lijf

Veel vrouwen volgen speciale diëten om hun baby’s te sparen van allergenen die ze zouden doorgeven in hun melk. Mijn dokter verzekerde me dat dit enkel nodig is serieuze gevallen van allergie. Anders is er geen reden om melkproducten, pindanoten, uien, kruiden, en andere zaken waarover je vaak hoort, weg te laten zonder doktersvoorschrift. Wees wel een beetje voorzichtig met alcohol.

Trek je kleren uit

Heb je moeite met je melkproductie hoog te houden? Ik had dat probleem vaak met Elliot. Telkens als ik ziek was of het slaaptekort aan me vrat, dan kreeg ik een serieuze dip in melk. Ik moest me dan honderd procent geven om het terug op te krikken. Wat ik dan nog meer deed dan anders, was skinnen. Ik hield Elliot in z’n blootje dicht bij mijn naakte borstkast. Dit veroorzaakt een keten van reacties in jou en je baby’s brein die echt Avatarwaardig zijn. Schaf dus een draagdoek of -zak aan en knuffel je baby zo veel je kan.

Lees ook: De logica van het dragen

Geef borstvoeding zonder je gevoel voor mode op te geven

Ik weet niet wat jij ervan vindt,  maar ik vind al die speciale borstvoedingskleren vaak donderslelijk! Voor ik iets van borstvoeden afwist, hadden die onflatterende wikkeltops me al bijna naar de flessen gedreven. In de praktijk vond ik echter uit dat het helemaal niet noodzakelijk is om aan geld uit te geven aan speciale kleding, je kunt heel gemakkelijk je eigen kleerkast pimpen om aan ‘borstvoedingsvoorwaarden’ te voldoen.

De belangrijkste van die voorwaarden, is borstbereik. Daarna komt er – voor mij ten minste – de mogelijkheid om je wat te bedekken. Ten derde is het interessant niet te strakke kleding te dragen als je van die borstvoedingspads draagt tegen het lekken tussen voedingen door of als je zoals ik met een borst zit die altijd wil meedoen met de andere. Deze pads zie je vaak door een dunne bh en t-shirt. Ten slotte is het handig om onvermijdelijke vlekken te verbergen. Al deze dingen zijn heel gemakkelijk op te lossen. Zo draag ik altijd een voedingsbh (wel interessant om in te investeren) met een topje met spaghettibandjes dat ik onder m’n borst kan trekken. Daarover draag ik een wijder t-shirt, bloes of hemd dat ik over m’n borst kan draperen. Zo zie je je buik niet dankzij het bovenstuk, en kan je m’n borst niet zien door de stof die erover is gedrapeerd en je baby’s hoofd. Mocht je het fijn vinden dat er niets van te zien is. Je hoeft sowieso geen doek mee te sleuren. Als je lekt, is er ook geen stress want je schone shirt verbergt de vlekjes op het topje eronder.

Minpunt: geen jurkjes, jumpsuits of tuinbroeken. Voordeel: normale kleding waar je nadien ook nog plezier aan kan beleven en subtiel voeden in het openbaar. 

Of laat je borsten zien!

Tip voor borstvoeding geven terwijl er al een peuter rondloopt

Een handige tip van toen ik net Amelia kreeg, is om een doos te vullen met onbekende speelgoedjes voor Elliot waarmee hij kon spelen naast me op de bank terwijl dat ik haar voedde. De doos was enkel bestemd voor die momenten en was gevuld met boekjes, speelgoed en activiteiten. Het was een lifesaver in die eerste rauwe weken van een mama van twee kids te zijn.

Probeer dit voor je opgeeft

Zoals ik al zei had ik het bij Elliot heel moeilijk om genoeg melk te blijven produceren. Tegen Kerst was ik er helemaal klaar mee. Ik was ontzettend moe, had net een lelijke buikgriep achter de rug en m’n melkproductie zat in serieuze dip. Elliot was gefrustreerd tijdens voedingen en ik bracht alle kerstvieringen door met een onrustig baby’tje aan de borst in slaapkamers van familieleden, ver weg van het feest. Ik vond dat ik aan het falen was. Ik was nog niet klaar om te stoppen met borstvoeding maar had het gevoel dat ik zo’n opkrikmissie niet nog eens aankon.  Toen raadden m’n vroedvrouw en dokter domperidon (beter bekend als motilium) aan voor enkele dagen. Na één, letterlijk één pil, stonden m’n borsten op ontploffen. Het vereiste wat opvolging om geen borstontsteking te krijgen maar ik was zo blij eindelijk een rustig kindje aan de borst te hebben en vulde zelfs wat extra flesjes voor in de ijskast. Sommige artsen zijn er niet helemaal voor te vinden, andere wel. Informeer je, en beslis voor jezelf. Voor mij was het een redding! 

Ik ben geen lactatiekundige maar het feit dat deze baan bestaat, bewijst dat er echt geen reden is om je te schamen als het met de borstvoeding moeilijk gaat. In vele culturen leren vrouwen aan elkaar hoe het allemaal moet, maar hier in België is het meer een gewoonte om een nieuwe mama met rust te laten – buiten een beleefd bezoekje om het baby’tje te ontmoeten.  Jammer eigenlijk, want de beste tips zijn vaak degene die je krijgt van bevriende moeder. Wees dus ook eerlijk over moeilijke momenten en vindt opluchting in de  herkenbare ervaringen van je vriendinnen.

Zet je dit gesprek graag verder? Volg me dan op instagram: @mommoiselle_com

Meer weten over borstvoeding? Volg onze borstvoedingscursus of schrijf je in voor de gratis 6-weekse minicursus borstvoeding!

0