Waarom een borstvoedingsplan belangrijk is

door Drees Koren

Ben je klaar voor je bevalling? Top. Maar ben je ook helemaal klaar voor de borstvoeding? Voor een goede start biedt een borstvoedingsplan uitkomst. 

Jullie favoriete babykleertjes liggen klaar, het vluchtkoffertje staat in de gang (inclusief reservebatterijen voor de camera), je hebt misschien zelfs een geboortemuzieklijst samengesteld op Spotify. En uiteraard heb je al jouw wensen besproken met de verloskundige, je geboortepartner en eventueel de gynaecoloog. Mooi. Maar heb je al nagedacht over borstvoeding? Ligt je borstvoedingsplan al klaar?

Wat is een borstvoedingsplan?

Om straks een soepele start te kunnen maken met het voeden van je kindje, is het de moeite waard om alvast na te denken over een aantal kwesties. Zoals je een geboorteplan of bevalplan maakt over de manier waarop je je baby ter wereld hoopt te brengen, kun je ook een borstvoedingsplan maken over de manier waarop je je baby in de wereld hoopt te verwelkomen. In een goed doordacht borstvoedingsplan staat precies wat je van jezelf en je omgeving verwacht.

Lees ook: Veilig door de kraamtijd

Voor wie is het borstvoedingsplan bedoeld?

1. Het borstvoedingsplan is in de eerste instantie een heel zinvol document voor jou, als (aanstaande) mama. Als je het invult, zal je merken dat je zelf alvast aan het denken wordt gezet over jullie borstvoedingsstart. En het is nu een goed moment om daar beslissingen over te nemen, zodat je je daar straks, tijdens het baren, niet druk over hoeft te maken. Je hebt dan immers wel wat beters te doen.

2. Het borstvoedingsplan is ook voor je geboortepartner. Hij of zij zal jou tijdens je bevalling, maar ook daarna, ondersteunen door voor jou het denkwerk te doen en met de hulpverleners te overleggen. Wel zo handig als hij of zij dan weet wat jouw wensen zijn. Wellicht is het een goed idee om met z’n tweetjes het borstvoedingsplan op te stellen. Als je meerdere geboortepartners hebt, betrek je ze hier natuurlijk allemaal bij. 

3. Neem voor alle hulpverleners die je bij je bevalling en daarna verwacht, de tijd om dit plan te bespreken. Vaak wordt aangenomen dat vrouwen het zus-of-zo willen, omdat ‘de meeste vrouwen’ dat willen. Maar hé, jij bent niet ‘de meeste vrouwen’, jij bent je unieke zelf, met je eigen unieke bevalling en je eigen unieke baby. En jouw wensen voor jouw bevalling zijn de enige die er echt toe doen. Dus bespreek het borstvoedingsplan met de verloskundige, de gynaecoloog en de kraamzorg en druk ze op het hart dat ze in ieder geval in jouw dossier vermelden dat je een borstvoedingsplan hebt. Print het plan twee keer uit: een kopie voor in het kraampakket en een kopie voor in je vluchtkoffertje.

4. Tot slot is het borstvoedingsplan handig voor kraamvisite en bijvoorbeeld goedbedoelende (schoon)ouders. Wat verwacht je van hen? Door dat nu al vast te leggen, weet iedereen waar hij aan toe is. Ze hoeven jouw plannetje misschien niet van A tot Z te kennen, maar misschien wel wat hun rol tijdens jouw kraamtijd is.

Wat zet je in het borstvoedingsplan?

In het borstvoedingsplan staat alles wat je voor/tijdens en na de bevalling en in de kraamweek wenst. Over wat je al kunt toen tijdens de zwangerschap om je voor te bereiden bijvoorbeeld. En overwegingen over eventuele pijnstilling, over wie jou (niet) mag assisteren bij het aanleggen of waar je baby blijft in je kraamtijd. Maar ook over bijvoeding, mocht dat nodig zijn. Want in dat geval zijn er wellicht meer opties dan je denkt, zoals prenataal kolven of donormelk.

Is er ook een voorbeeld borstvoedingsplan?

Het borstvoedingsplan is nog niet zo ingeburgerd als het geboorte- of bevalplan. Wat ons betreft komt daar snel verandering in. Daarom hebben wij een, al zeggen we het zelf, zeer uitgebreid formulier samengesteld, waarmee jij heel gemakkelijk je persoonlijke borstvoedingsplan kunt opstellen. Het borstvoedingsplan is niet exclusief voor onze cursisten, maar voor iedereen beschikbaar. Alle leden van onze nieuwsbrief ontvangen hem helemaal gratis en voor niets.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Kiind en krijg het invulbare borstvoedingsplan direct cadeau!

8 borstvoedingshoudingen om uit te kiezen

Biological nurturing: een andere visie op borstvoeding

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Wat werkt tegen tepelkloofjes?

Wat werkt tegen tepelkloofjes?

Een tepelkloofje, hoe onschuldig het ook klinkt, kan flink je dag verpesten. En je nacht, en je kraamtijd, en, nou ja, het is gewoon heel erg shit. Hoe kom je eraan en, belangrijker, hoe kom je eraf? Hoe herken je een tepelkloofje? Op je tepel zit een, soms haast...

De Rapley-methode is bijvoeding zonder prakjes

De Rapley-methode is bijvoeding zonder prakjes

Bijvoeden is leuk! Het eerste hapje is vooral voor de ouder een spannende en leuke aangelegenheid, de camera wordt erbij gepakt en alle gekke gezichten die je kindje trekt worden zorgvuldig vastgelegd op de gevoelige plaat. Een doel van bijvoeding is een stapje zetten...

Hoe werkt borstvoeding? Je baby weet het wel

Hoe werkt borstvoeding? Je baby weet het wel

Als aanstaande moeder kan de vraag ‘Kan ik borstvoeding geven?’ heel spannend zijn. Je hebt het immers nog nooit gedaan, dus wie zegt dat het straks zomaar gebeurt? Onze generatie, en ook die van daarvoor, ziet weinig voedende moeders in het wild. Daardoor is de...

Monkey Platter: laat je kind zelf kiezen wat ze eet

Monkey Platter: laat je kind zelf kiezen wat ze eet

Zijn voorkeuren voor smaken aangeboren of aangeleerd? Ongetwijfeld van allebei een beetje, maar ik wil je vertellen over onze aangeboren voorkeur voor gezond voedsel. Ja, ook die van jou. Baby's blijken heel goed in staat te zijn om een gevarieerd dieet voor zichzelf...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0