Waarom een borstvoedingsplan een ‘must have’ is

door Sandii Zachte

Ben je klaar voor je bevalling? Top. Maar ben je ook helemaal klaar voor de borstvoeding? Voor een goede start biedt een borstvoedingsplan uitkomst. 

Jullie favoriete babykleertjes liggen klaar, het vluchtkoffertje staat in de gang (inclusief reservebatterijen voor de camera), je hebt zelfs een birthing-playlist samengesteld op Spotify. En uiteraard heb je al jouw wensen besproken met de verloskundige, je geboortepartner en eventueel de gynaecoloog. Mooi. Maar heb je al nagedacht over de borstvoeding? Ligt je borstvoedingsplan al klaar?

Wat is een borstvoedingsplan?

Om straks een soepele start te kunnen maken met het voeden van je kindje, is het de moeite waard om alvast na te denken over een aantal kwesties. Zoals je een geboorteplan of bevalplan maakt over de manier waarop je je baby ter wereld hoopt te brengen, kun je ook een borstvoedingsplan maken over de manier waarop je je baby in de wereld hoopt te verwelkomen. In een goed doordacht borstvoedingsplan staat precies wat je van jezelf en je omgeving verwacht.

Gratis Ebook baby

Dit wil je weten als je een baby krijgt!

Voor wie is het borstvoedingsplan bedoeld?

1. Het borstvoedingsplan is in de eerste instantie een heel zinvol document voor jou, als (aanstaande) mama. Als je het invult, zal je merken dat je zelf alvast aan het denken wordt gezet over jullie borstvoedingsstart. En het is nu een goed moment om daar beslissingen over te nemen, zodat je je daar straks, tijdens het baren, niet druk over hoeft te maken. Je hebt dan immers wel wat beters te doen.

2. Het borstvoedingsplan is ook voor je geboortepartner. Hij of zij zal jou tijdens je bevalling, maar ook daarna, ondersteunen door voor jou het denkwerk te doen en met de hulpverleners te overleggen. Wel zo handig als hij of zij dan weet wat jouw wensen zijn. Wellicht is het een goed idee om met z’n tweetjes het borstvoedingsplan op te stellen. Als je meerdere geboortepartners hebt, betrek je ze hier natuurlijk allemaal bij. 

3. Neem voor alle hulpverleners die je bij je bevalling en daarna verwacht, de tijd om dit plan te bespreken. Vaak wordt aangenomen dat vrouwen het zus-of-zo willen, omdat ‘de meeste vrouwen’ dat willen. Maar hé, jij bent niet ‘de meeste vrouwen’, jij bent je unieke zelf, met je eigen unieke bevalling en je eigen unieke baby. En jouw wensen voor jouw bevalling zijn de enige die er echt toe doen. Dus bespreek het borstvoedingsplan met de verloskundige, de gynaecoloog en de kraamzorg en druk ze op het hart dat ze in ieder geval in jouw dossier vermelden dat je een borstvoedingsplan hebt. Print het plan twee keer uit: een kopie voor in het kraampakket en een kopie voor in je vluchtkoffertje. 

4. Tot slot is het borstvoedingsplan een handige tool voor kraamvisite en bijvoorbeeld goedbedoelende (schoon)moeders. Wat verwacht je van hen? Door dat nu al vast te leggen, weet iedereen waar hij aan toe is. Ze hoeven jouw plannetje misschien niet van A tot Z te kennen, maar misschien wel wat hun rol tijdens jouw kraamtijd is. 

Wat zet je in het borstvoedingsplan?

In het borstvoedingsplan staat alles wat je voor/tijdens en na de bevalling en in de kraamweek wenst. Over wat je al kunt toen tijdens de zwangerschap om je voor te bereiden bijvoorbeeld. En overwegingen over eventuele pijnstilling, over wie jou (niet) mag assisteren bij het aanleggen of waar je baby blijft in je kraamtijd. Maar ook over bijvoeding, mocht dat nodig zijn. Want in dat geval zijn er wellicht meer opties dan je denkt, zoals prenataal kolven of donormelk. 

Is er ook een voorbeeld borstvoedingsplan?

Het borstvoedingsplan is nog niet zo ingeburgerd als het geboorte- of bevalplan. Wat ons betreft komt daar snel verandering in. Daarom hebben wij een, al zeggen we het zelf, zeer uitgebreid formulier samengesteld, waarmee jij heel gemakkelijk je persoonlijke borstvoedingsplan kunt opstellen. Het Bib-borstvoedingsplan is niet exclusief voor onze cursisten, maar voor iedereen beschikbaar. Alle leden van onze nieuwsbrief ontvangen hem helemaal gratis en voor niets. 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Na een heftige bevalling: verbind je met je trauma

Na een heftige bevalling: verbind je met je trauma

Zwanger zijn en geboorte is een unieke levenservaring. Tegelijk is het ook een ervaring waarbij je hevig te maken kunt krijgen met de diepste emoties en zelfs trauma. Voor verwerking of zelfs maar erkenning van trauma is geen tijd - je hebt een kostbare baby om voor...

Bevallen voor vaders – je doet ertoe

Bevallen voor vaders – je doet ertoe

Bevallen: voor vaders maakt het ook veel uit hoe de bevalling verloopt. De Geboortebeweging organiseert in december de actie “#genoeggezwegen”. Moeders, maar ook vaders laten hun stem horen. Door middel van het online plaatsen van foto’s en verhalen wordt een platform...

4 keer wat je wil weten over een stuitbevalling

4 keer wat je wil weten over een stuitbevalling

Op het moment dat je weet dat je baby in stuit ligt, ben je al ver in je zwangerschap. Wat kun je doen om jezelf en je baby de beste start te geven? 1 Onderzoek of versie mogelijk is Onderzoek de mogelijkheid tot versie in een aandachtige setting met twee...

15 dingen die ik niet had verwacht van zwanger zijn

15 dingen die ik niet had verwacht van zwanger zijn

In verwachting zijn, iedereen heeft er een bepaald beeld van. Ochtendmisselijkheid en vocht vasthouden, daarop had ik me wel voorbereid. Maar er zijn toch ook heel wat dingen die ik niet had verwacht van zwanger zijn. Een kleine selectie! Dit had ik niet verwacht van...

Column: De wegen van mijn kinderen…

Column: De wegen van mijn kinderen…

Mijn zoon heeft zich laten halen. Al de hele zwangerschap lag hij riant overdwars te loungen in mijn baarmoeder. We hebben van alles geprobeerd om hem ertoe te bewegen met zijn hoofd naar beneden te gaan liggen: lief vragen, streng zijn, moxa-therapie, spinning...

Column: Zwanger, tegen alle verwachtingen in

Column: Zwanger, tegen alle verwachtingen in

Vorige maand las je over het hormonencircus dat Lisa Wade inging om zwanger te worden. Deze maand het vervolg. Over verwondering, uitspraken, vrijheden en beloftes. Toen ik verliefd werd op Peter wist ik dat dit ook betekende dat ik waarschijnlijk nooit moeder...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0