Een lactatiekundige hoort in het basispakket thuis

door Nelleke Bos

Als je borstvoeding geeft, kun je tegen allerlei vragen aan lopen. Dat komt op dit moment voor je eigen rekening. Dat werpt een drempel op. En dat is vreemd, heel vreemd. Zorg van een lactatiekundige in het basispakket van elke verzekeraar zou een heel logische stap zijn.

Beginner zoekt expert

Wanneer je net van je eerste kind bevallen bent, moet je alles nog leren. We leven in een cultuur waarin we het ouderschap niet automatisch meer overgedragen krijgen van onze voorouders. Er is geen straatbeeld van voedende moeders, we hebben de expertise van onze moeders, tantes en oma’s niet bij de hand om ons te helpen in het kersverse moederschap. En die hulp is wel degelijk nodig om de borstvoeding onder de knie te krijgen.

Borstvoeding is natuurlijk, jazeker, maar elke moeder moet het eerst leren. Een lactatiekundige kan hierin het verschil maken, maar dan moet zij wel bereikbaar zijn voor het nieuwe gezin. Dat betekent dat de meest logische conclusie is: een lactatiekundige in het basispakket voor iedereen.

Lees ook: Borstvoeding, Veilig door de kraamtijd, Borstvoeding doe je zo.

Gezondheidsvoordelen

Het belang van lactatiekundige zorg gaat veel verder dan particulier geluk. Het kost onze maatschappij op de korte en de lange termijn enorm veel geld. Niet-borstgevoede baby’s hebben meer kans op gezondheidsnadelen dan borstgevoede kinderen.

De gezondheidsnadelen die niet-borstgevoede kinderen ondervinden zijn talrijk. Baby’s die geen borstvoeding krijgen, hebben vaker last van:

  • diarree en buikgriep
  • middenoorontsteking, hersenvliesontsteking, luchtweginfecties
  • ontstekingen, griep en ziektes die in de omgeving de ronde doen, waartegen borstvoeding had kunnen beschermen

Zonder borstvoeding heeft een kind later meer kans op:

  • ziekte van Crohn, diabetes type 1,
  • Astma en allergieën
  • een IQ dat gemiddeld 10 punten lager is dan dat van borstgevoeden kinderen [Horwood and Fergusson, ‘Breastfeeding and Later Cognitive and Academic Outcomes’, Jan 1998 Paediatrics Lucas, A., ‘Breast Milk and Subsequent Intelligence Quotient in Children Born Preterm.’ Lancet, 1992; 339:261-262Vol. 101, No. 1]
  • Meisjes die kunstvoeding kregen, hebben later meer kans op borstkanker [LINK Freudenheim, J. et al. 1994 ‘Exposure to breast milk in infancy and the risk of breast cancer’. Epidemiology 5:324-331]

Vrouwen die geen borstvoeding gaven, hebben meer kans op:

  • borstkanker
  • eierstokkanker
  • baarmoederhalskanker
  • osteoporose

Die gezondheidseffecten kosten de samenleving uiteindelijk een heleboel geld. Geld dat wij met zijn allen betalen aan de gezondheidszorg. Het zou ons collectief een hoop gezondheid en geld opleveren wanneer we starten bij de basis: gezonde voeding voor elke baby. Mocht de borstvoeding  – na steun en aandacht van de lactatiekundige – niet lukken, dan is er altijd nog de mogelijkheid om de baby te voeden met donormelk of kunstvoeding.

Op voorschrift

Donormelk en kunstvoeding zouden dan ook op voorschrift gratis beschikbaar moeten zijn. Want waarom moeders op kosten jagen die ondanks al hun pogingen tot borstvoeding hun kind niet zelf kunnen voeden? Dat is een dubbele straf, want moeders die geen borstvoeding kunnen geven, voelen zich daar nog jarenlang verdrietig en machteloos over.

Zij doen doorgaans alles voor hun baby – want borstvoeding geven doet bijna elke moeder met hart en ziel. Daar mag toch minstens tegenover staan dat de alternatieve babyvoeding gratis verstrekt wordt via huisarts en apotheek.

Borstvoeding is niet ‘het beste’, het is simpelweg de biologische norm voor een baby. Al het andere is een poging om er het beste van te maken en het tekort op te lossen. Laten we dus het schuldgevoel bij de moeder weghalen, en ervoor zorgen dat elke moeder een eerlijke kans krijgt om haar kind gezond te voeden.

Lees ook: Borstvoeding, Veilig door de kraamtijd.

Met dank aan Mariska Winters, lactatiekundige IBCLC en Diëtiste bij Beebies Best, Adviespraktijk Borne voor ‘t Beste van Borst & Voeding (zowel borstvoeding als vaste voeding, ook bij allergie, voeding moeder tijdens zwangerschap of dieet tijdens borstvoeding ivm (verdenking van) allergie bij de baby).

Beeld: Sandra Busch. Zij fotografeert hoofdzakelijk vrouwen met een eigen bedrijf/onderneming voor portretfotografie voor hun portfolio en fotoshoots voor het maken van een website.

Groentemonster dankzij borstvoeding

6 borstvoedingstips voor je kraamweek

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het bouwen van een baby: borstvoeding geven en je eigen voeding

Het bouwen van een baby: borstvoeding geven en je eigen voeding

Gezond eten is altijd belangrijk, maar tijdens het bouwen van een baby vooral! Marit Verwer schrijft hier een reeks over. Deel 3: Voeding tijdens de borstvoedingsperiode. (Lees ook deel 1: Voeding tijdens zwanger willen worden en 2: Voeding tijdens de zwangerschap)...

Het belang van een goed ontbijt

Het belang van een goed ontbijt

In China kennen ze het gezegde; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. En wie kent niet het uitgebreide Engelse ontbijt? Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Logisch, als je bedenkt dat een goed ontbijt...

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzer is een mineraal dat meerdere functies heeft in ons lichaam. IJzer zit bijvoorbeeld in hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof en koolstofdioxide vervoert van en naar je longen. Maar het helpt ook bij het aanmaken van afweerstoffen. Kortom: een...

Zo geef je een tweeling borstvoeding

Zo geef je een tweeling borstvoeding

Een tweeling borstvoeding geven vraagt om andere trucjes dan een eenling. We vroegen tips aan lactatiekundigen Gonneke Veldhuizen-Staas en Stefan Kleintjes die Het nieuwe borstvoedingboek schreven. Voorbereiding Zoals met alles begint ook een tweeling borstvoeding...

Rolinde Demeyer: ‘Serveer rust en ontspanning aan tafel’

Rolinde Demeyer: ‘Serveer rust en ontspanning aan tafel’

Rolinde Demeyer stond op het menu in de Kiindspeeltuin! Ze was onze expert in de augustusmaand waarin alles over voeding centraal staat. Rolinde is kinderdiëtist, lactatiekundige, wetenschapper, auteur, spreker en mama. Haar droom? Dat iedere ouder geïnformeerde...

Mijn kind is niet dik, waarom zou ik op voeding letten?

Mijn kind is niet dik, waarom zou ik op voeding letten?

Kinderen eten te vet, te zout en te zoet. Dat stelt Foodwatch in hun rapport over kindermarketing van ongezonde voeding. Op dit moment gaat er een petitie rond waarin de overheid wordt opgeroepen om deze vorm van marketing te stoppen. Goede zaak, zou je denken. Alleen...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0