Waarom huilt een baby?

door Gastauteur

Een baby huilt omdat dat zijn manier is om jou te zeggen dat er iets aan de hand is. Huilen kan verschillende redenen hebben. Je baby kan huilen omdat hij erg moe is, honger heeft of zich eenzaam voelt. Als je baby huilt en je troost hem, voelt hij zich gehoord en zal hij op je gaan vertrouwen.

LAAT JE JE BABY HUILEN OF NIET?

Hierover lopen de meningen nogal uiteen. Je weet als ouder als geen ander hoe stressvol huilen is: en dat is het niet zonder reden. Je zult merken dat veel dingen die je tegenkomt bij het opvoeden van je kindje teruggaan naar ‘de natuur’. Een huilende baby is dus meetbaar stressverhogend. Niet alleen voor je baby, ook voor jou. Dat is expres zo geregeld, zodat je actie onderneemt. Je baby laten huilen druist dus niet voor niets in tegen je gevoel: het ís on-natuurlijk. En dan hebben we het niet over die paar minuten jengelen voor het slapengaan. Maar echt huilen… dat betekent troosten. Je baby vraagt (/roept/gilt) daar met man en macht om.

HERKENNEN VAN VERSCHILLENDE HUILTJES

Je baby gebruikt allerlei huiltjes om aan te geven wat hij nodig heeft. De Australische Priscilla Dunstan heeft deze huiltjes en bijbehorende behoeftes onderzocht en de ‘Dunstan Babytaal’ ontwikkeld.

Volgens Dunstan gebruiken baby’s vijf verschillende soorten huiltjes. Je pasgeboren baby is hier een ster in: luister daarom goed naar hem in de eerste weken. Want negeer je de verschillende geluiden? Dan stapt je baby over op hetzelfde huiltje voor al zijn behoeftes.

DE VERSCHILLENDE HUILTJES VAN JE BABY

 1. Eh: er zit een boertje dwars
  Als je baby een ‘eh, eeeeh’ geluid maakt, is dat vaak een teken dat hij een boertje moet laten. Door het boertje te laten ontsnappen voorkom je dat hij last krijgt van gasvorming in zijn darmpjes. Hoe doe je dat? Houd je kindje rechtop tegen je aan, met zijn hoofdje over je schouder. Ondersteun hem onder zijn billen en klop of wrijf zachtjes over zijn ruggetje, van beneden naar boven.
 2. Own: ik ben moe
  Met het ‘own’ of ‘auw’ huiltje geeft je baby aan dat hij moe is. Je ziet het aan de vormvan zijn mond: die gaat wagenwijd open als hij dit huiltje inzet. Alsof hij gaat gapen.
 3. Neh: ik heb honger
  Een lange ‘neh’ of ‘nah’ betekent dat je baby honger heeft. Etenstijd, dus!
 4. Heh: ongemak
  Als je baby een ‘heh’ geluid produceert, is er iets oncomfortabel. Hij heeft het te warm of te koud, er moet een luier verschoont worden of hij ligt niet lekker. De ‘h’ klinkt als een diepe zucht: je baby gebruikt hierbij veel adem.
 5. Eair: darmkrampjes
  Een wat moeilijker te herkennen huiltje. Het is een indringend geluid, dwingender dan de andere huilgeluiden. Kijk goed naar het lichaam van je baby: vaak heeft hij zijn vuistjes gebald, overstrekt hij zijn beentjes en heeft hij een frons op zijn gezicht.

ALS JE BABY WEINIG SLAAPT EN VEEL HUILT

Wanneer je baby een volgende stap in zijn ontwikkeling maakt zal je baby wat meer huilen. Logisch: tijdens zo’n ‘sprongetje’ gebeuren er allemaal nieuwe dingen. Dit is verwarrend en vermoeiend voor hem en daarom kan het zijn dat er in zo’n periode flink gehuild wordt. Huilt je baby ook buiten deze sprongetjes veel? Maar niet overmatig? Dan is het een goed idee om hem aan minder prikkels bloot te stellen en te zorgen voor meer regelmaat.

Vijf tips:

Tip 1: Leg je baby in bed als hij wakker is​. Wrijft je baby in zijn ogen? Kijkt hij weg en begint hij te gapen? Dan is hij moe. Leg hem bij het vertonen van deze signalen wakker in bed. Je baby zal zijn bedje dan gaan herkennen als vertrouwde plek om in slaap te komen. En in zijn bedje dus makkelijk(er) in slaap vallen.

Tip 2: Minder prikkels​. Als je baby veel huilt, kan het zijn dat hij overprikkeld is. En dat kan al snel het geval zijn. Ga dan minder op pad. Zorg voor zo min mogelijk prikkels van radio, televisie en telefoon. Luister en kijk naar je baby: is hij huilerig of hangerig? Geef hem rust en zeg bezoek af.

Tip 3: Geen speelgoed in bed. ​Hang geen mobiel boven zijn bedje en geef geen speeltjes mee in bed. Fluisterend en sluipend door de kamer hoeft ook weer niet, maar zorg voor een fijne slaapplek en zet televisie en muziek zacht of uit.

Tip 4: Rust voor het slapen​. Doe geen drukke spelletjes vlak voor het slapengaan. Zo kan je baby zich langzaam aan zijn vermoeidheid overgeven.

Tip 5: Meer voorspelbaarheid​. Regelmaat is fijn voor een baby. Een strak schema is niet nodig, maar doe dingen steeds in dezelfde volgorde. Zoals: slapen – wakker worden – schone luier – voeden – knuffelen – spelen – slapen (bij eerste signalen van vermoeidheid). En herhaal dit gedurende de dag.

BLIJVEN HUILEN NA DE VOEDING

Huilt je baby na een voeding? Dan is de kans groot dat er een boertje dwars zit. Het kan ook zijn dat hij last heeft van zijn darmpjes, want het maag- en darmstelsel is nog volop in ontwikkeling. Dit zorgt voor onrust. Je baby trappelt met zijn voetjes en (over)strekt zijn lichaam.

WAT HELPT TEGEN DARMKRAMPJES?

 • Laat je baby tussendoor en na de voeding boeren;
 • Pauzeer tijdens de voeding om je baby even rust te geven.

De meeste baby’s van drie maanden hebben geen last meer van de darmkrampjes.

BABY HUILT ONOPHOUDELIJK

Is je baby ontroostbaar? Het kan een flinke opgave zijn om uit te vinden waarom je baby veel huilt (of krijst). En dat kan behoorlijk frustrerend zijn, zowel voor je baby als voor jou als ouder. Kon hij maar vertellen waar hij last van heeft.Wat kun je doen om je baby te laten stoppen met huilen? Natuurlijk door hem gerust te stellen en te troosten. Maar denk ook aan:

 • het regelmatig dragen van je baby (in de draagzak)
 •  hem verwennen met een badje en een massage
 • heel veel knuffelen (ook huid-op-huid)
 • samen slapen (bijvoorbeeld in een co-sleeper)
 • minder blootstelling aan prikkels
 • rustig en lief tegen je baby praten (hij voelt als je gestresst bent)
 • en vaker thuisblijven

Als dit ook niet helpt, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Misschien heeft je baby pijn omdat er bij de geboorte iets knel zat. In veel gevallen kan een osteopaat daarbij helpen.

ONRUSTIG EN HUILERIG IN DE AVOND

Veel baby’s zijn aan het begin van de avond onrustig of huilerig. Meestal vlak voor het slapengaan. Je kindje heeft dan de hele dag aan allerlei prikkels blootgestaan en nieuwe indrukken opgedaan. Huilen is dé manier om zich even goed te ontladen. Bovendien moet je kindje aan het dag- en nachtritme wennen. Dat kan ook verwarrend voor hem zijn. Laat het avondeten nog even voor wat het is, en troost je baby als je merkt dat hij onrustig of huilerig wordt als de avond valt.

Sara van Woerden heeft een praktijk in Rotterdam: saravanwoerden.com

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Triple P kritisch bekeken

Triple P kritisch bekeken

  Posters naast provinciale wegen moedigen je aan om als ouder vooral positief te blijven. Op het consultatiebureau krijgt elke ouder die een tikkeltje verwilderd binnenkomt een vrolijk gekleurd foldertje mee. Opvoedcursussen schieten als paddenstoelen uit de...

Natuurlijk Ouderschap volgt de signalen van je kind

Natuurlijk Ouderschap volgt de signalen van je kind

Het mooie en moeilijke aan opvoeden is dat het niet aan regels gebonden is. Maar goed ook, want ieder ouder-kindpaar is uniek en dat laat zich moeilijk in een stramien plaatsen. Informatie over opvoeding, zoals bijvoorbeeld dit artikel, moet dan ook altijd gelezen...

Hoe leert een baby zich inleven in de ander?

Hoe leert een baby zich inleven in de ander?

Je baby let enorm op jou. En zo leert hij! In de premotorische en de pariëtale cortex vinden we een klein circuit aan hersencellen, hele bijzondere cellen. Ze worden geactiveerd wanneer we zelf een bepaalde handeling uitvoeren, maar ook wanneer iemand anders dezelfde...

Je baby ontdekt de wereld door spel

Je baby ontdekt de wereld door spel

Spelen is het eigen maken en leren kennen van onze wereld, cultuur en gewoonten. Ontdekken zit diep in ons verankerd en is iets wat kinderen instinctief doen vanaf het moment dat ze geboren worden. Wat is echt passend speelgoed voor een pasgeboren baby? Daar is een...

Je baby laten huilen, is dat nou echt zo erg?

Je baby laten huilen, is dat nou echt zo erg?

Huilen. De meningen verschillen er nogal over. Niet alleen tussen ouders onderling maar ook onder professionals. Zo was er een tijd geleden veel te doen over baby’s en huilen. Australische onderzoekers ‘ontdekten’ dat *tromgeroffel* baby’s die je laat huilen sneller...

Heb ik een huilbaby?

Heb ik een huilbaby?

Je baby huilt te pas en te onpas en op een gegeven moment schiet de stress al in je lijf bij de eerste kick. Herkenbaar? Werden ze maar geleverd met een uit-knop! Of is al dat huilen stiekem ook best ergens goed voor? HUILBABY Niet alle baby’s huilen evenveel. Er zijn...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0