Waarom je naar de film van Dikkie Dik wil (plus 5 tips voor een geslaagd biosbezoek met de allerkleinsten)

door Yvonne Woldberg

De uitnodiging voor de feestelijke première van de bioscoopfilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel viel op de digitale mat. Uiteraard waren we daar voor te porren.

Op naar de bioscoop! Met de trein begint het feestje al onderweg. Aangekomen bij de bios mag ik Jet Boeke, de geestelijk moeder van Dikkie Dik een vraag stellen langs de oranje loper. De schrijver en illustrator maakte haar eerste Dikkie Dik-prentenboek in 1978, voor het welbekende Sesamstraat. Sindsdien heeft de oranje kater de harten van peuters, kleuters én hun ouders gestolen en is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur.

Ik vraag Jet Boeke naar haar favoriete scène om te tekenen en ze noemt meteen het verhaal van de hangmat. ‘Dat Dikkie Dik in de hangmat springt en wiebelig is. Hele eenvoudige tekeningen, maar toch gebeuren er dingen die heel natuurlijk zijn.’

Stilzitten is bij deze film zeker niet de bedoeling

In de bioscoopzaal is het feest compleet als blijkt dat er tijdens de film volop gedanst en bewogen mag worden. Zo wiebelig als Dikkie Dik is in zijn hangmat, zo springerig is mijn kleuter in de grote bioscoopstoel. Helemaal niet erg, want stilzitten is bij deze film zeker niet de bedoeling.

Vijf tips voor een geslaagd eerste bioscoopuitje met de allerkleinsten:

1) Voorpret en voorbereiding:
Wat is een bioscoop eigenlijk? Laat een afbeelding zien van een bioscoopzaal. Een groot scherm, een zaal vol mensen in lekkere stoelen. Kijk alvast naar de trailer van Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel, lees een boekje van Dikkie Dik voor (deze met het verhaal van de film is uiteraard toepasselijk), of download en print een kleurplaat van de film op Dikkiedikdefilm.nl.

Ook leuk: bioscoopfilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel bevat dertien vrolijke liedjes die te beluisteren zijn via Spotify en andere streamingdiensten.

2) Verwachtingsmanagement “nog een keer”:
Zien kinderen een leuke film? Dan willen ze nog een keer. Heel normaal. Maar inderdaad, beetje lastig om de film in de bioscoop nog een keer aan te zetten. Dus voorkom die driftbui door vooraf te vertellen dat iedereen na afloop weer de zaal uitgaat.

3) Verplaats je in de belevingswereld van je kind:
Bioscoopfilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is gekeurd voor alle leeftijden en het allerleukste voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Voor kinderen die voor het eerst naar de bioscoop gaan kan het wat ingewikkeld zijn om een uur stil te zitten, maar dat hoeft bij deze film gelukkig niet! Ze mogen meedansen, zingen en springen. Er is ook een speciale trailer ontwikkeld waarin kinderen een voorproefje krijgen van hoe het is om in een bioscoopzaal te zitten.

4) Slim plannen voor plaspauzes:
Zorg ervoor dat je kind van tevoren naar het toilet is geweest. Er zit geen pauze in de film en eenmaal in de zaal vergeten kinderen al snel de wereld om zich heen. Dan willen ze niets missen van de film (en popcorn).

5) Niet stilzitten en vrolijk de zaal uit:
De makers van Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel noemen het een ‘Doe- roep- en dans mee-film’. Stilzitten is echt niet nodig. Laat je kind weten dat het helemaal prima is om mee te dansen. Voor volwassenen misschien wat ongewoon, maar voor kinderen is het fijn dat ze mogen bewegen!

Hoera! Onder leden van de Kiindspeeltuin verloten we een exclusief goodiepakket met de liefste Dikkie Dik items. Het goodiepakket bestaat uit: 1x stickervel, 1x tas, 1x verjaardagsboek, 1x knuffeltje, 1x vlaggenlijn, 1x schriftje, 1x masker, 1x ansichtkaart.

Nog geen lid van Kiind? Kom er gezellig bij!

Wist je dat…
.. er geluid van echte katten is opgenomen voor de geluiden in de film?
.. de animatoren heel veel kattenfilmpjes hebben gekeken om de
bewegingen en het gedrag van Dikkie Dik zo waarheidsgetrouw na te
maken?
.. de regisseurs al sinds 2019 bezig zijn met de film?

Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is vanaf 19 juni 2024 te zien in de bioscoop.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het boerenleven in de stad

Het boerenleven in de stad

Een eigen boomgaard, twee geiten, tien kippen en kinderen die in hun overall in het beekje naast de boerderij spelen: het is de droom van menig ouder. Toch wonen er veel meer mensen in steden dan op het platteland. Wellicht omdat de stad ook vele voordelen heeft. Je...

Speel maar met vuur

Speel maar met vuur

‘Houd je kinderen weg bij vuur, want het is gevaarlijk.’ Ronja de roversdochter zou het er niet mee eens zijn. En mijn eigen kinderen evenmin. Zullen we het omdraaien? Voed je kinderen op met vuur, zodat ze leren omgaan met gevaar. Vier zomers geleden kampeerden we op...

Herfst: Een lesje van de natuur

Herfst: Een lesje van de natuur

De natuur is leerzaam! Veel scholen halen elk seizoen de natuur het klaslokaal in. Bloemenkransen, eikelslingers, wintertaferelen en zelfs kuikentjes heb ik gezien. Nog leerzamer dan de natuur naar binnen halen, is midden in het groen op ontdekkingstocht gaan. Je...

Column: Terug van de wereldreis

Column: Terug van de wereldreis

Tijdens de rit naar huis zitten de kinderen in stevige autostoeltjes vastgeklikt, wat ze niet alle drie even goed kunnen waarderen. Ik neem het vertrouwde Nederlandse landschap in me op. De rechte wegen met witte strepen. De duidelijke borden langs de weg. De...

De R is in de maand: het huisfeestjes-seizoen komt eraan!

De R is in de maand: het huisfeestjes-seizoen komt eraan!

De eerste weken van de QR-toegangscode liggen achter ons. De temperatuur lag op aangenaam nazomerniveau, de regen bleef uit, veel uitjes konden in een mild zonnetje ongedwongen doorgaan. Maar nu begint het! De woeste herfst is gekomen, met plensbuien en wind. De...

Lief voor de beestjes: je dierentuin aan huis

Lief voor de beestjes: je dierentuin aan huis

Wil je dieren in de tuin? Dan heb je een bloeiende rommeltuin nodig! De beestjes eten elkaar aan de lopende band op, maar dat is goed. Ze zorgen zelf voor een natuurlijk evenwicht in de tuin waardoor je weinig hoeft te doen om je moestuin slak- en luisarm, en je...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0