Waarom je naar de film van Dikkie Dik wil (plus 5 tips voor een geslaagd biosbezoek met de allerkleinsten)

door Yvonne Woldberg

De uitnodiging voor de feestelijke première van de bioscoopfilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel viel op de digitale mat. Uiteraard waren we daar voor te porren.

Op naar de bioscoop! Met de trein begint het feestje al onderweg. Aangekomen bij de bios mag ik Jet Boeke, de geestelijk moeder van Dikkie Dik een vraag stellen langs de oranje loper. De schrijver en illustrator maakte haar eerste Dikkie Dik-prentenboek in 1978, voor het welbekende Sesamstraat. Sindsdien heeft de oranje kater de harten van peuters, kleuters én hun ouders gestolen en is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur.

Ik vraag Jet Boeke naar haar favoriete scène om te tekenen en ze noemt meteen het verhaal van de hangmat. ‘Dat Dikkie Dik in de hangmat springt en wiebelig is. Hele eenvoudige tekeningen, maar toch gebeuren er dingen die heel natuurlijk zijn.’

Stilzitten is bij deze film zeker niet de bedoeling

In de bioscoopzaal is het feest compleet als blijkt dat er tijdens de film volop gedanst en bewogen mag worden. Zo wiebelig als Dikkie Dik is in zijn hangmat, zo springerig is mijn kleuter in de grote bioscoopstoel. Helemaal niet erg, want stilzitten is bij deze film zeker niet de bedoeling.

Vijf tips voor een geslaagd eerste bioscoopuitje met de allerkleinsten:

1) Voorpret en voorbereiding:
Wat is een bioscoop eigenlijk? Laat een afbeelding zien van een bioscoopzaal. Een groot scherm, een zaal vol mensen in lekkere stoelen. Kijk alvast naar de trailer van Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel, lees een boekje van Dikkie Dik voor (deze met het verhaal van de film is uiteraard toepasselijk), of download en print een kleurplaat van de film op Dikkiedikdefilm.nl.

Ook leuk: bioscoopfilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel bevat dertien vrolijke liedjes die te beluisteren zijn via Spotify en andere streamingdiensten.

2) Verwachtingsmanagement “nog een keer”:
Zien kinderen een leuke film? Dan willen ze nog een keer. Heel normaal. Maar inderdaad, beetje lastig om de film in de bioscoop nog een keer aan te zetten. Dus voorkom die driftbui door vooraf te vertellen dat iedereen na afloop weer de zaal uitgaat.

3) Verplaats je in de belevingswereld van je kind:
Bioscoopfilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is gekeurd voor alle leeftijden en het allerleukste voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Voor kinderen die voor het eerst naar de bioscoop gaan kan het wat ingewikkeld zijn om een uur stil te zitten, maar dat hoeft bij deze film gelukkig niet! Ze mogen meedansen, zingen en springen. Er is ook een speciale trailer ontwikkeld waarin kinderen een voorproefje krijgen van hoe het is om in een bioscoopzaal te zitten.

4) Slim plannen voor plaspauzes:
Zorg ervoor dat je kind van tevoren naar het toilet is geweest. Er zit geen pauze in de film en eenmaal in de zaal vergeten kinderen al snel de wereld om zich heen. Dan willen ze niets missen van de film (en popcorn).

5) Niet stilzitten en vrolijk de zaal uit:
De makers van Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel noemen het een ‘Doe- roep- en dans mee-film’. Stilzitten is echt niet nodig. Laat je kind weten dat het helemaal prima is om mee te dansen. Voor volwassenen misschien wat ongewoon, maar voor kinderen is het fijn dat ze mogen bewegen!

Hoera! Onder leden van de Kiindspeeltuin verloten we een exclusief goodiepakket met de liefste Dikkie Dik items. Het goodiepakket bestaat uit: 1x stickervel, 1x tas, 1x verjaardagsboek, 1x knuffeltje, 1x vlaggenlijn, 1x schriftje, 1x masker, 1x ansichtkaart.

Nog geen lid van Kiind? Kom er gezellig bij!

Wist je dat…
.. er geluid van echte katten is opgenomen voor de geluiden in de film?
.. de animatoren heel veel kattenfilmpjes hebben gekeken om de
bewegingen en het gedrag van Dikkie Dik zo waarheidsgetrouw na te
maken?
.. de regisseurs al sinds 2019 bezig zijn met de film?

Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is vanaf 19 juni 2024 te zien in de bioscoop.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bramenjam maken

Bramenjam maken

Zo vanaf eind augustus zijn bramen rijp, als je de plekjes weet te vinden, dan kun je met een beetje mazzel emmers vol plukken. Heerlijk om zo los te eten, maar het is voor kinderen nog leuker om het ergens in te verwerken. Wij zijn een...

4 redenen waarom je heus niet naar het Kiindfestival wil

4 redenen waarom je heus niet naar het Kiindfestival wil

Wij zeggen natuurlijk dat er een Heel Tof festival aan komt half september. Maar is het wel zo’n goed idee om ernaartoe te gaan? We zetten de nadelen voor je op een rij. 1 Het keuze-aanbod is ondoenlijk Je kunt op meerdere plekken met muziek en dans bezig zijn. Je...

Sjezen door het bos

Sjezen door het bos

‘Ik speel liever binnen, want daar zitten de stopcontacten’, volgens een jongen van een jaar of negen in het boek ‘Het Laatste Kind in het bos’ van de Amerikaanse auteur Richard Louv. Richard Louv brengt het opgroeien zonder natuur in verband...

Boek: De moestuin van Madame Zsazsa

Boek: De moestuin van Madame Zsazsa

Het was Madamme Zsazsa die me leerde over vruchtwisseling. Ik kreeg daardoor het donkerbruine vermoeden dat haar moestuinboek me nog veel meer zou leren waar ik van te voren niet van wist dat ik het wilde leren. Dat er óók nog recepten van Dorien...

Kamperen met je baby kan prima

Kamperen met je baby kan prima

Toen ik net bevallen was (nou ja, een maand of 4 na afloop, maar het voelde nog ontzettend vers) gingen we kamperen. Nou kampeerde ik altijd graag, maar dit jaar kon ik me er werkelijk niets bij voorstellen. Hoe moest dat dan met die tientallen voedingen per dag &...

6 tips voor buitenspelen in de herfst

6 tips voor buitenspelen in de herfst

De herfst is in volle gang. Knus, zeker. Maar buitenspelen kan een grotere uitdaging zijn nu we minder zon zien en wind en regen de boel overnemen. Geen treuriger aanblik dan een moeder met haar peuter in regenpak in een druilerig speeltuintje. Het gras is nat, net...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0