Je roedel, dat is je stam. De jouwen. Daar wil je bij zijn – en daar hóór je zelfs dicht bij te zijn. Voor jouw gezondheid, en die van je kinderen. Zoals Praktijkvader Jeroen het stelt: wat is er nu fijner dan wakker te worden naast de leukste mensen die je kent?

Er is iets mafs aan de hand in onze moderne maatschappij. We slapen in weinigtallen in aparte kamers. Als partners slaap je samen, dat nog wel, maar de kinderen moeten het doen met een eigen plekje in de nacht. En dat labelen we dan ook nog eens positief: als je alleen slaapt, ben je groot, en stoer. Pas wanneer je volwassen bent, mag je eindelijk weer – gezellig! – samen slapen.

Pas wanneer je volwassen bent, mag je eindelijk weer – gezellig! – samen slapen

Lees ook: co sleeping with you baby, three in a bed, unconditional parenting, en alleen in onze webshop: slapen met je baby.

Gezond nachtleven

Wat er gebeurt in de nacht, doet ertoe. Samen slapen levert een hoop reuring op in je bed. Eerlijk is eerlijk, je fysieke slaapkwaliteit is beter wanneer je in je eentje in bed ligt. Je komt sneller in een diepe slaap, en je hebt ook meer kans om die diepe slaapcyclus zonder onderbreking te doorlopen. Het positieve effect op je gezondheid als je samen slaapt, is echter nog groter. Onderzoek onder volwassen samenslapers laat zien dat de cortisolwaarden dalen en de oxytocinewaarden stijgen wanneer mensen samen slapen: precies wat je nodig hebt voor gezonde nachtrust. Het gevoel van veiligheid stijgt en het risico op verlatingsangst daalt.

Aanraking

Huid-op-huidcontact is een van de belangrijkste dingen die je je baby kunt geven. Sterker nog: een baby verlangt sterker naar contact dan naar voeding en kan zich veilig hechten als hij veel aangeraakt wordt. Dit onderzoek bij vroeggeborenen laat meetbare effecten van het hartritme zien tussen vastgehouden worden of niet. Aanraken ontspant. En laat ontspanning nou eens heel handig zijn als je wilt slapen.

Zelfregulatie

Er gaat een hardnekkige mythe rond over zelfregulatie of self soothing bij baby’s. Je baby zou zelf in slaap moeten vallen en zichzelf tot rust moeten brengen. Onzin, want baby’s leren juist hun stress reguleren aan de hand van de verzorger. Je ademhaling, je hartslag, jouw aanmaak van adrenaline, cortisol of juist oxytocine: allemaal indicatoren voor je kind om zijn eigen stress of ontspanning mee te regelen. Wat we zagen in bovengenoemd onderzoek onder volwassenen – die allang hebben geleerd om zichzelf te reguleren -, kan alleen maar in sterkere mate gelden voor jonge kinderen.

Doorslapen bestaat niet

Een volwassene slaapt in cycli van ongeveer 90 minuten. We noemen dat ‘doorslapen’, maar doorslapen bestaat niet. Ook wij grote mensen onderbreken onze nacht regelmatig, maar we draaien ons dan lekker om voor een volgende ronde. Dat omdraaien en verder slapen gaat meestal wel soepel, maar voor een baby of jong kind is dat een ander verhaal.

Wat er gebeurt in de nacht, doet ertoe

Een baby heeft een veel kortere slaapcyclus, namelijk zo’n 45 tot 50 minuten. Ligt je kind naast jou (op een veilige manier uiteraard), dan zal hij na het wakker worden even voelen of jij er bent, eventueel wat drinken, en vaak verder kunnen slapen. Ligt hij alleen, dan moet je eruit om hem gerust te stellen en te helpen zijn slaap weer te vinden. Voor jezelf is het dus ook een stuk gezonder om je kinderen bij je in de buurt te houden.

Bronnen

Amerikaans onderzoek naar gezondheid van samen slapen

Onderzoek Eindhoven: Buidelen bij prematuren gezond

Lees ook: co sleeping with you baby, three in a bed, unconditional parenting.

Waarom samen slapen met je baby juist veilig is

Samen slapen: Je komt er nooit meer vanaf

De slaapkamers van samenslapers: Co-sleeping in beeld

Je baby laten huilen, is dat nou echt zo erg?

BewarenBewaren

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0