Waarom smaakontwikkeling begint bij echt eten

door Nelleke Bos

Bij gezond eten denk je algauw aan vooral eindeloos véél vitamines en zo min mogelijk andere dingen, zoals suiker, vet, koolhydraten, calorieën – de lijst met ongezonds wordt telkens langer. Een element van gezond eten dat best wat meer aandacht verdient, is smaak.

Waarom eet je?

De smaak van eten bepaalt voor een flink deel hoeveel je ervan eet (jaja, logisch, van wat je lekker vindt, blijf je eten). Maar het gaat dieper dan dat. Van lekkere dingen eet je graag meer, maar de smaak kan je helpen om  niet te over-eten. Het gaat ook over vervuld raken, een verzadigd gevoel krijgen. Ben je iets aan het eten dat nèt te flauw, te vetarm of te niksig is, dan ben je geneigd om meer te eten. Dit lijkt tegenstrijdig aan ‘eten wat je lekker vindt’. Maar denk eens aan het verschil tussen het nu gangbare brood, gemaakt van bloem (je weet wel, waar we vroeger alleen koekjes en zo van bakten) plus een rits andere ingrediënten. Of een hand gekneed brood van meel, water en een snuf zout. Of stel je voor dat er nu voor je neus een paar dingen liggen. Een handvol niet nader te noemen bontgekleurde snoepjes (verzin jij het maar: winegums, zuurtjes, beertjes of hoe ze ook heten), en een handvol dadels. Waar raak je eerder ‘vol’ van? Van welke van de twee blíjf je maar eten?

Smaak als boodschapper

Maya Shetreat-Klein beschrijft in Goed vies: ’Smaken sturen verscheidene boodschappen naar het brein. Net zoals bittere voeding je waarschuwt voor de mogelijkheid dat er iets giftig is en het afweersysteem je lichaam activeert, duidt zoet erop dat er ergens suiker en koolhydraten in zitten, die snelle energie en calorieën leveren. Zout en umami vertellen je dat mineralen zullen zorgen voor de juiste balans van elektrolyten en mineralen, en het mondgevoel van vetten zegt het lichaam dat er een bundel voedzame energie aan zit te komen. Bewerkt voedsel probeert het lichaam erin te laten tuinen met synthetische vormen van deze echte voeding, terwijl het niet al die geweldige voordelen heeft.’

Dit betekent dat je lichaam zich op grond van smaken voorbereidt op hoe het de voeding die binnenkomt gaat verwerken. Klopt het signaal niet met de werkelijke inhoud, dan start je lichaam reacties die niet passend zijn bij het eten dat je neemt.

Nepsuiker

Met het voorbeeld van de snoepjes is nog iets aan de hand. Eet je iets zoets, dan rekent je lichaam op een stoot energie. De zoete smaak geeft je lichaam het signaal: er komen calorieën en koolhydraten aan! Bestaat de zoetigheid uit glucose-fructosesiroop (en dat is heel wat anders dan natuurlijke fructose uit fruit, benadrukt Shetreat-Klein) dan remt dit de aanmaak van leptine, het hormoon dat je het gevoel van verzadiging geeft. Je honger neemt toe, omdat je gewoon gefopt bent, dus zoek je meer zoetigheid. Het is maar een van de talloze voorbeelden.

Echt eten dus

Voeding is natuurlijk een oneindig en complex thema. De leukste zin in dit boek is misschien wel: ‘Betaal de boer en niet de dokter.’ Voeding is onze werkelijke bron van gezondheid, bouwt het immuunsysteem van onze kinderen op en voorkomt ziekte. En ja, gezond eten start bij het proeven van echte smaken, zodat je lichaam met voedsel leert doen wat de bedoeling is.

Het idee van dit artikel was trouwens niet om een recensie te schrijven, maar gaandeweg kwam dit boek gewoon zo verschrikkelijk sterk uit de hoek, dat het niet anders kon. Pak dit boek er zelf maar bij en blijf je verbazen: Goed vies. Het nieuwe gezond | Dr. M. Shetreat-Klein

Fotografie Maria Stijger | Bart Broeze

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Voeding op verzoek

Column: Voeding op verzoek

“En ze krijgt om de drie uur 55 milliliter voeding.” Ik besluit mijn grote mond maar even dicht te houden. Omdat ik inmiddels heus wel wijs genoeg ben om het niet altijd en overal beter te weten. Drie uur, 55 milliliter, check. Ik kijk naar het knuistje van de kleine...

Kritisch etiketten lezen

Kritisch etiketten lezen

De supermarkt staat steeds voller met allerlei nieuwe producten. Maar hoe bepaal je nu of iets gezond is of niet? Er worden allerlei stoffen toegevoegd aan het eten om de smaak, houdbaarheid, textuur en aantrekkelijkheid te verbeteren. Maar wat voor stoffen zijn...

3 x niet waar over borstvoeding

3 x niet waar over borstvoeding

Over borstvoeding bestaan horrorverhalen genoeg. Brrr. Gelukkig zijn ze de meeste niet waar. Pfff, gelukkig maar. 1 Van borstvoeding krijg je hangtieten Niet waar. Als je al hangtieten krijgt, dan gebeurt dat niet door de borstvoeding, maar al veel eerder. Je borsten...

Kindvriendelijke restaurants, waar je gezond en lekker kunt eten

Kindvriendelijke restaurants, waar je gezond en lekker kunt eten

Veel mensen gaan minder uit eten zodra ze kinderen krijgen, maar tenzij het vanwege de kosten is, hoeft dat helemaal niet. Zelf ben ik van mening dat uit eten gaan een van de facetten is van een rijke pedagogische omgeving. Net als spelen met andere kinderen, meegaan...

Tussendoortjes: Wat is nu wel en wat is nu niet gezond?

Tussendoortjes: Wat is nu wel en wat is nu niet gezond?

Met alle tussendoortjes die er tegenwoordig op de markt zijn, zien veel ouders door de bomen het bos niet meer. Wat is nu wel en wat is nu niet gezond? Veel tussendoortjes voor kinderen worden gepromoot als zijnde gezond terwijl dat lang niet altijd klopt. Zo bevatten...

Voeding fermenteren

Voeding fermenteren

Vroegâh, toen de lucht blauw en seks nog vies, was alles beter. Zelfs onze darmflora. Voordat we koelkasten hadden, vonden we andere manieren om voedsel lang houdbaar te maken. Fermentatie was één van die manieren, en onze gezondheid vaarde er wel bij. Fermentatie is...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0