Waarom wasbare luiers best een optie zijn

door Sandii Zachte

Je servies gooi je niet na ieder gebruik weg en je vieze onderbroeken ook niet. Dus waarom zou je zo’n tien luiers per etmaal wegwerpen?

Wasbare luiers zijn vies?

Vloeibare spuitpoep van je baby was je met gemak uit de luier: het verdwijnt in de afvoer, net zoals andere viezigheid. Dat maakt de wasmachine juist zo geniaal. Zodra je baby met een maand of zes echte drollen gaat produceren, doe je een papieren inlegvel in de luier dat je in zijn geheel door het toilet kunt spoelen. En de moderne mensch spoelt geen luiers meer uit. Ze worden ‘droog’ (dus zonder spoelen) in de luieremmer bewaard. Als je een wasnet in die emmer doet, rits je die gewoon dicht en stop je het hele wasnet in de was. Scheelt weer een hoop poepgedoe. Ook fijn: met wasbare luiers heb je minder snel een rug vol spuitpoep dan met wegwerpluiers.

Wasbare luiers zijn gedoe?

Je baby heeft gepoept dus je wilt hem verschonen. Je staat bij de commode en grijpt mis. Ai, geen luiers meer!

Wasbare luiers zijn lang niet zo bewerkelijk als het in eerste instantie lijkt. Het echte werk doet je wasmachine. Na het wassen hang je alles op een rekje. Als je graag een droger gebruikt, doe je ze daarin (in dat geval kun je beter de ouderwetse katoenen luier hebben en overbroekjes doe je er sowieso niet in). Uithangen is natuurlijk het beste. Je bespaart geld, water en energie en het zonlicht bleekt eventuele vlekken uit je luiers. Het moet even in je systeem gaan zitten, maar dan wil je niet meer zonder. Met pakken luiers over straat sjouwen is namelijk meer werk.

Wasbare luiers zijn zielig?

Met zo’n dikke luierprop gaat je baby iets minder snel rollen dan hij met een smalle luier zou hebben gedaan. Hij moet er nu iets meer zijn best voor doen, maar geen zorgen: hij zal zijn superbabykrachten inzetten om het snel genoeg voor elkaar te krijgen! Overigens zijn er ook steeds meer smalle en kleine luiers te koop. Hoe groot dat voordeel is, valt te betwisten, want doordat een luier breed zit, neemt je baby, net als in de draagdoek, zijn natuurlijke babypositie in: als een kikkertje. Deze houding is belangrijk voor de heupjes. Bij heupdysplasie worden de heupjes met een spreidbroek in deze houding gemanipuleerd. Breed luieren is dus alleen maar goed.


Over poepgraaien & uitspoelen

Er bestaan fleece-inleggers om de babybilletjes droog te houden, maar of het echt nodig is, is maar de vraag. Baby’s vinden het niet erg om nat te zijn. Dat zijn ze negen maanden in de buik ook geweest. Bovendien heeft de natheid een functie: kinderen voelen dat ze geplast hebben. Wanneer je nooit merkt dat je geplast hebt, is het erg lastig om zindelijk te worden. Met wasbaar zijn kinderen doorgaans een stuk eerder zindelijk. Net als vroeger zo rond de anderhalf jaar, in plaats van de ruim drie jaar die tegenwoordig gewoon gevonden wordt. Zodra je baby het nat-zijn vervelend gaat vinden, begint het proces van zindelijk worden!

Over zielig gesproken: met wasbare luiers van natuurlijk materiaal heeft je kind minder kans op luieruitslag, omdat er geen chemische bende en geen broeierig plastic in zit.

Wasbare luiers zijn milieuonvriendelijk?

‘Wassen is toch ook belastend voor het milieu?’ hoor ik soms. Veel mensen spoelen de luiers voor in de machine en vullen vervolgens de wasmachine bij met handdoeken, beddengoed en ondergoed. Op deze manier zul je de eerste maanden elke twee dagen een halve luierwas doen, maar je hebt meteen ook andere was gedaan. Was met een ecologisch middel. Welk middel je kunt gebruiken, hangt een beetje af van de luiers die je gebruikt. Gewone katoenen luiers kunnen met gewoon wasmiddel worden gewassen en sommige superdeluxe luiers alleen met een enzymvrij middel. Geen zin in uitzoekerij? Kies dan voor een biologische waspoeder voor de gekleurde was. Dit bevat geen bleek (die voor witte was wel) en laat minder residu achter dan vloeibaar wasmiddel. Wegwerpluiers zijn een enorme belasting voor het milieu vanwege de productie, chemische toevoegingen (en dat op die tere babyhuid!), vervoer en afvalverwerking.

Wasbare luiers worden van allerlei soorten materiaal gemaakt: katoen, bamboe, hennep en synthetische materialen zoals fleece en microvezel. Synthetisch is broeieriger en niet milieuvriendelijk. Kies het liefste voor biologisch materiaal. Zeker voor regulier katoen worden anders veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Luiers zijn duur!

Volgens Milieu Centraal kost drie jaar en twee maanden luieren met wegwerp tussen de 770 en 1770 euro (gemiddeld 1270 euro), afhankelijk van het merk en het aantal verschoningen. Dezelfde termijn luieren met wasbaar kost tussen de 235 en 1345 euro (gemiddeld 815 euro). Maar kinderen die wasbare luiers gedragen hebben, zijn zoals gezegd meestal eerder zindelijk. Hoe duur het is, ligt aan hoe gek en kek je het zelf maakt. Hypermoderne luiers uit één deel met hippe printjes zijn doorgaans veel prijziger dan een katoenen lap met een overbroekje. Hoewel je nog geen wasbare luiers in de reguliere babywinkels kunt kopen, is er online een enorm aanbod. Kijk rond en vergelijk prijzen (en materiaal en maakwijze!).

De chicste optie

De duurste luier is een alles-in-éénluier die dun en smal valt en toch maximale vochtopname heeft. Een goedkoper model bestaat uit twee delen, een voorgevormde luier met klittenband of drukknoopjes, en een los, ademend overbroekje van PUL of wol dat het vocht tegenhoudt.

De basicoptie

Echt hardcore oldschool is een tot luier gevouwen lap katoen. Laten we eerlijk zijn; zoveel werk is deze optie ook weer niet. Je krijgt er snel handigheid in en de droogtijd is minimaal omdat je ze goed kunt uithangen. Deze doeken kunnen zelfs in de droger. Hier kun je een eveneens ouderwets stuk plastic overheen knopen, maar dat is niet aan te raden omdat dat broeit. Een simpele wolbroek is veel beter. Je kunt ook kiezen voor het beste uit twee periodes: koop wat hydrofieldoeken en een paar one-size overbroekjes gemaakt van het luchtdoorlatende, maar vochttegenhoudende PUL en je bent klaar. Wanneer je deze tweedehands koopt ben je met een paar tientjes klaar voor de gehele luierperiode! Als je bedenkt dat je misschien een half uur per week extra bezig bent met wassen, en je gebruikt twee jaar luiers, dan heb je het over een uurloon van rond 19 euro. Niet slecht.

Gratis advies

Geen zin om van alles te testen? Ik heb liever een systeem dan van alles door elkaar. Daarom raad ik je aan om tweedelige luiers aan te schaffen: een voorgevormde luier van bamboe (droogt wel langzaam) en een PUL-overbroekje. ‘s Nachts doe je er een extra bamboe inlegger in. In de winter hang ik ze boven (niet op) de verwarming te drogen. Je hebt dan zo’n 15 tot 20 stuks nodig, als je niet wilt misgrijpen.
Met dank aan de luiergroepen op Facebook.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in ons supertoffe boektijdschrift Opvoeders en huttenbouwers – 250 bladzijdes, 15 euro! Koop hem via ons!

MooreGreen_Banner728x90

 

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Mama zijn op afstand

Column: Mama zijn op afstand

Het is tegenwoordig niet zo bijzonder meer. Mensen gaan uit elkaar om diverse redenen. Ondanks dat het veelvuldig voorkomt, blijft het voor de betrokkenen altijd wel een bijzondere gebeurtenis. De keuzes die in het proces van scheiding en voortgezet ouderschap gemaakt...

Releasefeest boektijdschrift! [+ winactie]

Releasefeest boektijdschrift! [+ winactie]

Na een succesvolle crowdfundingsperiode en veel bloed, zweet en lol, is Opvoeders en huttenbouwers af. Het is een prachtig, uniek en nergens mee te vergelijken boektijdschrift geworden. Opvoeders en huttenbouwers bevat het mooiste en mafste van het online magazine...

Column: Spinnen en andere monsters

Column: Spinnen en andere monsters

 “Aaah,” klinkt een ijselijke gil ergens op één van onze trappen, “papa, kom snel, kom snel.” Trappelvoetjes klinken vol ongeduld. “Een spin, een spin!” In gedachten zie ik zijn wijzende vingertje voor me. Ik...

Column: Brasilian wax of helemaal naturel?

Column: Brasilian wax of helemaal naturel?

Terwijl mijn ene been op de badrand rust, sta ik voorover gebogen om goed te kunnen zien wáár ik nu eigenlijk haar wegscheer. Mijn dochter poetst intussen haar tanden. We praten en gedragen ons vrij onderling. Poenies met of zonder haar Met vier puberdochters zijn...

De nieuwe Schijf van Vijf borduurt voort op oude inzichten

De nieuwe Schijf van Vijf borduurt voort op oude inzichten

De nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is uit. En niemand is er echt blij mee, maar we zullen het er de komende jaren weer mee moeten doen. Zelf heb ik nooit zo de neiging om me bezig te houden met wat het Voedingscentrum nu weer heeft bedacht (ik heb wel...

Gezonde snacks in de zwangerschap (ook bij cravings ‘s avonds)

Gezonde snacks in de zwangerschap (ook bij cravings ‘s avonds)

Ik ben zwanger, dus eigenlijk schrijf ik dit voor mezelf. Maar lees vooral even mee als je net als ik de afgelopen tijd veel te slecht hebt gegeten en dat wilt veranderen. Als je zwanger bent, heb je heel veel, of vooral vaak, honger. Als je dan niet snel genoeg op...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0