Waarom yoga geknipt is voor moeders

door Nelleke Bos

Zonder yoga word ik gek. Nee echt. Ik heb het al vaak gedacht, en zelfs mijn lief stuurt me al sinds lang naar mijn yogales, juist op de dagen dat ik vind dat er ab-so-luut geen tijd voor is. Blijkbaar is het voor mijn gezin ook belangrijk dat ik naar yoga blijf gaan.

Vind je balans

Ik vraag kinderyogadocent Nynke waarom yoga zo goed doet. Ze geeft aan dat het allereerst natuurlijk stoer voelt om sterk te zijn. Aandacht voor je lichaam, soepelheid en kracht opbouwen; dat geeft je een goed gevoel. Nynke: ‘Als ik zelf regelmatig yoga doe merk ik dat in principe alle houdingen mij makkelijker afgaan en meer diepgang brengen. Mijn uithoudingsvermogen en balans zijn dan ook beter. Dat werkt door in het dagelijks leven: dan sta ik letterlijk steviger op de grond, voel mijn voeten staan en adem bewuster waardoor ik makkelijker oplossingen bedenk en kan improviseren.’

Ik kan meer dan ik denk

Dit zijn trouwens twee verklaringen ineen. Het fysieke deel van yoga is direct verbonden met je gedachten en gevoel. Je ervaring met jezelf op de yogamat kun je zogezegd meenemen naar de rest van je leven. Ik herken dit wel. Tijdens veel moederende momenten heeft yoga me geholpen. In de yogales kom ik vaak confrontaties tegen (oef, wat een zware oefening) en ook overwinning (ik kan meer dan ik denk!). Als moeder is dat niet anders. Tijdens nachtelijke huilbuien met mijn baby, op dagen dat mijn peuter mij de miljoenste vraag stelt, of terwijl ik me de benen uit het lijf loop voor al die kleine rampjes die een dag met kinderen kent, op al die momenten helpt de yoga-ervaring me. Samengevat is het moederschap net een yogales: wat een zware oefening. En: ik kan meer dan ik denk.

In Yoga voor moeders vind je vast een hoop fijne motivatie.

Verbind je met je kinderen

Verder, vertelt Nynke, kun je via yoga jezelf uitdagen zonder met anderen in competitie te gaan. Je kunt veel uit jezelf halen, zonder dat er een winnaar en verliezer uit hoeft te komen. En dat is een mooie vaardigheid voor elke leeftijd. ’Thuis heb ik kinderen die er heel blij van worden om fysiek uitgedaagd te worden. Door samen yoga-houdingen te doen dagen we elkaar uit en hebben we ook contact, verbinding. We leren allemaal onze grenzen aan te geven en die van elkaar te respecteren.’

Als je samen met je kinderen yoga doet, gaat het ook over contact en verbinding, over aanraken. Je kunt elkaar nadoen, en ook duo-houdingen proberen. Ontspanning en massage horen ook bij yoga. Nynke: ’Allemaal genieten we van het masseren van elkaars rug. Masseren is bij kinderyoga een vast onderdeel in mijn lessen. Het geeft ontspanning en verbinding. De kinderen kriebelen elkaar geregeld spontaan. Bij volwassenen ligt hier meer taboe op. In mijn lessen aan volwassenen laat ik ze elkaar niet masseren. Jammer eigenlijk.’

Yoga kan je ook helpen om de band met je kinderen speels te houden. Zoals Nynke laconiek stelt: ‘Af en toe op de kop staan met je kinderen houdt het leven luchtig.’

Leuk om samen te doen: Stilzitten als een kikker 

Blijf in vorm

Yoga houdt je dus in vorm, vergroot je flexibiliteit in lichaam en geest. En dat kun je als moeder echt wel gebruiken. Je beweegt de hele dag, tilt en sjouwt met kinderen en spullen en je bent voortdurend aan het improviseren. Je werk is nooit af, en het kan altijd beter. De kunst is om dat wat je doet prima te vinden – je kunt niet alles, maar doet wat je kan. De combinatie van lichamelijke inspanning bij yoga met een milde blik naar jezelf kun je ook inzetten als moeder. Je bent al goed zoals je bent.

Eigenlijk snap ik wel dat mijn gezin zo gebrand is op mijn gang naar de yogalessen. Yoga maakt me rustig, fit en brengt me bij mezelf – en dat is precies wat ik voor mezelf en voor de kinderen wil zijn.

Ik sta de hele dag aan

Column: Yoga op school

Nynke geeft zelf onder meer peuteryoga en traint daarnaast ook medewerkers in de kinderopvang om kinderyoga te kunnen geven.

Fotografie Maria Stijger

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Postpartum uitzetlijst voor mama

Postpartum uitzetlijst voor mama

Wat heb jij nodig nadat de baby geboren is? Nee, niet voor de baby, maar voor jou, als kersverse mama? Met deze postpartum uitzetlijst kom je een heel eind.  Als je zwanger bent, zorg je extra goed jezelf. Je koestert je lichaam, smeert je borsten en buik in, neemt...

Rouw over je bevalling kan (ook met een gezonde baby)

Rouw over je bevalling kan (ook met een gezonde baby)

Dat bevallen niet altijd gaat zoals je voor ogen hebt, ervaarde Kiindmaker Drees bij de geboorte van haar vierde kind. ‘In plaats van een serene, krachtige badbevalling met het hele gezin erbij, werd ik in het ziekenhuis ingeleid. Ik beviel krampachtig, onder dreiging...

3 redenen om te wonen met je (schoon)ouders

3 redenen om te wonen met je (schoon)ouders

Huisje, boompje, beestje: in Nederland en België zijn we, net als in veel omringende landen, gewend om als jongvolwassene het ouderlijk huis te verlaten en een eigen leven op te bouwen. Krijgen we zelf kinderen, dan groeit ons contact vaak weer - dankzij de best...

Touched out! Raak me niet aan schatjes

Touched out! Raak me niet aan schatjes

Ken je dat gevoel dat je, na een hele dag kinderen aan je lijf, absoluut niet meer aangeraakt wil worden? Dan ben je touched out. Een wat mij betreft nog veel te onbekende term. Daar gaan we vandaag iets aan doen. EVEN NIET LIEVERD, IK BEN TOUCHED OUT. Meestal...

Hoera voor hormonen!

Hoera voor hormonen!

Ik ben er wel een beetje klaar mee dat we hormonen afdoen als iets waar je maar last van hebt. Natuurlijk, als je menstrueert, zwanger bent, ontzwangert, borstvoeding geeft, voel je je anders dan op andere moment. Maar er zit zo'n toffe kant aan! Dat mogen we wat mij...

Column: Schuldgevoel van een werkende moeder

Column: Schuldgevoel van een werkende moeder

Ik ben gelukkig. Maar écht. Het moest even duren, een jaartje of 2,5, maar dan heb je ook wat. De herinneringen zijn niet langer pijnlijk, maar mooi. Het gemis is niet langer rauw, maar eerder melancholisch en het besef dat ik dit heus alleen kan is eindelijk geland....

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0