Waarom yoga geknipt is voor moeders

door Nelleke Bos

Zonder yoga word ik gek. Nee echt. Ik heb het al vaak gedacht, en zelfs mijn lief stuurt me al sinds lang naar mijn yogales, juist op de dagen dat ik vind dat er ab-so-luut geen tijd voor is. Blijkbaar is het voor mijn gezin ook belangrijk dat ik naar yoga blijf gaan.

Vind je balans

Ik vraag kinderyogadocent Nynke waarom yoga zo goed doet. Ze geeft aan dat het allereerst natuurlijk stoer voelt om sterk te zijn. Aandacht voor je lichaam, soepelheid en kracht opbouwen; dat geeft je een goed gevoel. Nynke: ‘Als ik zelf regelmatig yoga doe merk ik dat in principe alle houdingen mij makkelijker afgaan en meer diepgang brengen. Mijn uithoudingsvermogen en balans zijn dan ook beter. Dat werkt door in het dagelijks leven: dan sta ik letterlijk steviger op de grond, voel mijn voeten staan en adem bewuster waardoor ik makkelijker oplossingen bedenk en kan improviseren.’

Ik kan meer dan ik denk

Dit zijn trouwens twee verklaringen ineen. Het fysieke deel van yoga is direct verbonden met je gedachten en gevoel. Je ervaring met jezelf op de yogamat kun je zogezegd meenemen naar de rest van je leven. Ik herken dit wel. Tijdens veel moederende momenten heeft yoga me geholpen. In de yogales kom ik vaak confrontaties tegen (oef, wat een zware oefening) en ook overwinning (ik kan meer dan ik denk!). Als moeder is dat niet anders. Tijdens nachtelijke huilbuien met mijn baby, op dagen dat mijn peuter mij de miljoenste vraag stelt, of terwijl ik me de benen uit het lijf loop voor al die kleine rampjes die een dag met kinderen kent, op al die momenten helpt de yoga-ervaring me. Samengevat is het moederschap net een yogales: wat een zware oefening. En: ik kan meer dan ik denk.

In Yoga voor moeders vind je vast een hoop fijne motivatie.

Verbind je met je kinderen

Verder, vertelt Nynke, kun je via yoga jezelf uitdagen zonder met anderen in competitie te gaan. Je kunt veel uit jezelf halen, zonder dat er een winnaar en verliezer uit hoeft te komen. En dat is een mooie vaardigheid voor elke leeftijd. ’Thuis heb ik kinderen die er heel blij van worden om fysiek uitgedaagd te worden. Door samen yoga-houdingen te doen dagen we elkaar uit en hebben we ook contact, verbinding. We leren allemaal onze grenzen aan te geven en die van elkaar te respecteren.’

Als je samen met je kinderen yoga doet, gaat het ook over contact en verbinding, over aanraken. Je kunt elkaar nadoen, en ook duo-houdingen proberen. Ontspanning en massage horen ook bij yoga. Nynke: ’Allemaal genieten we van het masseren van elkaars rug. Masseren is bij kinderyoga een vast onderdeel in mijn lessen. Het geeft ontspanning en verbinding. De kinderen kriebelen elkaar geregeld spontaan. Bij volwassenen ligt hier meer taboe op. In mijn lessen aan volwassenen laat ik ze elkaar niet masseren. Jammer eigenlijk.’

Yoga kan je ook helpen om de band met je kinderen speels te houden. Zoals Nynke laconiek stelt: ‘Af en toe op de kop staan met je kinderen houdt het leven luchtig.’

Leuk om samen te doen: Stilzitten als een kikker 

Blijf in vorm

Yoga houdt je dus in vorm, vergroot je flexibiliteit in lichaam en geest. En dat kun je als moeder echt wel gebruiken. Je beweegt de hele dag, tilt en sjouwt met kinderen en spullen en je bent voortdurend aan het improviseren. Je werk is nooit af, en het kan altijd beter. De kunst is om dat wat je doet prima te vinden – je kunt niet alles, maar doet wat je kan. De combinatie van lichamelijke inspanning bij yoga met een milde blik naar jezelf kun je ook inzetten als moeder. Je bent al goed zoals je bent.

Eigenlijk snap ik wel dat mijn gezin zo gebrand is op mijn gang naar de yogalessen. Yoga maakt me rustig, fit en brengt me bij mezelf – en dat is precies wat ik voor mezelf en voor de kinderen wil zijn.

Ik sta de hele dag aan

Column: Yoga op school

Nynke geeft zelf onder meer peuteryoga en traint daarnaast ook medewerkers in de kinderopvang om kinderyoga te kunnen geven.

Fotografie Maria Stijger

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Moederschap: ode aan de rommel

Moederschap: ode aan de rommel

Een baby én je huis én jezelf op orde? Vergeet het maar. Hoeft ook niet! Omarm je nieuwe imperfecte zelf. Je bent zo al goed genoeg. Rommel is onbelangrijk ‘Sinds ik moeder ben, kom ik nooit meer aan stofzuigen toe!’ Met een treurig gezicht zat mijn buurvrouw aan mijn...

Hoera voor hormonen!

Hoera voor hormonen!

Ik ben er wel een beetje klaar mee dat we hormonen afdoen als iets waar je maar last van hebt. Natuurlijk, als je menstrueert, zwanger bent, ontzwangert, borstvoeding geeft, voel je je anders dan op andere moment. Maar er zit zo'n toffe kant aan! Dat mogen we wat mij...

Postpartum uitzetlijst voor mama

Postpartum uitzetlijst voor mama

Wat heb jij nodig nadat de baby geboren is? Nee, niet voor de baby, maar voor jou, als kersverse mama? Met deze postpartum uitzetlijst kom je een heel eind.  Als je zwanger bent, zorg je extra goed jezelf. Je koestert je lichaam, smeert je borsten en buik in, neemt...

Nieuw thuis: je baby maakt een gezin van jullie

Nieuw thuis: je baby maakt een gezin van jullie

Als stel breng je ieder je tradities mee uit je gezin van herkomst. Eenmaal zwanger sta je op het punt om een nieuwe gezinscultuur te creëren. Hopelijk smelt het leuk samen, maar het kan ook flink botsen. Goed nieuws: de botsingen ontstaan niet doordat je slechte...

3 redenen om te wonen met je (schoon)ouders

3 redenen om te wonen met je (schoon)ouders

Huisje, boompje, beestje: in Nederland en België zijn we, net als in veel omringende landen, gewend om als jongvolwassene het ouderlijk huis te verlaten en een eigen leven op te bouwen. Krijgen we zelf kinderen, dan groeit ons contact vaak weer - dankzij de best...

Langvoeden: Over stoppen met borstvoeding wanneer jij wilt

Langvoeden: Over stoppen met borstvoeding wanneer jij wilt

Weet je wat zo gek is aan borstvoeden? In het begin is borstvoeding een kwestie van opbouwen. Alle hulp is gericht op het op gang krijgen van de voeding. Zit je net lekker in een stabiele periode, dan begint het afbouwen alweer. Na een paar maanden vragen de eerste...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0