Wat? Gaan we het nu over jouw vrienden hebben? Jep. Zeker, we schrijven over kinderen. Over ouderschap. Maar een fijne en gelukkige ouder zijn begint met een gelukkig mens zijn. En een gelukkig mens ben je niet in je kale uppie. Dus nu de vraag: wanneer heb jij voor het laatst nieuwe vrienden gemaakt? Hoe ontmoet jij mensen met wie het klikt, bij wie je moeiteloos aansluit? 

We horen niet alleen

Als kind, scholier of student maak je aan de lopende band vrienden. Eenmaal volwassen merk je vaak dat iedereen uitwaaiert naar verwegge bestemmingen. Of dat jij veel eerder – of juist jaren later – een gezin begint dan je oude vrienden, waardoor jullie niet meer in hetzelfde spoor lopen. En precies in die fase heb je elkaar zo hard nodig.

Lees ook over samenleven op de oer-manier: Op zoek naar het verloren geluk

Heb je een trosje toffe vrienden dat de gezinsdynamiek begrijpt, dan wordt het leven zoveel relaxter. Alleen al omdat je als gezin met elkaar kan afspreken. Dingen uitwisselen, van snelle lifehacks naar elkaar appen tot kopjes thee en kampvuurtjes in het echie. Want wij mensen zijn niet gemaakt om alles alleen te doen. 

Vindplaats nieuwe vrienden

Als je jonge kinderen hebt, sta je er stiekem vaak alleen voor. Je bént niet alleen, dat niet. Ten eerste omringen je kinderen je ontzettend veel. Maar juist het urenlange gekruimel met de kleintjes kan vermoeiend zijn. Je kinderen zijn geweldig, heerlijk, schattig, eindeloos lief – maar ook vermoeiend. De kunst is om andere volwassenen om je heen te verzamelen, waarmee je je visie en je dagelijkse praktijk mee kan delen. Waar vind je die leukerds die jou echt snappen?

Dit lijkt een inkoppertje. Want jazeker, in elke speeltuin, op elke andere plek waar kinderen komen, zijn ook ouders te vinden. Maar wees eerlijk: met hoeveel ouders die je in het wild ziet rondlopen, sluit jij vriendschap? 

Hartverwarmende banden hebben een stevige basis nodig. Op een uitgesproken plek maak je dus – logisch – meer kans om vrienden voor het leven te maken. Onderneem dus juist met je kinderen uitjes die jou als mens voeden. Wacht niet tot ze groot zijn en ‘jouw tijd’ komt. Jouw tijd is ook nu! Neem ze mee naar activiteiten waar jouw naam op staat en trek daar simpelweg vrienden aan.

En soms ga je uit online, bijvoorbeeld in de Kiindspeeltuin. Hier word je gevoed met fijne inzichten, cursussen rondom natuurlijk, liefdevol ouderschap. Bekijk meer over de Kiindspeeltuin.

Lees ook: Waarom we op de camping gelukkig zijn en Kamperen met een baby kan prima.

Fotografie: Maria Stijger/Bart Broeze

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0