Warme dranken voor koude dagen

door Gastauteur

Niets is rustgevender dan op een koude dag ’s middags even lekker in de kussens weg te kruipen met een kopje thee, of aan het einde van de dag gezellig met zijn allen een kopje koffie te drinken. Maar met een klein beetje extra moeite maak je van warme dranken iets feestelijks waar ook de kinderen van kunnen genieten!

Ze zijn het ideale excuus om het hele gezin eens lekker bij elkaar te zetten en ontspannen de dag door te nemen

Warme dranken kunnen natuurlijk altijd, maar staan vaak centraal tijdens een rustmoment. Ze zijn het ideale excuus om het hele gezin eens lekker bij elkaar te zetten en ontspannen de dag door te nemen. En te genieten van elkaars gezelschap! Vanaf een jaar of twee kunnen kinderen, als ze dat willen en aangeven, genieten van warm drinken. Een simpele pot thee kan al voldoende zijn hiervoor, denk bijvoorbeeld aan kabouterthee, kruidenthee en rooibosthee. Andere opties zijn bijvoorbeeld eikeltjeskoffie of het kookvocht van stoofpeertjes (uiteraard zonder alcohol en suiker). Maar wil je er eens echt iets bijzonders van maken, ga dan voor een van deze speciale recepten, vul de woonkamer met kussens en zet een gezellig muziekje op de achtergrond. Let daarbij natuurlijk wel op dat je warme dranken uit de buurt van al te kleine kinderen houdt en dat je bekers of mokken gebruikt die niet te heet worden.

 

Droommelk

Een beker warme melk voor het slapengaan is van oudsher een middeltje tegen slapeloosheid. Warme melk bevat tryptofaan, wat helpt bij de productie van serotine. En serotine is weer een onderdeel van het hormoon melatonine, dat het slaap-waak ritme regelt. Bovendien zijn warme dranken met honing, zoals deze droommelk, bijzonder goed tegen een zere keel. Warme melk wordt droommelk met deze simpele toevoegingen.

Ingrediënten voor 1 portie:
1 beker warme melk
1 eetlepel honing
1 theelepel kaneel
en/of
1 theelepel vanille(essence)

Warm de melk op in een (steel)pan. Giet de melk in een beker en roer er de honing, kaneel en/of vanille doorheen. Warm serveren in een fijne mok.

 

Zotte Zopie

Vroeger verkochten ze in koek-en-zopietentjes een mengsel van bockbier en rum. Later werd er warme punch verkocht. Tegenwoordig kun je er meestal warme chocolademelk voor de kinderen en glühwein voor de volwassenen kopen. Deze alcoholvrije twist op glühwein of bisschopswijn is geschikt voor het hele gezin en minstens net zo lekker.

Ingrediënten voor 1 liter:
1 liter rode druivensap
1 citroen
1 sinaasappel
1 kaneelstokje
4 kruidnagels

Schenk de druivensap in een ruime pan. Snijd de citroen en de sinaasappel in schijven en doe deze bij de druivensap. Breek een kaneelstokje doormidden en voeg dit samen met de kruidnagels toe aan de rest van de ingrediënten. Verwarm het mengsel zachtjes ongeveer 20 minuten lang op een zacht vuurtje, terwijl je af en toe roert. Laat de zopie niet koken. Giet de zopie door een zeef. Serveer warm in kleine kopjes.

 

Dwergendrank

Na hard werken in de kou is het lekker opwarmen met een glaasje warme cider. Doe net als Sneeuwwitje en serveer je dwergjes deze appeldrank (prins op wit paard niet inbegrepen). Deze drank zit vol fruitsuikers* die het lichaam extra energie geven om weer op temperatuur te komen. Een warme trui en een knuffel doen de rest. Traditioneel hoort warme appelcider gemaakt te worden van ongefilterde en ongezoete appelsap, maar deze versimpelde versie kan ook prima met gewone ongezoete appelsap. Dwergendrank is in het bijzonder geschikt voor jongere kinderen.

Ingrediënten voor ongeveer 4 kopjes:
3 kopjes of 600 ml appelsap
1 kopje of 200 ml sinaasappelsap
1 half kaneelstokje

Giet de appelsap en de sinaasappelsap in een pan. Breek het kaneelstokje eventueel nogmaals doormidden en verwarm het sap samen met het kaneelstokje een minuut of 15 op een laag vuurtje, zonder te laten koken. Warm serveren.

*Net als gewone suiker beïnvloedt fruitsuiker het glucosegehalte in je lichaam, dus ook hiervoor geldt: overdaad schaadt.

Tip:
De zotte zopie en de dwergendrank zijn bewust simpel gehouden met het oog op jonge kinderen. Met iets oudere of avontuurlijk aangelegde kinderen kun je naar hartelust experimenteren met bijvoorbeeld kruidnagel, nootmuskaat en steranijs. Of probeer eens cranberrysap in plaats van druivensap voor de zotte zopie.

Calimero

Dit eierdrankje is geïnspireerd op de traditionele Amerikaanse eggnog, oftewel eierpunch. Door de warme melk met slagroom worden de eieren gaar en krijg je een heerlijk romige substantie. Dit feestelijke drankje geeft een heel behaaglijk gevoel en is daarom bij uitstek geschikt voor bijzondere gelegenheden.

Ingrediënten voor ongeveer 4 kopjes:
2 grote eieren
1/2 kopje of 100 ml melk
1 kopje of 200 ml slagroom
1 tot 2 eetlepels honing
1 eetlepel vanille essence

Mix met een blender of een staafmixer de eieren tot ze schuimig zijn. Verhit in een pannetje de melk, slagroom en honing tot het mengsel tegen de kook aan is (aan de zijkant van de pan mag je al belletjes zien en de stoom moet echt van het mengsel afkomen). Haal het mengsel van het vuur en giet het nog hete mengsel langzaam bij de eieren terwijl je blijft blenderen of mixen. Doe de vanille-essence erbij en roer/mix/blender nog even door. Warm serveren in kleine kopjes.

Tip: Afhankelijk van je smaak gebruik je 1 of 2 eetlepels honing. Bedenk dat je er altijd nog honing bij kunt doen, dus gebruik liever te weinig dan teveel.

 

Choco-Calimero

Als de gewone Calimero, maar voeg nu samen met de vanille-essence naar smaak ook cacaopoeder toe. Hiermee creëer je een heerlijk romige variant op chocolademelk.

 

Bananen-Calimero

Als de gewone Calimero, maar voeg nu samen met de vanille ook 1 of 2 bananen toe. Hiermee creëer je een verrassende warme variant op de bananenmilkshake.

Tip:
Bananen zijn zoet. Hierdoor heb je minder honing nodig om hetzelfde resultaat te bereiken; houd hier rekening mee.

Waanzinnige Winter

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Recensie: De kanjerklas

Recensie: De kanjerklas

 Juf Karin verveelt zich nooit. In haar klas zitten namelijk alleen maar kanjers. Elke kanjer is uniek en heeft sterke en minder sterke kanten. En daar gaat deze inventieve juf op creatieve en ontspannen wijze mee om.Maar op een dag merken de kanjers dat hun...

Wat doen we met oud brood?

Wat doen we met oud brood?

In Nederland gooien we jaarlijks 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Dat is ongeveer vierhonderd euro per huishouden. Gemiddeld verspilt een persoon ruim vijftig kilo voedsel per jaar. Dat is twintig procent van wat we kopen. Van alle voedingsmiddelen wordt...

Gezonde lunchideeën: avocadoweek

Gezonde lunchideeën: avocadoweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Op reis met je zelfgemaakte knuffels

Op reis met je zelfgemaakte knuffels

De vakantie is begonnen en veel mensen gaan eropuit. Voor kinderen is dit vaak een leuke, maar ook spannende onderneming. Vaak moeten ze een lange tijd in de auto of in het vliegtuig zitten.  Hoe zorg je ervoor dat zo’n reis lekker soepel en gezellig verloopt? Nou,...

Meer kleur in de boekenkast graag

Meer kleur in de boekenkast graag

Het is niet meer te houden: we snakken naar diversiteit! Ook in de kinderliteratuur willen we flink meer aan diversiteit in gender, liefde en kleur in de boekenkast. Toch is het nog goed zoeken naar kinderverhalen waarin er werkelijk diversiteit is. Kiind is al jaren...

0