Wat hebben doperwten, witlof en koolrabi gemeen? Ze zijn onterecht impopulair en heerlijk in de soep. Deze simpele soepen zijn zowel geschikt voor kleine kinderen als voor volwassenen.
Voor de soepen is bouillon nodig. Je kunt dit zelf maken of uit een pakje halen. Bij de natuurwinkel kun je zoutarme bouillonblokjes kopen, wat aan te raden is voor kleine kinderen. De nieren draaien overuren om al dat zout te verwerken. De recepten zijn op basis van vier personen.
Doperwtensoep
Doperwten zijn rijk aan vitamine B1, magnesium, fosfor, ijzer en zink. De diepvriesversie wordt vers ingevroren, waardoor voedingsstoffen goed bewaard blijven. Je kunt ze bevroren in de pan doen. Deze eiwitrijke soep is een supersnel-klaar-recept.
- 500 gram doperwten
- 5 deciliter bouillon
- 1 ui
- takjes munt
- 2 eetlepels olie
Verhit de olie of roomboter in een braadpan en bak de ui kort. Roer de doperwten er doorheen en voeg de bouillon toe. Na maximaal 10 minuten koken zet je de soep uit en maak je deze fijn met de staafmixer. Garneer de soep met blaadjes munt.
Witlofsoep
Witlof bevat vitamine A, B1, B2 en C en vooral veel calcium. Dit is het enige recept waarbij ik vals speel; om de bittere smaak te laten verdwijnen voeg ik een klein beetje suiker toe. Deze romige soep lust iedereen!
- 500 gram witlof
- 250 deciliter bouillon
- 50 gram roomboter
- 1 ui
- 1 theelepel suiker
- Eventueel geraspte Parmezaanse kaas
Snijd de witlof en ui in stukken en verhit de roomboter in een braadpan. Je gebruikt boter in plaats van olie om de soep een romige smaak te geven. Fruit de ui, voeg de witlof toe en laat dit vijf minuten smoren met de deksel op de pan. Voeg de bouillon toe en kook de soep een half uur door. Zodra niemand kijkt voeg je een beetje suiker toe. Wellicht kun je ook honing of stevia gebruiken, maar ik heb het nog niet aangedurfd. Maak de soep fijn met de staafmixer en voeg geraspte Parmezaanse kaas naar smaak toe.
Lekvrij LunchBots thermosbakje van Greenjump met witlofsoep
Koolrabisoep
In deze soep los je de bouillon niet in water, maar in melk op. Koolrabi is een goede bron van vitamine B, C en kalium en magnesium.
- 1 koolrabi
- 1 bouillonblokje
- 500 milliliter melk
- 1 eetlepel olie
- Takje basilicum
Snijd de koolrabi in blokjes. Doe deze in de hete olie en bak de koolrabi een paar minuten. Zet het vuur zachter en voeg de melk en het bouillonblokje toe. Na een kwartier is de soep klaar om te pureren. Garneer de soep met blaadjes basilicum.
De thermosbakjes van Greenjump zijn ideaal om soep warm in mee te nemen. De voedselcontainer en de binnenkant van de deksel zijn gemaakt van foodgrade rvs, dat is voedselveilig en bpa-vrij. Je kunt er 500 ml soep in meenemen en het blijft 4 à 5 uur warm (of koud, als je koude gerechten meeneemt).