Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

door Sandii Zachte

Wat hebben doperwten, witlof en koolrabi gemeen? Ze zijn onterecht impopulair en heerlijk in de soep. Deze simpele soepen zijn zowel geschikt voor kleine kinderen als voor volwassenen.

Voor de soepen is bouillon nodig. Je kunt dit zelf maken of uit een pakje halen. Bij de natuurwinkel kun je zoutarme bouillonblokjes kopen, wat aan te raden is voor kleine kinderen. De nieren draaien overuren om al dat zout te verwerken. De recepten zijn op basis van vier personen.

Doperwtensoep

Doperwten zijn rijk aan vitamine B1, magnesium, fosfor, ijzer en zink. De diepvriesversie wordt vers ingevroren, waardoor voedingsstoffen goed bewaard blijven. Je kunt ze bevroren in de pan doen. Deze eiwitrijke soep is een supersnel-klaar-recept.

  • 500 gram doperwten
  • 5 deciliter bouillon
  • 1 ui
  • takjes munt
  • 2 eetlepels olie

Verhit de olie of roomboter in een braadpan en bak de ui kort. Roer de doperwten er doorheen en voeg de bouillon toe. Na maximaal 10 minuten koken zet je de soep uit en maak je deze fijn met de staafmixer. Garneer de soep met blaadjes munt.

Witlofsoep

Witlof bevat vitamine A, B1, B2 en C en vooral veel calcium. Dit is het enige recept waarbij ik vals speel; om de bittere smaak te laten verdwijnen voeg ik een klein beetje suiker toe. Deze romige soep lust iedereen!

  • 500 gram witlof
  • 250 deciliter bouillon
  • 50 gram roomboter
  • 1 ui
  • 1 theelepel suiker
  • Eventueel geraspte Parmezaanse kaas

Snijd de witlof en ui in stukken en verhit de roomboter in een braadpan. Je gebruikt boter in plaats van olie om de soep een romige smaak te geven. Fruit de ui, voeg de witlof toe en laat dit vijf minuten smoren met de deksel op de pan. Voeg de bouillon toe en kook de soep een half uur door. Zodra niemand kijkt voeg je een beetje suiker toe. Wellicht kun je ook honing of stevia gebruiken, maar ik heb het nog niet aangedurfd. Maak de soep fijn met de staafmixer en voeg geraspte Parmezaanse kaas naar smaak toe. recept witlofsoep en een handig lunchtrommeltje

Lekvrij LunchBots thermosbakje van Greenjump met witlofsoep

Koolrabisoep

In deze soep los je de bouillon niet in water, maar in melk op. Koolrabi is een goede bron van vitamine B, C en kalium en magnesium.

  • 1 koolrabi
  • 1 bouillonblokje
  • 500 milliliter melk
  • 1 eetlepel olie
  • Takje basilicum

Snijd de koolrabi in blokjes. Doe deze in de hete olie en bak de koolrabi een paar minuten. Zet het vuur zachter en voeg de melk en het bouillonblokje toe. Na een kwartier is de soep klaar om te pureren. Garneer de soep met blaadjes basilicum.

De thermosbakjes van Greenjump zijn ideaal om soep warm in mee te nemen. De voedselcontainer en de binnenkant van de deksel zijn gemaakt van foodgrade rvs, dat is voedselveilig en bpa-vrij. Je kunt er 500 ml soep in meenemen en het blijft 4 à 5 uur warm (of koud, als je koude gerechten meeneemt).

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Sfeervol windlicht van wolvilt maken

Sfeervol windlicht van wolvilt maken

Print eerst het patroontje uit in PDF   Nodig: * Verschillende kleuren wolvilt (eventueel sprookjesvilt) * Naald en draad * Klein glaasje * Waxinelichtje   Knip eerst alle delen uit het vilt. De bladvorm wordt zes keer uitgeknipt, de cirkel een keer. Eerst...

Tutorial voor een vilten verjaardagskroon

Tutorial voor een vilten verjaardagskroon

De eerste verjaardag van een kind is een groot feest. Het kind zelf begrijpt natuurlijk lang niet alles wat er gebeurt, maar het mogen dragen van een mooie verjaardagskroon zorgt ervoor dat hij zich speciaal voelt! En na de verjaardag kan er natuurlijk nog volop...

Maak je eigen broodbeleg

Maak je eigen broodbeleg

Nederland is een broodland. En op dat brood smeren we beleg. Gelukkig kun je enorm variëren in belegsoort want veel kinderen eten twee, en soms in het weekend drie keer per dag brood. In het artikel Op het brood bespraken we de meest gangbare belegsoorten uit de...

Gezonde lunchideeën: Tomaatweek

Gezonde lunchideeën: Tomaatweek

In het artikel Gezonde lunch kun je lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Papierkralen van oud papier

Ik maakte deze knutsel vroeger al op de basisschool. Ik vond het magisch hoe een foto uit een magazine in opgerolde vorm ineens een kraal vol kleurenpracht werd. Niet gek dus dat ik stond te popelen om dit ook met mijn kinderen te doen, hoewel zij vooral het geklieder...

Cadeaus om zelf te maken

Cadeaus om zelf te maken

De adventstijd, de vier weken voor Kerstmis, staat alweer voor de deur, het Wichtelmannetje  staat te popelen om lieve lichtpuntjes achter te laten en de kinderen bedenken zo langzamerhand wat ze willen gaan maken voor Kerstmis. Deze traditie uit Zweden nemen wij...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0