Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

door Sandii Zachte

Wat hebben doperwten, witlof en koolrabi gemeen? Ze zijn onterecht impopulair en heerlijk in de soep. Deze simpele soepen zijn zowel geschikt voor kleine kinderen als voor volwassenen.

Voor de soepen is bouillon nodig. Je kunt dit zelf maken of uit een pakje halen. Bij de natuurwinkel kun je zoutarme bouillonblokjes kopen, wat aan te raden is voor kleine kinderen. De nieren draaien overuren om al dat zout te verwerken. De recepten zijn op basis van vier personen.

Doperwtensoep

Doperwten zijn rijk aan vitamine B1, magnesium, fosfor, ijzer en zink. De diepvriesversie wordt vers ingevroren, waardoor voedingsstoffen goed bewaard blijven. Je kunt ze bevroren in de pan doen. Deze eiwitrijke soep is een supersnel-klaar-recept.

  • 500 gram doperwten
  • 5 deciliter bouillon
  • 1 ui
  • takjes munt
  • 2 eetlepels olie

Verhit de olie of roomboter in een braadpan en bak de ui kort. Roer de doperwten er doorheen en voeg de bouillon toe. Na maximaal 10 minuten koken zet je de soep uit en maak je deze fijn met de staafmixer. Garneer de soep met blaadjes munt.

Witlofsoep

Witlof bevat vitamine A, B1, B2 en C en vooral veel calcium. Dit is het enige recept waarbij ik vals speel; om de bittere smaak te laten verdwijnen voeg ik een klein beetje suiker toe. Deze romige soep lust iedereen!

  • 500 gram witlof
  • 250 deciliter bouillon
  • 50 gram roomboter
  • 1 ui
  • 1 theelepel suiker
  • Eventueel geraspte Parmezaanse kaas

Snijd de witlof en ui in stukken en verhit de roomboter in een braadpan. Je gebruikt boter in plaats van olie om de soep een romige smaak te geven. Fruit de ui, voeg de witlof toe en laat dit vijf minuten smoren met de deksel op de pan. Voeg de bouillon toe en kook de soep een half uur door. Zodra niemand kijkt voeg je een beetje suiker toe. Wellicht kun je ook honing of stevia gebruiken, maar ik heb het nog niet aangedurfd. Maak de soep fijn met de staafmixer en voeg geraspte Parmezaanse kaas naar smaak toe. recept witlofsoep en een handig lunchtrommeltje

Lekvrij LunchBots thermosbakje van Greenjump met witlofsoep

Koolrabisoep

In deze soep los je de bouillon niet in water, maar in melk op. Koolrabi is een goede bron van vitamine B, C en kalium en magnesium.

  • 1 koolrabi
  • 1 bouillonblokje
  • 500 milliliter melk
  • 1 eetlepel olie
  • Takje basilicum

Snijd de koolrabi in blokjes. Doe deze in de hete olie en bak de koolrabi een paar minuten. Zet het vuur zachter en voeg de melk en het bouillonblokje toe. Na een kwartier is de soep klaar om te pureren. Garneer de soep met blaadjes basilicum.

De thermosbakjes van Greenjump zijn ideaal om soep warm in mee te nemen. De voedselcontainer en de binnenkant van de deksel zijn gemaakt van foodgrade rvs, dat is voedselveilig en bpa-vrij. Je kunt er 500 ml soep in meenemen en het blijft 4 à 5 uur warm (of koud, als je koude gerechten meeneemt).

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Breipatroon voor een draagponcho

Breipatroon voor een draagponcho

Weer of geen weer, altijd draagdoekenweer! Met deze draagponcho kun je het hele jaar door dragen, ook in de tussenseizoenen. Het patroon is gemaakt in drie maten: klein (ongeveer maat 36 tot 40), middel (ongeveer maat 42/44) en groot (ongeveer maat 46 tot zeker 52)....

Belevenissen in het donker

Belevenissen in het donker

De langste dag ligt achter ons. Tijd voor spannende avonden. Doe eens gek en laat op een zachte weekendavond je kinderen tot laat opblijven. En nodig daar meteen buurtkinderen of vriendjes bij uit. Spelen in het donker moet ieder kind eens gedaan hebben; het is...

Speurtochten: stippel je route uit

Speurtochten: stippel je route uit

Speurtochten zijn leuk voor kinderfeestjes, maar ook om samen met je kind en misschien een vriendje te doen tijdens de vakantie of zomaar een vrije dag.Een speurtocht voorbereiden kost vaak heel wat tijd, zeker de eerste keren. Daarom helpt Kiind je op...

Project invlechten, ook jij kunt het

Project invlechten, ook jij kunt het

Drie plukken haar die je steeds om beurten over elkaar heen legt en dit blijft doen tot je een gewone vlecht hebt…  Het klinkt zo gemakkelijk en weet je? Dat is het ook!  Bijna iedereen kan vlechten. Als je deze bezigheid onder de knie hebt dan is het tijd voor de...

Mijn eerste pruimabrikozengebak

Mijn eerste pruimabrikozengebak

Kiind Magazine deelt de lekkerste gezonde taartrecepten met jullie, zodat ook de kleinsten kunnen genieten van zoetigheid op hun verjaardag. Deze maand: pruimabrikozengebak! Vanaf 9 maanden Kan ook zonder ei, maar  het wordt dan minder luchtig Ingrediënten voor 1...

Boomblaadjes om te trakteren in de lente

Boomblaadjes om te trakteren in de lente

Frisgroene blaadjes in de lente, en rood/oranje/bruin/aubergine in de herfst. Als je een beetje handig bent met naaien, heb je de traktatie zo in elkaar geflanst! Benodigdheden: Restjes (groene) stof Garen Takken (snoeiafval, ik gebruikte takken van een hazelaar)...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0