Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

door Sandii Zachte

Wat hebben doperwten, witlof en koolrabi gemeen? Ze zijn onterecht impopulair en heerlijk in de soep. Deze simpele soepen zijn zowel geschikt voor kleine kinderen als voor volwassenen.

Voor de soepen is bouillon nodig. Je kunt dit zelf maken of uit een pakje halen. Bij de natuurwinkel kun je zoutarme bouillonblokjes kopen, wat aan te raden is voor kleine kinderen. De nieren draaien overuren om al dat zout te verwerken. De recepten zijn op basis van vier personen.

Doperwtensoep

Doperwten zijn rijk aan vitamine B1, magnesium, fosfor, ijzer en zink. De diepvriesversie wordt vers ingevroren, waardoor voedingsstoffen goed bewaard blijven. Je kunt ze bevroren in de pan doen. Deze eiwitrijke soep is een supersnel-klaar-recept.

  • 500 gram doperwten
  • 5 deciliter bouillon
  • 1 ui
  • takjes munt
  • 2 eetlepels olie

Verhit de olie of roomboter in een braadpan en bak de ui kort. Roer de doperwten er doorheen en voeg de bouillon toe. Na maximaal 10 minuten koken zet je de soep uit en maak je deze fijn met de staafmixer. Garneer de soep met blaadjes munt.

Witlofsoep

Witlof bevat vitamine A, B1, B2 en C en vooral veel calcium. Dit is het enige recept waarbij ik vals speel; om de bittere smaak te laten verdwijnen voeg ik een klein beetje suiker toe. Deze romige soep lust iedereen!

  • 500 gram witlof
  • 250 deciliter bouillon
  • 50 gram roomboter
  • 1 ui
  • 1 theelepel suiker
  • Eventueel geraspte Parmezaanse kaas

Snijd de witlof en ui in stukken en verhit de roomboter in een braadpan. Je gebruikt boter in plaats van olie om de soep een romige smaak te geven. Fruit de ui, voeg de witlof toe en laat dit vijf minuten smoren met de deksel op de pan. Voeg de bouillon toe en kook de soep een half uur door. Zodra niemand kijkt voeg je een beetje suiker toe. Wellicht kun je ook honing of stevia gebruiken, maar ik heb het nog niet aangedurfd. Maak de soep fijn met de staafmixer en voeg geraspte Parmezaanse kaas naar smaak toe. recept witlofsoep en een handig lunchtrommeltje

Lekvrij LunchBots thermosbakje van Greenjump met witlofsoep

Koolrabisoep

In deze soep los je de bouillon niet in water, maar in melk op. Koolrabi is een goede bron van vitamine B, C en kalium en magnesium.

  • 1 koolrabi
  • 1 bouillonblokje
  • 500 milliliter melk
  • 1 eetlepel olie
  • Takje basilicum

Snijd de koolrabi in blokjes. Doe deze in de hete olie en bak de koolrabi een paar minuten. Zet het vuur zachter en voeg de melk en het bouillonblokje toe. Na een kwartier is de soep klaar om te pureren. Garneer de soep met blaadjes basilicum.

De thermosbakjes van Greenjump zijn ideaal om soep warm in mee te nemen. De voedselcontainer en de binnenkant van de deksel zijn gemaakt van foodgrade rvs, dat is voedselveilig en bpa-vrij. Je kunt er 500 ml soep in meenemen en het blijft 4 à 5 uur warm (of koud, als je koude gerechten meeneemt).

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Nestelmandje maken voor de vogels

Nestelmandje maken voor de vogels

De meeste vogels leggen eieren rond maart, maar er zijn ook vogels - zoals zwaluwen, mezen, merels en mussen - die meerdere keren per jaar eieren leggen. Als het je leuk lijkt om deze nestjes in je eigen tuin of op je eigen balkon te hebben, kun je met je kinderen een...

Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

De bereidingswijze van deze sellerieburgers lijkt op die van Indiase pakora's, maar door de gebruikte ingrediënten krijgen de burgers een duidelijk Noord-Europees accent. Mosterd en knolselderij zijn een klassieke combinatie. De subtiele smaak van de peterseliepesto...

Maak een bloem-applicatie voor op kleding

Maak een bloem-applicatie voor op kleding

Vrolijk de boel op met een bloempje hier en daar. Bijvoorbeeld om een vlek op kinderkleding te verdoezelen. We beginnen met een simpel bloempje dat echt iedereen kan maken. Je knipt uit vilt een cirkel met een diameter van ongeveer vijf centimeter (dit hoeft niet...

Pannenkoekentaart: Stapel op je verjaardag

Pannenkoekentaart: Stapel op je verjaardag

Hoera, je kind is jarig! Een heerlijke taart hoort natuurlijk bij een verjaardag, maar het is vaak wel érg ongezond. De meeste taarten bevatten veel suiker en bovendien wordt er meestal witmeel gebruikt. Waarom deze ingrediënten niet aan te bevelen zijn, staat in dit...

De liefste kinderboeken

De liefste kinderboeken

 Wij houden van lieve dingen. Daarom knutselen we hartjes en zorgen we voor de (knuffel)dieren. Zo zijn wij nou eenmaal. En als we daar klaar mee zijn, lezen we samen een lief boek. Wederom recenseren Ninthe van zes en ik de boeken. Tegenwoordig is er...

Wat doen we met oud brood?

Wat doen we met oud brood?

In Nederland gooien we jaarlijks 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Dat is ongeveer vierhonderd euro per huishouden. Gemiddeld verspilt een persoon ruim vijftig kilo voedsel per jaar. Dat is twintig procent van wat we kopen. Van alle voedingsmiddelen wordt...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0