Wasbare luiers: het nieuwe normaal

door Nelleke Bos
Jana Boekholt Kaatje Katoen

Onze generatie is de eerste die rondkroop in wegwerpluiers. Alle tijden daarvoor droegen onze baby’s wasbare luiers. Binnen dertig jaar is wegwerp de norm geworden en wasbaar heet ‘alternatief’. Is dat niet gek? Hoog tijd voor verandering.

Je kunt een berg argumenten verzinnen om niet aan wasbare luiers te beginnen. Zoals: het geeft gedoe (toch?), ze zijn duur (niet waar!), zijn ze wel zo milieuvriendelijk (ja!)? Antwoord op al deze zaken zetten we hier uitgebreid voor je op een rijtje. Zo, nu verder met de luiers zelf.

Lees alles over wasbaar in de nieuwe editie van Kiind Magazine, en blader ook door de liefste luierfoto’s.

Drempel

Eigenlijk is het allang duidelijk: er bestaan geen redelijke argumenten tégen de wasbare luier. Wel emotionele. Kiezen voor wasbaar betekent: je eigen weg gaan, soms tegen de stroom in, want je moeder, de oppas of crèche en vaak ook je partner moeten wennen aan het idee. In die paar decennia dat wegwerpluiers bestaan, zijn we het idee van wassen en hergebruiken behoorlijk ontwend. Wasbaar is op dit moment geen vanzelfsprekende keuze, je ziet het niet veel om je heen, en zoals het met alles gaat: onbekend maakt onbemind. Maar de tijden keren, en snel ook. We hebben wereldwijd duurzame en gezonde oplossingen nodig – en hoera, dit is gewoon al voorhanden.

Maak het handig

Misschien heb je wat tijd nodig zodat je er rustig aan kunt wennen. Als je geen buren of vriendinnen hebt die jou kunnen laten zien hoe het werkt met wasbaar, kun je ook prima tijdens je zwangerschap al lekker rondneuzen. Een gesprek met een consulent levert veel informatie op en daardoor zie je het ook echt voor je. In de kraamtijd heb je het al druk genoeg met al het nieuwe wat er op je af komt. De eerste luier die je kind draagt, zet de toon. Snapt je kraamzorg niks van wasbaar? Dat demotiveert natuurlijk. Leg de lat niet te hoog. Je kunt ook op de achtste dag beginnen, als het huis weer van jou is. Geen zin in gedoe met de oppas? Je kunt ook alleen thuis wasbaar gebruiken en onderweg of op de opvang met wegwerp werken.

Tip voor de start

Geen zin om van alles te testen? Neem liever één systeem dan van alles door elkaar. Daarom is het een aanrader om tweedelige luiers aan te schaffen: een voorgevormde luier van bamboe (dit is superabsorberend, en heeft daardoor een langere droogtijd) en een PUL-overbroekje. ’s Nachts doe je er een extra bamboe inlegger in. In de winter hang je ze boven (niet op) de verwarming te drogen. Je hebt dan zo’n 20 tot 24 stuks nodig, als je niet wilt misgrijpen.

Kaatje Katoen

Hoe kies je de ideale luier voor jouw baby? Een beetje advies is wel handig, want eerlijk is eerlijk: er zijn duizelingwekkend veel wasbare luiers op de markt. Bij Kaatje Katoen (waar ons babyfotomodel zijn luiers ook vandaan heeft) kun je terecht voor allerlei soorten luiers en gratis advies op maat. Je vindt consulenten door het hele land via kaatjekatoen.nl.

Alles Wasbaar

Naast de luiers kun je ook nog kiezen voor het gebruiken van wasbare doekjes om de billen van je baby schoon te maken. Nog een besparing en een groene daad. Want eigenlijk is het heel raar om wegwerpdoekjes te gebruiken, terwijl je een wasmachine in huis hebt staan. De doekjes van BilliesBox zijn bijvoorbeeld erg fijn, ook na heel veel wasbeurten (ook te vinden bij Kaatje Katoen).

Zet een bakje water naast je verschoonkussen en een stapeltje washandjes of wasbare billendoekjes. Ook handig is een thermosflesje met heet water, zodat je het kunt mengen tot aangenaam lauwwarm voor baby’s billetjes. Tijdens het verschonen maak je één doekje nat en veeg je alles schoon. De doekjes gaan samen met de luier in de luieremmer en de machine in. Een werkje van niets en je krijgt er de allerleukste kontjes voor terug.

Waarom wasbare luiers best een optie zijn

Brei een jumpsuit voor je baby!

Wasbare luiers: om blij van te worden

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kaatje Katoen. We werken alleen samen met mensen/merken/initiatieven waar we 100% achter staan. 

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Hoe gebruik je wasbare billendoekjes?

Hoe gebruik je wasbare billendoekjes?

Ik kan best wel schrikken als we weer een volle vuilniszak in de kliko gooien. Daarom driewerf hoera voor alles wat ook wasbaar kan! Wasbare luiers, maandverband, zoogcompressen... en wasbare (billen)doekjes! Overstappen van wegwerp naar wasbaar is een verandering in...

6 tips voor zindelijk worden

6 tips voor zindelijk worden

Heeft je kind aangegeven interesse te hebben in plassen op het potje? Blijft de luier steeds vaker droog? Merk je dat hij zich er bewust van wordt dat hij moet plassen of poepen? Of trekt je kind de luier zelf uit? Woohoo! Slingers en trompetten! Dat is meestal het...

De Rapley-methode is bijvoeding zonder prakjes

De Rapley-methode is bijvoeding zonder prakjes

Bijvoeden is leuk! Het eerste hapje is vooral voor de ouder een spannende en leuke aangelegenheid, de camera wordt erbij gepakt en alle gekke gezichten die je kindje trekt worden zorgvuldig vastgelegd op de gevoelige plaat. Een doel van bijvoeding is een stapje zetten...

Je kraamtijd duurt 40 dagen – Neem de tijd na je bevalling

Je kraamtijd duurt 40 dagen – Neem de tijd na je bevalling

Journalist Drees Koren schreef voor editie Thuis een pleidooi voor rust, knuffels en zelfliefde.  Lieve vrouw, Gefeliciteerd met je geboorte. Met de geboorte van je baby, maar ook met die van jezelf. Ja, het is waar: je bent opnieuw geboren. Of je nu voor het eerst...

Borstvoeding is afgekloven appeltje en gebarsten eitje

Borstvoeding is afgekloven appeltje en gebarsten eitje

‘Ik ga gewoon superlang borstvoeding geven, sowieso zes maanden ofzo.’ Het is eind juni, een warme avond na een zomerse dag. Gergö en ik lopen met een ijsje door ons geliefde dorpje onder de rook van München. Nou ja: Gergö loopt, ik ‘beweeg mij soort van voort’ met...

Kraamlijst: de minimale uitzetlijst voor je baby

Kraamlijst: de minimale uitzetlijst voor je baby

De ervaring leert dat veel aangeschafte zaken op de reguliere baby-uitzetlijsten helemaal niet gebruikt worden. Meestal is het afdoende om alleen het hoognodige te kopen. Wanneer de kleine er is, en je bent van mening dat je toch meer producten nodig hebt, dan kan dat...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0