Wat heeft jóúw baby nodig? 

door Melanie Visscher

Heeft elke baby hetzelfde nodig? Jouw baby is natuurlijk uniek, maar tegelijk hoort hij onmiskenbaar tot onze soort en heeft hij heel universele behoeften.  

Dus: wat heeft je baby nodig? Of kan ik beter zeggen: wat heeft elke baby nodig? En is dat hetzelfde als vragen: wat vindt de maatschappij dat een baby nodig heeft?  

Bedenk dat wanneer je baby geboren wordt, hij net zo goed in China, Afrika als in Lutjebroek zou kunnen zijn. In de 21e eeuw, de middeleeuwen of in de oertijd. Elke baby start nog zon beetje hetzelfde. Tijdens het vierde trimester gaat je baby zich aanpassen aan de tijd, plaats en cultuur waarin hij is opgenomen. Maar het prille begin is allereerst een kwestie van heel goed reageren op je baby alsof het een oerwezentje is. Wat heeft een oerbaby nodig, en hoe doet een oermoeder? 

Wij vinden er met zn allen heel veel van, babys. En we denken er, ook weer met zn allen, heel veel van te weten. Iedereen lijkt tegenwoordig wel een babyexpert te zijn. Als pasgeboren moeder word je dan ook vriendelijk bestookt met goede raad en dwingende adviezen. Je zou bijna denken dat je als nieuwe moeder alles nog moet leren, jij bent immers nieuw in dit hele babygebeuren. 

De beste babyexpert die ik ken

Ik ken zelf maar één echte expert op het gebied van babys. Zij is echt fántastisch! Werkt 24/7 met je baby, weet hoe jij je baby in slaap krijgt en hoe je hem kalmeert wanneer hij zo verschrikkelijk moet huilen. Ze weet alles over babys; ze voelt het wanneer een baby honger, kou, ellende of overprikkeling ervaart. Ze kan zijn hartslag, spijsvertering, hersengroei en ademhaling regelen. Zij bepaalt of hij later gevoeliger is voor stress en innige vriendschappen zal hebben. Ze leert de baby hoe hij zich kan gedragen, hoe hij met plezier leert en hoe dat zit met sociaal doen. 

Als ik je haar mag aanraden: Haar naam is Mama. Jij bent de enige die zó’n diepe verbinding aangaat met je baby dat je direct invloed uitoefent op je babys welbevinden. En daarom is het van het allergrootste belang dat jij durft te vertrouwen op die oerkennis die in je zit. En dat je precies weet wat je baby van jou nodig heeft. Het belangrijkste antwoord op de vraag: Wat heeft je baby nodig?is dan ook: degene die er fysiologisch en psychologisch voor gemaakt is om haar eigen baby te zien, voelen, horen en ruiken en daar precies goed afgestemd op kan reageren, zijn moeder: Jij. Omdat jij als geen ander in staat bent om hem te laten floreren, nu en in de rest van zijn mooie, (liefde)volle leven. 

Melanie is auteur van het fonkelnieuwe boek & maker van de cursus Wat baby’s nodig hebben

Dit artikel is een verkorte versie uit Vier, het lentenummer van Kiind. Het volledige artikel lees je in deze verse Kiind Magazine. Lees dit en veel meer fijns met de zomeractie: veel korting op een hele jaargang!

Fotografie: Nina Olivari

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Ageeth de Haan maakte dé soundtrack voor de kraamtijd

Ageeth de Haan maakte dé soundtrack voor de kraamtijd

De kraamtijd. Kijk jij er weemoedig op terug? ‘Had ik maar meer in bed gelegen.’ ‘Had ik maar meer tijd genomen zelf te ontspannen.’ ‘Had ik maar meer vertrouwd op mijn gevoel.’ ‘Had ik maar langer gewoon alleen naar mijn baby gekeken’. Het liefst de hele dag. Ageeth...

Waarom huilt mijn baby?

Waarom huilt mijn baby?

Huilen wordt vaak direct geassocieerd met verdriet, maar voor een baby is het dé manier om met je te communiceren. En wat hij communiceert is heel duidelijk: ‘mijn lichaam voelt anders en ik wil me weer in balans voelen. Ik kan dit niet alleen. Help!’ Ons lichaam is...

In de knoop door al die draagdoeken?

In de knoop door al die draagdoeken?

Dit artikel is oeroud. Er is van alles veranderd inmiddels. Maar lees hem vooral door. Kan je lachen. Een recent artikel over draagzakken lees je hier.   Je kindje spuugt veel, de krampjes van je baby lijken niet te stillen, je kunt niet uit de voeten met de...

Doorslapen is niet normaal voor baby’s

Doorslapen is niet normaal voor baby’s

In vakblad Vroeg kwam Eline Moller aan het woord. Ze doet onderzoek naar huilen en slapen bij baby's: In ons onderzoek gebruiken we elementen van de Happiest Baby-methode van de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp, autoriteit op dit gebied. Bij deze methode worden...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0