Wat helpt tegen darmkrampjes bij mijn baby?

door Nina Akerboom
Darmkrampjes – akelig om je baby ermee te zien worstelen. Wat helpt? Nienke Gottenbos geeft in haar lezing op het Kiindfestival antwoord op de vraag: wat helpt tegen darmkrampjes?

Voordat De Groene Vrouw begint te strooien met tips en adviezen benadrukt ze dat darmkrampjes erbij horen. Dit heeft te maken met de ontwikkeling die (helaas) gepaard gaat met buikkrampjes vanwege de zuurvormende darmflorastammen. Geen groot alarm dus. Bij deze (onschuldige krampjes) zijn troost en ontspanning een goed advies.

Dragen helpt tegen darmkrampjes

Het dragen van je baby in een ergonomische drager werkt ontspannend. Door de warmte en de nabijheid ontspant het buikje. Mooi meegenomen is dat de baby door de ‘kikkerhouding’ met zijn knietjes zijn eigen buikje masseert op de bewegingen die jij als drager maakt.

Masseren helpt tegen darmkrampjes

Een massage van de buik kan helpen de baby te ontspannen. Masseer altijd zachtjes met de klok mee. Etherische olieën die je kunt gebruiken voor bij deze massage zijn: Kamille, Lavendel, Mandarijn en Echte Roos. Ook Buikjesolie van Weleda is hier een fijne. Ook het masseren van de voetreflexzones van de darmen kan helpen. Bij deze massage masseer je vanuit het midden richting de teentjes. Ook bij deze massage kun je bovenstaande etherische olieën gebruiken.

Warmte helpt tegen darmkrampjes

Een warm badje is voor een baby ook een prettige manier om zich te ontspannen. Omhuld door het warme water waant een baby zich weer even terug in de baarmoeder. Na het badje een warme kruik of een wikkel kan ook helpen.

DIY: maak zelf een kruidenkruikje van een hydrofielluier gevuld met kruiden en een warmtevasthoudend graan.

Oorzaken van darmkrampjes

Zoals we al eerder hebben kunnen lezen horen darmkrampjes erbij. Troosten en ontspannen zijn de manieren om met deze ‘normale’ krampjes om te gaan. Maar loop er niet te lang mee rond en ga zeker op onderzoek uit of er andere oorzaken meespelen dan de normale darmrijping.

  • Teveel borstvoeding; Vaak kun je dit herkennen aan de groene schuimige ontlasting. Tips om hiermee om te gaan vind je op borstvoeding.com, en schakel ook gerust een borstvoedingsconsulent in.
  • Allergie; lastig, want dit is een flinke zoektocht, maar het kan een wereld van verschil maken voor je baby. Bij het geven van borstvoeding kun je dan eerst met je eigen dieet aan de slag. Melk, tarwe, ei en soja zijn veelvoorkomende maar zeker niet de enige allergieën. Helpt aanpassing van eigen dieet niet of geef je flesvoeding en andere soorten voeding helpen ook niet, zoek dan een deskundige die ervaring heeft met jonge baby’s.
  • Dyskolonisatie; de kolonisatie van de darmflora gaat mis. Probiotica kunnen de ontwikkeling van de darmflora helpen wanneer de kolonisatie niet goed verloopt. Maar pas op! Veel probiotica zitten vol toevoegingen die niet geschikt zijn voor baby’s.
    Viridian Children’s Synbiotic Powder is een probioticaprepraat die geschikt is voor baby’s. Wanneer na 2 à 3 maanden geven van probiotica de klachten blijven of terugkomen, dan is er meer aan de hand en zou een ontlastingonderzoek uitsluitsel kunnen geven. Ook in dit geval raden we begeleiding van een ervaren deskundige aan.

Troosten, ontspannen en responsiviteit

Darmkrampjes zijn vervelend, maar ze horen er tot op zekere hoogte dus bij. Troost en ontspanning door middel van dragen, masseren en badderen zijn de meest basale adviezen die je als ouder zelf kunt toepassen. Dichtbij je baby zijn en goed reageren op wat hij nodig heeft, ook. Wanneer er meer aan de hand is, raadt Nienke de begeleiding van een deskundige aan.

Verder lezen

Gezond van mond tot kont, Nienke Gottenbos

Baby reflux of darmkrampjes?, Stephanie Lampe

Je baby laten huilen, is dat nou echt zo erg?

De logica van het dragen

Bijvoeding vanaf 6 maanden

Nienke Gottenbos alias De Groene Vrouw alias De Poepdokter schrijft dit en veel meer zinnigs, zoals Gezond van mond tot kont. Je vindt haar hier.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Wanneer je kinderen krijgt is het altijd handig om een goed gevulde EHBO-trommel te hebben. Tijdens het ontdekken van de wereld vallen er nu eenmaal soms gewonden. Daarnaast worden kinderen wel eens ziek en wil je misschien niet direct naar medicatie grijpen. Naast de...

Verzorging van je baby: een liefdevol moment

Verzorging van je baby: een liefdevol moment

Natuurlijk zorg je graag dat je baby fris en schoon is. Maar de verzorging van je baby is zoveel meer dan een washand en een schone luier. Verzorging van je baby is eigenlijk een liefdesverklaring van de ouder naar het kind: ‘ik houd van jou en doe er alles aan om jou...

EHBO uit de natuur

EHBO uit de natuur

Soms kun je met wat ouderwetse wijsheid heel wat verlichting geven aan een verkoudheid of kun je een wondje behandelen. De natuur is een rijkgevulde EHBO-trommel. Wat heb je daarvoor nodig? Een beetje kennis, gezond verstand en flower power! En dat is best wel down to...

Het effect van cultuur op baby’s en kinderen

Het effect van cultuur op baby’s en kinderen

Culturen verschillen. Elke cultuur heeft een ratjetoe aan opvattingen die van invloed zijn op hoe we met baby’s omgaan. In dit artikel wil ik er een paar uitlichten die effect hebben op hoe we met baby’s en kinderen omgaan, dat zijn ‘mate van contact’ en...

4 tips voor het masseren van je baby

4 tips voor het masseren van je baby

Door je baby te masseren kun je hem laten ervaren waar zijn grenzen zijn. Op deze manier leert je kind waar hij begint en eindigt. Psycholoog en psychotherapeut Piet Weisfelt zegt over de eerste zes maanden van een kind: 'De meeste communicatie bestaat uit voeding en...

Bang voor badderen? Douche- en badtips

Bang voor badderen? Douche- en badtips

Sommige dingen zijn kennelijk eng voor kinderen. Neem nou de douche. Hoeveel kinderen hebben niet een periode waarin ze panisch zijn voor de douche? Hoe ga je hier goed mee om als ouders? En zijn er kleine aanpassingen die je kunt doen om het douchen of badderen...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0