Wat je als zwangere echt wil weten

door Nelleke Bos

‘Had ik dit van te voren geweten!’ Na je bevalling ziet de wereld er to-taal anders uit. Je bent binnenstebuiten gegaan, je hebt een kind op de wereld gezet en je beziet de boel een stuk helderder. Wat is nu écht belangrijk?

We bundelden de meest genoemde tips van ervaringsdeskundigen, op de vraag:

Wat moet je in je zwangerschap echt weten?

De samenvatting komt van Vroede Noordermeer:

Wat het ook is dat je doet, het is goed genoeg

Bereid je voor

Zoals Milli Hill het zegt: Wees een bevallingsmonster. Vooraf denk je vaak: het valt toch niet te plannen. Dat is waar. Maar je kunt op veel meer zaken wel sturen. Zoals je nooit zal weten of de zon schijnt op je trouwdag, kun je er wel alles aan doen om het een stralende dag te maken. Maak dus altijd een geboorteplan. Wat tippen moeders verder, wat zwangeren echt mogen weten?

Judith Dat ze krachtig en prachtig zijn. En mogen vertrouwen op hun eigen lichaam.

Schaam je nergens voor

Marieke Dat je je wel degelijk kan voorbereiden op je bevalling, dat ontspannen het belangrijkste is, en dat je partner zich ook moet voorbereiden en dat het niet gek is om je andere kinderen (als je die hebt) erbij te betrekken. Dat wanneer alle hormonen goed samenkomen je na de bevalling sneller herstelt, borstvoeding makkelijker op gang komt.

Lees ook: Vrije geboorte van Anna Myrte Korteweg

Lien Zorg voor een geboorte – en post partum-plan. Alles komt goed.

Jose Bereid je voor. En besef je dat niet elke geboorte, en niet elke borstvoeding vanzelf gaat. Soms kost het moeite. Energie. Soms lijkt het alsof het jij is tegen de rest. Blijf bij jouw gevoel. Schaam je nergens voor.

En… laat je partner af en toe een geboortefilmpje zien. 🙂

Carola Dat het kinkhoest vaccin op zwangere vrouwen niet getest is.

Groene Dat wanneer je niet voldoende vette vis eet, je baby de vetzuren voor het maken de hersentjes letterlijk uit jouw eigen hersenen haalt en dat dat vaak de oorzaak is van zwangerschaps”dementie”.

Thalassa Dat een keizersnede ook onwijs kan meevallen! En flesvoeding ook hartstikke prima is!

Neem rust, nee écht

Famke Dat het zo weer voorbij is… dus dat je je rust moet nemen waar mogelijk, voor jezelf moet zorgen en van de leuke dingen kan genieten. Ook als je het zwaar hebt. De intimiteit van een bewegend kindje in je buik, dat is zo bijzonder en dat kan jij alleen zo ervaren met jouw kindje.

De intimiteit van een kindje in de buik is zo bijzonder

Karen Dat eens lekker koken en rustig in bad gaan en je nagels lakken binnenkort de nieuwe wellness zal zijn.

Anneke Ga nog alleen naar het toilet nu het nog kan.

Sarah Dat je je helemaal niet zo druk hoeft te maken over die babykamer. De baby slaapt daar voorlopig echt nog niet.

Jij hebt de regie tijdens de bevalling

Hymke Dat je baas over je eigen lijf bent. Jij bepaalt. Een ander niet!

Loes Dat je zelf de regie hebt over je bevalling.

Niets móét.

Jouw lijf, jouw bevalling, jouw keuze.

Willemien Dat je altijd zelf bepaalt waar, hoe en met wie je bevalt en dat er meestal veel meer mogelijk is dan je te horen krijgt.

Mieke Het is jouw lichaam en jouw bevalling.

Kristina Dat je ten alle tijdens NEE mag zeggen en mag luisteren naar je gevoel. Dat een goede zwangerschapscursus met goede informatie geen overbodige luxe is. De uitgerekende datum voor maar 2% van de baby’s bekend is. Een normale geboorte zeker 24 uur duurt en je mag tussendoor echt slapen…

Geloof in je kracht

Bionda Geloof in je eigen kracht en zorg dat je goed in contact komt met je eigen lichaam. Zo kan bevallen een hele mooie ervaring worden.

Roseline Dat je altijd keuze hebt. Je hoeft dingen niet te doen omdat het protocol is. Luister naar je gevoel.

Niraja Dat het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven (voor, tijdens en na de geboorte van je kind) vertrouwen in je eigen kunnen is. Let your monkey do it.

Ellen Dat je niks moet en zodoende dus interventies mag weigeren nadat de zorgverlener die die interventie aanbied zorgvuldig heeft uitgelegd wat de voor- en nadelen daarvan zijn en wat de alternatieven zijn.

Go with the flow

Wanda Begrijpen dat het vrouwenlichaam in principe precies weet wat wanneer te doen. Ontspan dus en go with the flow. Angst en stress werken het proces alleen maar tegen! En dat de pijn een functie heeft voor moeder én kind en dat met iedere wee de beloning dichterbij komt!

Na de bevalling

De meest gehoorde tips zijn: Blijf bij jezelf, doe alles rustig aan en luister naar je instinct. Het klinkt allemaal best logisch, maar moeders geven deze adviezen vaak aan zwangeren, niet voor niets. Vaak merk je pas nadat je bevallen bent hoeveel er op je af komt. De stemmen van de wereld kunnen onbedoeld veel druk op je uitoefenen.

Janneke Blijf bij jezelf. Ga samen met je man en kind(eren) in een bubbeltje zitten. De kraamvisite kan wachten, alles kan wachten, echt!

Eveline Dat je ff relaxed moet doen na de geboorte en niet zsm ‘in control’ moet zijn. Want ook al lukt je dat, dan kost dat echt mega veel energie. Neem ‘verplicht’ ook een slaapje met je baby of doe een meditatiesessie en laat voor de rest de boel waaien.

Gerbrig Dat het heel erg fijn en belangrijk is aan het hoofd van je pas geboren baby’tje te ruiken. Placenta komt makkelijker los omdat baarmoeder sneller samen trekt. Dus niet altijd maar een mutsje maar heel veel huid op huid.

Frederike Dat het consultatiebureau niet heilig is en je echt naar je eigen gevoel kan luisteren! Niemand kent je kind beter dan jij.

Niemand kent je kind beter dan jij

Suzanne Dat je echt zelf het beste weet wat goed is voor je baby en je vooral naar je moedergevoel moet luisteren voor dingen als slapen, borstvoeding en huilen . We worden veel te onzeker gemaakt als nieuwe moeder. En vraag hulp aan mensen die hetzelfde in hun ouderschap staan als jij.

Saskia Dat bij de geboorte van je kind jij als moeder (en vader) geboren wordt. Het heel transformatief kan zijn. En dat je voor een hele fijne context voor jezelf en je kindje mag zorgen, vol liefde, weinig prikkels en lekker samen ontdekken en elkaar leren kennen.

Nikée Dat je niet meer het zelfde lichaam hebt naderhand. Hoe veel je ook dieet, traint, oefend of sport. Sommige dingen liggen niet in jouw hand en het is oké om er niet (meer) uit te zien als Doutzen (vlak) na de bevalling.

Suzanne Dat vaccinaties niet per se het beste zijn en al zeker niet verplicht.

Charlotte bent de baas over jezelf en je baby. Ook als je een andere keuze maakt dan voorgesteld door omgeving of zorgverlener. Een keuze is vrijwel nooit zwart-wit. Jij wilt per definitie het beste voor jezelf en je baby en zult moeten leven met de gevolgen van je keuzes. Je omgeving en zorgverleners niet (in elk geval niet in die mate).

Sanne Dat je niet per se in de wolken hoeft te zijn over het zwanger zijn, en kindje krijgen is prachtig maar de zwangerschap is echt niet altijd makkelijk of leuk! Ikzelf zou bijvoorbeeld ook liever de 9 maanden zwangerschap overslaan, wil niet zeggen dat ik daardoor ook maar iets minder van mijn zoontje of de baby op komst houd.

Bianca je nooit alles kunt weten wat er te weten valt over zwanger zijn, bevallen en opvoeden, en dat ‘alles weten’ geen garantie is dat alles goed verloopt. Just relax and enjoy the ride.

Onmisbaar om te lezen en kijken

Vrije geboorte (in een prachtige nieuwe editie!)

Positief over bevallen

In Utero (documentaire)

Waarom liefde zo belangrijk is

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bevallen op jouw manier [vraag het Kiind]

Bevallen op jouw manier [vraag het Kiind]

‘Jouw lijf, jouw baby, jouw keuzes’. Dat staat prominent op de cover van Milli Hill’s boek ‘Give birth like a feminist’. Een boodschap die je bij Kiind vaker langs ziet komen, maar die echt nog niet breedgedragen is. Bevallen is nog steeds vooral functioneel en wordt...

Maak je wensen duidelijk op het wiegenkaartje

Maak je wensen duidelijk op het wiegenkaartje

Een wiegenkaartje is een klein document dat in het ziekenhuiswiegje hangt. Hierop staat de naam van je kindje, de geboortedatum en het geboortegewicht. De mogelijkheid bestaat natuurlijk om hier meer informatie op te zetten. Bijvoorbeeld je wensen of ideeën over de...

Borstvoeding in de kraamtijd

Borstvoeding in de kraamtijd

Misschien heb je besloten om alles maar op je af te laten komen of misschien heb je je juist uitgebreid geïnformeerd over de borstvoeding. Met welke insteek je ook aan je borstvoedingsperiode begint, de ervaring leert dat bijna elke moeder erg onzeker is in het begin...

Hoe kun je vaginaal bevallen na een keizersnede?

Hoe kun je vaginaal bevallen na een keizersnede?

Vaginaal bevallen na een keizersnede is een dingetje. Het heeft zelfs een eigen afkorting: VBAC (vaginal birth after ceasarian). Wanneer is het een goed idee? Na een keizersnede vaginaal bevallen, is niet vanzelfsprekend in geboorteland. Niet omdat het niet ‘mag’,...

Thuis bevallen voor vaders

Thuis bevallen voor vaders

Er is volledige rust in huis. Ik zit op mijn knieën naast het bad, waarin Wendy aan de laatste fase begint van de bevalling van ons derde kind. We weten dan nog niet of het een jongen of een meisje zal worden. Het hoofdje wordt geboren en daarna een schouder. Ik voel...

Bevallen is feministisch! In gesprek met Milli Hill

Bevallen is feministisch! In gesprek met Milli Hill

We spreken Milli Hill, auteur van Positief over Bevallen, als ze in Amsterdam is om haar boek te presenteren en te spreken in het congres Expanding Normal Birth. In haar moedertaal is the Positive Birth Book met open armen ontvangen. Nederland is het eerste land dat...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0