Wat je moet weten over bevallen tijdens de Corona-tijd

door Annemiek Verbeek

Voor zwangeren die bijna gaan bevallen, is het een onzekere en angstige tijd. Kan je nog wel thuis bevallen? Mag je partner en je eventuele doula nog wel mee naar het ziekenhuis? En wat als je zelf klachten hebt? Doula Annemiek van tamelijkbriljant zet het op een rijtje.

Het Corona-virus is een nieuw virus en elke dag komt er nieuwe informatie en nieuwe inzichten. Op basis van informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), KNOV en NVOG weten we op dit moment dit:

Hebben zwangere grotere kans om ziek te worden?

Korte antwoord: nee
Want: zwangere vrouwen zijn over het algemeen meer vatbaar voor virussen die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken, zoals de griep. Hun immuniteit is wat lager, longen zitten wat in de verdrukking en ze hebben meer zuurstof nodig. Toch lijkt deze vlieger niet voor COVID-19 (Corona) op te gaan; analyse van het ziekteverloop bij 147 besmette Chinese zwangeren, laat zien dat zo’n 8% echt heel ziek werden, waarvan 1% in kritische toestand werd opgenomen in het ziekenhuis. Dat is veel lager dan gemiddeld. Er wordt gedacht dat de lagere weerstand – nodig zodat het vrouwenlijf de in haar groeiende baby niet als een bedreiging ziet – wellicht juist extra bescherming biedt. 

Is het besmettelijk voor de baby?

Korte antwoord: waarschijnlijk niet

Want: de placenta is een wonderlijk orgaan dat als buffer dient tussen de baby en de buitenwereld. Er is geen bewijs dat er grotere kans op complicaties is als de moeder Corona heeft, wel is de kans wat verhoogd dat de bevalling zich eerder aandient als ze langdurig hoge koorts heeft. Er is geen bewijs dat Corona de kans op een miskraam vergroot. Onderzoek onder net bevallen moeders in China, laat zien dat het virus niet overgaat op de baby en de moedermelk.

Gratis Ebook baby

Dit wil je weten als je een baby krijgt!

Ik heb géén klachten. Kan ik nog wel thuis bevallen?

Korte antwoord: ja
Want: als je zelf gezond bent, is de kans op besmetting kleiner in je eigen omgeving, dan in een ziekenhuis.

Ik heb wel klachten, maar weet niet of ik Corona heb. Kan ik thuis bevallen?

Korte antwoord: dat zal per verloskundige verschillen

Want: afhankelijk van de ernst van je klachten (alleen hoesten, of ook koorts?) en hoe lang (geleden) je die had, zal je met je verloskundige het gesprek hierover moeten aangaan. Testen zou zekerheid geven, maar het ontbreekt aan mensen en middelen om iedereen te testen. Als je het coronavirus hebt, is de richtlijn dat je in het ziekenhuis bevalt.

Mag mijn partner en/of doula mee naar het ziekenhuis?

Korte antwoord: dat is de vraag.

Want: ziekenhuizen willen zo min mogelijk mensen van buiten binnenlaten en hebben een ‘1 bezoeker per patiënt’- beleid, ook op de verloskamers. Dat betekent dat barende vrouwen mogelijk moeten kiezen tussen hun partner en een doula. De ervaringen van doula’s zijn tot nu heel wisselend; sommigen komen het ziekenhuis in hun regio echt niet in, anderen zijn wel welkom. Als je een ziekenhuisbevalling met een doula hebt voorbereid, ga er dan zo snel mogelijk over in gesprek met je zorgverleners en kijk wat er nog wel kan. Eventueel kan je doula ook per telefoon of videobellen steun geven. En ze kan haar hulpmiddelen, zoals een bal of rebozo-doek, ook met je partner meegeven.
Heb je corona, dat zou zich de situatie kunnen voordoen dat je alleen, op isolatie moet bevallen met zorgverleners naast je in volledig beschermende kleding. Dat is en hartverscheurend vooruitzicht en laten we hopen dat geen enkele vrouw dit moet meemaken. Verzeker jezelf dan van steun via videobellen of telefoon. Er zijn ook verschillende doula’s die deze dienst aanbieden (op vrijwillige donatiebasis)!

Tot slot…

Voel je je angstig of bedroefd door je situatie en vliegt het je soms aan? Hier een oefening van rouwdoula Doulalau: ga zitten en adem drie keer vier seconden in en zes seconden uit. Vraag jezelf af (en geef jezelf de antwoorden): 

– Wat denk je? Welke gevoel ervaar je? Waar zit dat in je lijf?
– Wat kan je DOEN?
– “Als je van een afstand kijkt, dan zie je….”
– “Als je met mededogen naar jezelf kijkt, wat zeg je dan tegen jezelf?”

Wil je graag met iemand praten? Dat kan digitaal in een gesprek met een van de vrouwen van Doulacollectief Amsterdam-Noord.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Is bevallen nou wel of niet pijnlijk? En maakt het uit?

Is bevallen nou wel of niet pijnlijk? En maakt het uit?

Ik heb het me vaak afgevraagd. Of bevallen pijn doet. Ik heb het zelfs jarenlang onderzocht. Door cursussen te volgen, diepte-interviews met ervaringsdeskundigen te houden en interessante boeken te lezen. En, bovenal, ik heb het drie keer uitgetest, hoogstpersoonlijk....

Tips voor een sterke darmflora na een keizersnede

Tips voor een sterke darmflora na een keizersnede

De aanleg van een sterke darmflora start tijdens de geboorte. Als je een keizersnede ondergaat, is er iets extra's nodig om je baby te helpen. Wat helpt de darmflora na een keizersnede? Nienke Gottenbos, bekend als de Groene Vrouw en de Poepdokter weet dit...

Bevallen door te luisteren naar je lichaam

Bevallen door te luisteren naar je lichaam

Je bevalling kun je niet oefenen. Omdat er geen script voor is. Elke bevalling is uniek. Maar wat je wél kunt oefenen, is luisteren naar je lichaam. Want zoals iedere zwangerschapscursus je leert, is een bevalling positief te beïnvloeden met houdingen, beweging,...

Bevallen op jouw manier [vraag het Kiind]

Bevallen op jouw manier [vraag het Kiind]

‘Jouw lijf, jouw baby, jouw keuzes’. Dat staat prominent op de cover van Milli Hill’s boek ‘Give birth like a feminist’. Een boodschap die je bij Kiind vaker langs ziet komen, maar die echt nog niet breedgedragen is. Bevallen is nog steeds vooral functioneel en wordt...

Bevallen met hulp van een doula

Bevallen met hulp van een doula

Bevallen doe je helemaal zelf. Dat kan, en dat is misschien maar goed ook, niemand van je overnemen. Maar je kunt je er wel bij laten helpen, bijvoorbeeld door een doula. Een wat? Wat is een doula? Doula betekent ‘dienende vrouw’ en wordt ook wel, minder poëtisch,...

Een stuitbevalling? Liefst vaginaal

Een stuitbevalling? Liefst vaginaal

Ligt je kindje in stuit? En onderzoek je of een stuitbevalling ook vaginaal kan, in jouw situatie? Elke zwangerschap kent die spannende tijd: is het kindje al gedraaid, ligt het hoofdje netjes beneden en daalt het in? Bij ongeveer 1 op de 30 (3-4%) zwangerschappen heb...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0