Waterbaan van recyclemateriaal

door Jannie

Dit is een zomerse knutsel van recyclematerialen die inzicht geeft in hoe water zich gedraagt als het naar beneden stroomt. Steeds is het even zoeken waar het volgende gedeelte van de baan precies moet komen. Hoe je de waterbaan inricht, is afhankelijk van de afvalmaterialen die je verzamelt. Hier zijn alvast (materiaal)tips om je op weg te helpen.

 

Mogelijke materialen

Houten schutting of pallet
Plastic flessen
blikjes
Kokers of pvc pijp
Trechters
Stuk tuinslang
Schroeven en revetten
Tape
Melk- of sappakken
Plankendrager
IJzerdraad
Houtblokken

 

Gereedschap

Boor
Schaar of mes
Priem

 

Tips

Teken niet van te voren uit hoe de baan moet worden, maar bepaal samen met je kinderen gaandeweg de route van het water. Een schutting is een goede basis om alles op te schroeven. Als je geen houten schutting hebt, kun je ook een pallet tegen een muur zetten.

 

Wij zijn begonnen met het maken van een sproeier. Het is gemaakt van een blikje waar we gaten in hebben geboord. Je kunt hier ook een priem voor gebruiken.
waterplay: zelf een waterbaan makenDe sproeier is vastgemaakt aan een oude plankendrager. Op die manier kunnen kinderen gemakkelijk onder het sproeiertje zitten of hun handen eronder houden.

 

Om zoveel mogelijk water van baan naar baan te laten stromen moet het opvanggat steeds groot zijn en het wegvloeigat klein. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een gat te knippen bij de bodem van een petfles.
waterplay: zelf een waterbaan makenDoor revetten te gebruiken bij het vastschroeven, blijft alles beter op zijn plek zitten.
waterplay: zelf een waterbaan makenMaak onderaan een bak of emmer waar het water weer in opgevangen wordt. Zo kan het water steeds hergebruikt worden. Wij maakten een blikje onderaan vast als houder. In de houder past precies de onderste helft van een petfles. Van de bovenste helft van een petfles kun je ook een trechter maken.
waterplay: zelf een waterbaan makenMet grote houtblokken kun je een opstapje of trapje maken zodat de kinderen gemakkelijk bovenaan water in de baan kunnen doen.

Deze waterbaan is fantastisch bij zonnig weer, maar ook heel leuk als het wat frisser is. Ideaal voor de Nederlandse zomer!

 

Of maak deze waterbaan!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Op reis met je zelfgemaakte knuffels

Op reis met je zelfgemaakte knuffels

De vakantie is begonnen en veel mensen gaan eropuit. Voor kinderen is dit vaak een leuke, maar ook spannende onderneming. Vaak moeten ze een lange tijd in de auto of in het vliegtuig zitten.  Hoe zorg je ervoor dat zo’n reis lekker soepel en gezellig verloopt? Nou,...

Authentieke Italiaanse recepten

Authentieke Italiaanse recepten

Wanneer je deze overheerlijke traditionele Italiaanse gerechten klaarmaakt, lijkt Italië ineens heel dichtbij! Insalata caprese (tomatensalade met mozzarella en basilicum)2 bollen buffelmozarella (2 x 150 g), in stukjes gescheurd1 kg van de lekkerste...

Gezonde lunchideeën: Wortelweek

Gezonde lunchideeën: Wortelweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker wanneer je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Een naamslinger als kraamcadeau

Een naamslinger als kraamcadeau

Als kraam- of verjaardagscadeau doet deze naamslinger het erg goed! Voor dit project gebruik je restjes stof of gerecyclde materialen, dus het kost je bijna niets behalve wat tijd. Benodigdheden * Biaisband * Garen * Stofjes * Vilt Knippen Je hebt zoveel vlaggetjes...

Maak een schort voor ouder en kind

Kinderen doen graag hun ouders na. Ze spelen dan ook graag met een speelkeukentje. Om het helemaal compleet te maken kun je er leuke schortjes bij maken. Een patroon knip je gemakkelijk zelf. Het formaat van twee A4-tjes is precies groot genoeg voor een...

Oud papier wordt boekje

Oud papier wordt boekje

Veel papier dat in de papierbak verdwijnt heeft maar een zijde bedrukt of beschreven. De andere zijde is dus nog helemaal blanco en goed bruikbaar. Dit papier gebruikten we om leuke boekjes mee te maken. Wij gebruiken deze boekjes als minitekendagboekjes voor de...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0