Elke dag een waterijsje

door Cathelijne van den Bercken

Hoe kouder een gerecht, hoe zwakker de smaak is. Daarom een aantal ijslollyrecepten met honing of stevia als natuurlijke zoetkracht en smaakversterker. Voor de kleinsten kun je dit achterwege laten en kiezen voor de pure smaak van fruit.

Als je zelf smoothies kunt maken, dan kun je ook met deze recepten uit de voeten. Maal de ingrediënten in een blender of keukenmachine. Meng lang genoeg tot alles fijngemalen is. Vries de smoothies meteen in ijsvormpjes in. Na ongeveer 12 uur zijn de ijslollies klaar. Hoe lang het duurt is afhankelijk van hoe koud je vriezer is. Hieronder een paar beproefde recepten.

Ananassinaasappelijs

  • sap van 3 sinaasappels
  • sap van 1 citroen
  • 1 ananas, geschild en in stukken gesneden

Banaankokosijs

  • 3 bananen, geschild en in schijfjes gesneden
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 eetl. honing (optioneel)

Komkommerijs

  • 1 komkommer, geschild en in stukken gesneden
  • 1 eetl. fijngehakte munt of citroenmelisse
  • sap van 1 citroen
  • 4 eetl. volle yoghurt

Kiwiyoghurtijs

  • 4 kiwi’s
  • sap van 1/2 citroen
  • 200 ml volle yoghurt
  • 1 eetl. honing (optioneel)

Watermeloenmuntijs

  • 1 watermeloen
  • sap van 1 citroen
  • een handvol Marokkaanse munt of citroenmelisse

Frambozenijs

  • 500 g frambozen
  • 1 eetl. verse steviablaadjes of 1 eetl. honing
  • sap van 1 citroen

Maak zelf aardbeienbalsamico-, ananassinaasappel- of komkommerijs

Gaat dit je allemaal gemakkelijk af? Kies dan een ijsrecept voor beginnende gevordenden:

Aardbeienbalsamicoijs

  • 500 g aardbeien
  • 1 eetl. honing
  • sap van 1 citroen
  • 1 eetl. balsamico

Maal de aardbeien met de honing en het sap van de citroen fijn in de keukenmachine of blender. Roer de balsamico er kort doorheen zodat er nog bruine streepjes zichtbaar zijn. Giet de aardbeienpuree in ijslollyvormen.

Gestreept mangokokosijs

  • 2 mango’s
  • 200 ml kokosroom
  • 2 eetl. palmsuiker
  • snufje zout

zelf gezonde ijsjes maken recepten

Warm de kokosroom met de palmsuiker en het zout op tot de palmsuiker opgelost is. Maal hetvruchtvlees van de mango’s fijn in de keukenmachine of blender. Vul de vormen ieder met een laagje mangopuree. Laat deze net bevriezen en doe er een laagje kokosroom op. Laat deze laag ook net bevriezen en doe er weer mangopuree op. Wissel op deze manier af totdat de vormen vol zijn.

Voor de gestreepte mangokokosijsjes zijn deze ijsvormpjes van Greenjump erg handig. En ze zijn zonder BPA, weekmakers en plastic.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Gevulde tomaat, paprika en champignon

Gevulde tomaat, paprika en champignon

Gevulde groenten zijn lekkere bijgerechtjes, nu supermakkelijk voor op de barbecue, maar bij minder mooi weer doe je ze gewoon even in de oven. Gevulde champignons Ingredienten:grote champignons of portabello'skruidenkaasuitjepestopeterselie,...

Deze zomereditie van Kiind is helemaal niets

Deze zomereditie van Kiind is helemaal niets

We maakten een zomereditie. Bijna 150 pagina's vol niets. Vooruit, er staat wel een beetje iets in. Een sneak preview: 'Kopen kan altijd nog. Het voelt misschien prettig om alle kraamlijsten die je kunt vinden af te vinken: nu ben je goed voorbereid. Als je ervan...

Lekkere snack: Van komkommer tot cactus!

Lekkere snack: Van komkommer tot cactus!

Als het waait op de prairie blijft er soms wat lekkers hangen aan een cactus. En als het bij jullie niet waait, prik je het er toch zelf aan? Zo maak je een cactus. In een half uur kom je een heel eind. Dit heb je nodig komkommer minikomkommertjes komkommer en...

Verfrissende kinderboeken

Verfrissende kinderboeken

Na een koude winterdag met veel sneeuw en ijs - of gewoon een enorme plensbui, nestelen jullie je op de bank met een beker droommelk en een winters boek. Ninthe van zes en ik hebben vast wat boeken voor je uitgeprobeerd. Floortje leert schaatsen - Suzanne Buis, Cok...

Maak een adventspiraal en tel af naar kerst

Maak een adventspiraal en tel af naar kerst

De dagen worden korter en beginnen en eindigen in het donker. Alle feestelijkheden brengen gezelligheid en drukte met zich mee. Van Sint Maarten, naar Sinterklaas en uiteindelijk Kerst. Een heerlijke periode van veel binnen zijn en knisperende lucht buiten. En ook een...

Vlierbloesemsnack-maken

Vlierbloesemsnack-maken

De vlier is momenteel weer in volle glorie met de prachtige, witte bloesemschermen. Je kunt er bijna niet omheen, overal kom je ze tegen. Wanneer je erlangs fietst dringt de subtiele bloesemgeur je neus binnen. De bloei is op haar...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0