Elke dag een waterijsje

door Cathelijne van den Bercken

Hoe kouder een gerecht, hoe zwakker de smaak is. Daarom een aantal ijslollyrecepten met honing of stevia als natuurlijke zoetkracht en smaakversterker. Voor de kleinsten kun je dit achterwege laten en kiezen voor de pure smaak van fruit.

Als je zelf smoothies kunt maken, dan kun je ook met deze recepten uit de voeten. Maal de ingrediënten in een blender of keukenmachine. Meng lang genoeg tot alles fijngemalen is. Vries de smoothies meteen in ijsvormpjes in. Na ongeveer 12 uur zijn de ijslollies klaar. Hoe lang het duurt is afhankelijk van hoe koud je vriezer is. Hieronder een paar beproefde recepten.

Ananassinaasappelijs

  • sap van 3 sinaasappels
  • sap van 1 citroen
  • 1 ananas, geschild en in stukken gesneden

Banaankokosijs

  • 3 bananen, geschild en in schijfjes gesneden
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 eetl. honing (optioneel)

Komkommerijs

  • 1 komkommer, geschild en in stukken gesneden
  • 1 eetl. fijngehakte munt of citroenmelisse
  • sap van 1 citroen
  • 4 eetl. volle yoghurt

Kiwiyoghurtijs

  • 4 kiwi’s
  • sap van 1/2 citroen
  • 200 ml volle yoghurt
  • 1 eetl. honing (optioneel)

Watermeloenmuntijs

  • 1 watermeloen
  • sap van 1 citroen
  • een handvol Marokkaanse munt of citroenmelisse

Frambozenijs

  • 500 g frambozen
  • 1 eetl. verse steviablaadjes of 1 eetl. honing
  • sap van 1 citroen

Maak zelf aardbeienbalsamico-, ananassinaasappel- of komkommerijs

Gaat dit je allemaal gemakkelijk af? Kies dan een ijsrecept voor beginnende gevordenden:

Aardbeienbalsamicoijs

  • 500 g aardbeien
  • 1 eetl. honing
  • sap van 1 citroen
  • 1 eetl. balsamico

Maal de aardbeien met de honing en het sap van de citroen fijn in de keukenmachine of blender. Roer de balsamico er kort doorheen zodat er nog bruine streepjes zichtbaar zijn. Giet de aardbeienpuree in ijslollyvormen.

Gestreept mangokokosijs

  • 2 mango’s
  • 200 ml kokosroom
  • 2 eetl. palmsuiker
  • snufje zout

zelf gezonde ijsjes maken recepten

Warm de kokosroom met de palmsuiker en het zout op tot de palmsuiker opgelost is. Maal hetvruchtvlees van de mango’s fijn in de keukenmachine of blender. Vul de vormen ieder met een laagje mangopuree. Laat deze net bevriezen en doe er een laagje kokosroom op. Laat deze laag ook net bevriezen en doe er weer mangopuree op. Wissel op deze manier af totdat de vormen vol zijn.

Voor de gestreepte mangokokosijsjes zijn deze ijsvormpjes van Greenjump erg handig. En ze zijn zonder BPA, weekmakers en plastic.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Verfrissende kinderboeken

Verfrissende kinderboeken

Na een koude winterdag met veel sneeuw en ijs - of gewoon een enorme plensbui, nestelen jullie je op de bank met een beker droommelk en een winters boek. Ninthe van zes en ik hebben vast wat boeken voor je uitgeprobeerd. Floortje leert schaatsen - Suzanne Buis, Cok...

Duurzame kleding voelt goed

Duurzame kleding voelt goed

Kleine kinderen hebben nog een erg dunne, zachte en dus gevoelige huid. Voor hen is het nog belangrijker dan voor volwassenen om niet in aanraking te komen met gifstoffen. Voor het maken van katoen worden veel gifstoffen gebruikt. Je kunt je indenken dat dit niet fijn...

Herfstige schotel met een vleugje Marokko

Herfstige schotel met een vleugje Marokko

Deze schotel heb ik gemaakt met allemaal restjes groente, geïnspireerd op een heerlijke maaltijd die wij in Marokko bij iemand thuis kregen - volgens de zoon bereid door de beste kokkin van heel het land. Natuurlijk is het me niet gelukt daarbij in de buurt te...

Snelle recepten: klaar in elf minuten

Snelle recepten: klaar in elf minuten

In deze haasthaasttijd waarin we het drukdruk hebben, willen we snelsnel koken. Om vervolgens de maaltijd gezellig en rustig met een babbeltje en een lach te nuttigen, natuurlijk. Onderstaande recepten hebben een bereidingstijd van tien (nou vooruit,...

Bramenjam maken

Bramenjam maken

Zo vanaf eind augustus zijn bramen rijp, als je de plekjes weet te vinden, dan kun je met een beetje mazzel emmers vol plukken. Heerlijk om zo los te eten, maar het is voor kinderen nog leuker om het ergens in te verwerken. Wij zijn een...

Weg met troep: 365 dagen declutteren

Weg met troep: 365 dagen declutteren

Declutteren. Wat is dat eigenlijk en waarom zou je het doen? Over dat laatste kan ik heel kort zijn. Je doet het om alle rommel uit je leven te krijgen, om daardoor meer rust te hebben. Zowel in je hoofd, als voor het oog. Want verschillende onderzoeken hebben laten...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0