Elke dag een waterijsje

door Cathelijne van den Bercken

Hoe kouder een gerecht, hoe zwakker de smaak is. Daarom een aantal ijslollyrecepten met honing of stevia als natuurlijke zoetkracht en smaakversterker. Voor de kleinsten kun je dit achterwege laten en kiezen voor de pure smaak van fruit.

Als je zelf smoothies kunt maken, dan kun je ook met deze recepten uit de voeten. Maal de ingrediënten in een blender of keukenmachine. Meng lang genoeg tot alles fijngemalen is. Vries de smoothies meteen in ijsvormpjes in. Na ongeveer 12 uur zijn de ijslollies klaar. Hoe lang het duurt is afhankelijk van hoe koud je vriezer is. Hieronder een paar beproefde recepten.

Ananassinaasappelijs

  • sap van 3 sinaasappels
  • sap van 1 citroen
  • 1 ananas, geschild en in stukken gesneden

Banaankokosijs

  • 3 bananen, geschild en in schijfjes gesneden
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 eetl. honing (optioneel)

Komkommerijs

  • 1 komkommer, geschild en in stukken gesneden
  • 1 eetl. fijngehakte munt of citroenmelisse
  • sap van 1 citroen
  • 4 eetl. volle yoghurt

Kiwiyoghurtijs

  • 4 kiwi’s
  • sap van 1/2 citroen
  • 200 ml volle yoghurt
  • 1 eetl. honing (optioneel)

Watermeloenmuntijs

  • 1 watermeloen
  • sap van 1 citroen
  • een handvol Marokkaanse munt of citroenmelisse

Frambozenijs

  • 500 g frambozen
  • 1 eetl. verse steviablaadjes of 1 eetl. honing
  • sap van 1 citroen

Maak zelf aardbeienbalsamico-, ananassinaasappel- of komkommerijs

Gaat dit je allemaal gemakkelijk af? Kies dan een ijsrecept voor beginnende gevordenden:

Aardbeienbalsamicoijs

  • 500 g aardbeien
  • 1 eetl. honing
  • sap van 1 citroen
  • 1 eetl. balsamico

Maal de aardbeien met de honing en het sap van de citroen fijn in de keukenmachine of blender. Roer de balsamico er kort doorheen zodat er nog bruine streepjes zichtbaar zijn. Giet de aardbeienpuree in ijslollyvormen.

Gestreept mangokokosijs

  • 2 mango’s
  • 200 ml kokosroom
  • 2 eetl. palmsuiker
  • snufje zout

zelf gezonde ijsjes maken recepten

Warm de kokosroom met de palmsuiker en het zout op tot de palmsuiker opgelost is. Maal hetvruchtvlees van de mango’s fijn in de keukenmachine of blender. Vul de vormen ieder met een laagje mangopuree. Laat deze net bevriezen en doe er een laagje kokosroom op. Laat deze laag ook net bevriezen en doe er weer mangopuree op. Wissel op deze manier af totdat de vormen vol zijn.

Voor de gestreepte mangokokosijsjes zijn deze ijsvormpjes van Greenjump erg handig. En ze zijn zonder BPA, weekmakers en plastic.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

‘Bij jou ziet het er allemaal zo eenvoudig uit’

‘Bij jou ziet het er allemaal zo eenvoudig uit’

Een tijdje geleden ging ik met ongekamde haren en mijn kinderen bij een lieve buurtmama thee drinken. Nadat ze haar koekje in de thee dipte, deelde zij al zuchtend en kreunend mee hoe vermoeiend zij haar moederschap op dat moment vond. 'En dan was er ook nog het...

Maak een schort voor ouder en kind

Maak een schort voor ouder en kind

Kinderen doen graag hun ouders na. Ze spelen dan ook graag met een speelkeukentje. Om het helemaal compleet te maken kun je er leuke schortjes bij maken. Een patroon knip je gemakkelijk zelf. Het formaat van twee A4-tjes is precies groot genoeg voor een...

Oma’s recepten

Oma’s recepten

We maken graag gekke hippe nieuwe gerechten, maar willen oma's recepten niet vergeten. Cathelijne beschrijft de lekkerste. De recepten tot en met de rabarbersoep komen uit mijn boek ‘De smaak van verlangen’. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn ze opgeschreven door...

Recensie: De kanjerklas

Recensie: De kanjerklas

 Juf Karin verveelt zich nooit. In haar klas zitten namelijk alleen maar kanjers. Elke kanjer is uniek en heeft sterke en minder sterke kanten. En daar gaat deze inventieve juf op creatieve en ontspannen wijze mee om.Maar op een dag merken de kanjers dat hun...

Hoe de logeerbeer ons huis op zijn kop zette

Hoe de logeerbeer ons huis op zijn kop zette

Je staat op het schoolplein te wachten en zodra je kind de school uit komt lopen zie je het al. Er klopt iets niet. Je kind straalt meer dan normaal en heeft een grote tas, schrift en iets harigs tussen zijn kleine armpjes geklemd. Je moet er aan geloven, dit weekend...

Pannenkoekentaart: Stapel op je verjaardag

Pannenkoekentaart: Stapel op je verjaardag

Hoera, je kind is jarig! Een heerlijke taart hoort natuurlijk bij een verjaardag, maar het is vaak wel érg ongezond. De meeste taarten bevatten veel suiker en bovendien wordt er meestal witmeel gebruikt. Waarom deze ingrediënten niet aan te bevelen zijn, staat in dit...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0