Hoe kouder een gerecht, hoe zwakker de smaak is. Daarom een aantal ijslollyrecepten met honing of stevia als natuurlijke zoetkracht en smaakversterker. Voor de kleinsten kun je dit achterwege laten en kiezen voor de pure smaak van fruit.
Als je zelf smoothies kunt maken, dan kun je ook met deze recepten uit de voeten. Maal de ingrediënten in een blender of keukenmachine. Meng lang genoeg tot alles fijngemalen is. Vries de smoothies meteen in ijsvormpjes in. Na ongeveer 12 uur zijn de ijslollies klaar. Hoe lang het duurt is afhankelijk van hoe koud je vriezer is. Hieronder een paar beproefde recepten.
Ananassinaasappelijs
- sap van 3 sinaasappels
- sap van 1 citroen
- 1 ananas, geschild en in stukken gesneden
Banaankokosijs
- 3 bananen, geschild en in schijfjes gesneden
- 200 ml kokosmelk
- 1 eetl. honing (optioneel)
Komkommerijs
- 1 komkommer, geschild en in stukken gesneden
- 1 eetl. fijngehakte munt of citroenmelisse
- sap van 1 citroen
- 4 eetl. volle yoghurt
Kiwiyoghurtijs
- 4 kiwi’s
- sap van 1/2 citroen
- 200 ml volle yoghurt
- 1 eetl. honing (optioneel)
Watermeloenmuntijs
- 1 watermeloen
- sap van 1 citroen
- een handvol Marokkaanse munt of citroenmelisse
Frambozenijs
- 500 g frambozen
- 1 eetl. verse steviablaadjes of 1 eetl. honing
- sap van 1 citroen
Maak zelf aardbeienbalsamico-, ananassinaasappel- of komkommerijs
Gaat dit je allemaal gemakkelijk af? Kies dan een ijsrecept voor beginnende gevordenden:
Aardbeienbalsamicoijs
- 500 g aardbeien
- 1 eetl. honing
- sap van 1 citroen
- 1 eetl. balsamico
Maal de aardbeien met de honing en het sap van de citroen fijn in de keukenmachine of blender. Roer de balsamico er kort doorheen zodat er nog bruine streepjes zichtbaar zijn. Giet de aardbeienpuree in ijslollyvormen.
Gestreept mangokokosijs
- 2 mango’s
- 200 ml kokosroom
- 2 eetl. palmsuiker
- snufje zout
Warm de kokosroom met de palmsuiker en het zout op tot de palmsuiker opgelost is. Maal hetvruchtvlees van de mango’s fijn in de keukenmachine of blender. Vul de vormen ieder met een laagje mangopuree. Laat deze net bevriezen en doe er een laagje kokosroom op. Laat deze laag ook net bevriezen en doe er weer mangopuree op. Wissel op deze manier af totdat de vormen vol zijn.
Voor de gestreepte mangokokosijsjes zijn deze ijsvormpjes van Greenjump erg handig. En ze zijn zonder BPA, weekmakers en plastic.