Weervrouw Marjon de Hond over tv maken, onweer en regen

door Gastauteur

Bij wie kun je nou beter terecht met je vragen over het weer dan bij weervrouw Marjon de Hond? En wie stelt nou betere vragen aan een echte weervrouw dan onze eigenste slimme Kiindreporter Rivka Abraham (12 jr)? Nou precies! Zij hebben samen gebabbeld over orkanen, regen en sneeuw, over tv maken, de klimaatverandering en Marjons keuze te stoppen met haar werk in de schijnwerpers. 

 

Met grote trots: Rivka Abraham interviewt Marjon de Hond!

 

Ik ontmoette Marjon de Hond bij haar thuis met haar twee poezen Tommy en Chelsie, de drie kippetjes in de tuin en veel in- en uitlopende kinderen. Ik vond het leuk om haar de vragen te kunnen stellen die ik had voorbereid en er kwamen steeds meer vragen bij.

 

Wanneer bent u weervrouw geworden en wat had je daar voor nodig?

Ik heb eerst in Utrecht meteorologie en fysische oceanografie gestudeerd. De toenmalige hoofdredacteur van het NOS journaal kwam op de universiteit zeggen dat er weermensen werden gezocht. Zo ben ik in 1999 bij de NOS terechtgekomen als weervrouw.

 

Moest je dan ook een screentest doen? Hoe ging dat dan precies?

Ja, ik heb een screentest gedaan. Dat was eigenlijk een soort kort weerpraatje. Twee weken later belde Erwin Krol of ik een uitgebreide screentest wilde doen en daarna was ik aangenomen. Het moeilijke is: je doet alles uit je hoofd, je moet kijken naar de kaart, naar de camera en praten tegelijk. 

 

Berekende u zélf de weersverwachting voordat u het op tv presenteerde?

Ja, ik begon om een uur of 1 met computerkaarten, radarbeelden en satellietfoto’s bekijken en ik had overleg met het KNMI. Dan plakte ik de symbolen in de kaart en dan dacht ik: ‘Dat gaat ‘m worden!’.

 

Kan ik zelf ook het weer voorspellen en zo ja, hoe moet ik dat doen?

Nu? Zomaar? Als je op buienradar kijkt en er hangen buien in Zeeland, dan kun je wel voorspellen dat het over een uur bij ons in Almere gaat regenen, maar als je echt computerkaarten wilt bestuderen wordt het heel lastig.

 

Heeft u hiervoor ook ander werk gedaan?

Nee. Ik doe nu wel iets anders, ben helemaal omgeschakeld naar de voeding. Ik ben inmiddels opgeleid tot natuurvoedingsadviseur. Ik hou van pure en lokale voeding.


Storm vond ik altijd heel leuk 

Waarom ben je nu niet meer op tv eigenlijk? 

Ik was afgelopen woensdag nog op tv bij Humberto Tan, dat was leuk. Maar jij bedoelt natuurlijk voor het weer. Ik kreeg een baby en ik vond het werk heel lastig te combineren met een kindje. Ik deed het ook alweer tien jaar en ik heb persoonlijk behoefte aan variatie en afwisseling. Het is ook best een eenzaam beroep, want ik zat altijd alleen achter de kast, zo noem ik dat altijd.

 

Heeft u nog wat bijzonders meegemaakt bij dit beroep?

Storm vond ik altijd wel heel leuk. Dan regelde ik het zo dat ik op het dak, dat is 6 hoog, mocht presenteren. Ik woei dan zelf bijna weg. Het weer moet je beleven vond ik. Loop eens een keer lekker met je hoofd in de regen of in de wind. 

 

En ooit een keer in maart viel er een halve meter sneeuw. Ik werd ‘s ochtends al opgepiept of ik kon komen. Ik wilde graag op de hei presenteren in de sneeuw en dat is gelukt! Dat vond ik één van de bijzonderste dingen. Sneeuw vind ik echt heerlijk. Ik kan me nog herinneren dat er een keer twijfel was over of het zou gaan sneeuwen of niet. Ik had zo’n hoofdpijn dat ik bijna met zekerheid kon zeggen dat het echt zou gaan sneeuwen. Ik heb dan namelijk altijd hoofdpijn. Ik heb dat toen zo gezegd ’s avonds en… de volgende dag was er inderdaad sneeuw. 

 

Wij presenteerden ook het weer voor Het Beste van Nederland, zoek maar eens op BVN-TV. Dat is tv voor Nederlanders die in het buitenland zijn. Dat betekende dat we dus ook het hele wereldweer maakten. Daar zaten dan ook de orkanen en tyfoons bij bijvoorbeeld.

 

Wat is het meest bijzondere weer dat je hebt meegemaakt tijdens dit beroep?

Wat ik zelf heel bijzonder vind zijn zware onweerscomplexen, dat zijn meestal zware onweersbuien afkomstig uit Frankrijk. Je ziet dan vooruit bij die buien een rolwolk. Dat vind ik altijd mooi om te zien. Maar als dat overkomt kun je maar het beste dekking zoeken, want dat is niet best. 

 

En wat was wat minder leuk?

22, 23 Graden vind ik lekker, maar ik vond het toen ik daar werkte echt vreselijk wanneer het bijvoorbeeld de hele week 25 graden was. Dan zat ik binnen te werken en naar buiten te kijken.

 

Ben je voor dit beroep ook wel eens naar een ander land geweest? 

Nee, ik ben alleen wel in 1999, toen er een totale zonsverduistering was, naar Frankrijk gegaan, omdat ik dat mee wilde maken. Mijn collega heeft daar toen verslag van gedaan.

 

Is het wel eens gebeurd dat je weerbericht niet klopte? Hoe kan dat dan?

Ja… ik weet dat ik een keer zei: “Het wordt niet mistig, want het waait te hard”. ‘s Ochtends trok ik de gordijnen open en zat alles potdicht. Mist-situaties zijn heel lastig. Als je helemaal geen wind hebt, heb je dauw. Maar als er een klein beetje wind is kan er wel mist ontstaan. Soms kan het dan de hele dag blijven hangen, maar als het harder waait wordt de mist goed gemengd door de atmosfeer. Het waaide dus net niet hard genoeg. Het ging ook een keer mis met de Paasdagen. Ik had gezegd dat het pas om een uur of 7 ’s avonds zou gaan regenen, maar helaas kwam die al om 1 uur. Dan krijg je behoorlijk veel mail, bijvoorbeeld met: ‘Jullie zeggen dit alleen maar om toeristen te trekken’. 

 

In welk werelddeel of land vind je het weer het fijnst?

Ik vond het toen ik Nieuw-Zeeland was heel prettig. Daar heb je eigenlijk vier seizoenen in één dag. Het weer kan zo snel omslaan, dat vind ik fascinerend. Het was alleen jammer dat het toen het begin van de zomer was. Slecht weer achtervolgt mij, moet je weten. Ze beleefden er op dat moment de slechtste zomer in zestig jaar. Ik heb mijn korte broek niet aangehad. Amerika vind ik ook mooi vanwege de tornado’s en de orkanen. Dat zou ik wel eens mee willen maken. Dan zie je je hoe klein je bent. Er zit zo veel kracht in. En ik vind Nederland ook heel fijn. Ik hou niet van extreme hitte. Het is dicht bij het water, dus hebben we ook bijna alle weersverschijnselen. 

 

Wat was de grappigste blooper die je hebt meegemaakt?

Die staat nog steeds op internet. Ik kwam toen hijgend binnen.

Ik zat rustig bij de schmink maar op zaterdag duurt het journaal maar 15 minuten in plaats van 20 minuten.  De regisseur kwam aangerend: ik had nog maar 20 seconden! Dus ik kwam hijgend de studio in en moest halverwege naar adem happen om mijn verhaal te kunnen doen. Daar krijg je dan ook wel mail over. De mensen konden er wel om lachen. Achteraf kon ik er ook wel om lachen, maar op dat moment had ik er heel erg veel stress van.

 

Welke weerapp of -site raad je aan?

Ik kijk zelf ‘t meest op buienradar. Of ik de was buiten kan hangen bijvoorbeeld. Of als ik de kinderen van school ga halen, dan kijk ik ook wel even.

 

Wat moet je nou eigenlijk doen als je in een weiland staat met alleen maar één boom en het gaat onweren? Wat zou je zelf doen?

Wat ik zelf zou doen? Nou, als ik wat jonger was geweest zou ik onder de boom kruipen, want dan word je minder nat, maar misschien kan de boom omwaaien?

Als de bliksem erin slaat, loopt de stroom ook door jou. Koeien doen het niet zo handig, die gaan wel onder die boom staan. Koeien hebben 4 poten, ze kunnen dan zoveel stroom door hun lijf krijgen, dat ze doodgaan. Wat je het beste kan doen, is jezelf heel klein maken met je voeten dicht tegen elkaar.  Dan raakt je lichaam zo’n klein mogelijk oppervlak op de grond. Gaan liggen moet je dus niet doen, dat geeft een groot oppervlak. Het liefst zoek je een greppel op. Zo ben je niet het hoogste punt en kan de bliksem ergens anders inslaan. Onweer vind ik altijd wel een beetje eng, hoor.

 

Wat is nou het beste dat we kunnen doen voor het klimaat voor de toekomst?

Je moet onderscheid maken tussen klimaatverandering -dat kunnen we niet altijd tegenhouden, want dat is er altijd geweest- en milieuvervuiling. Wat wij allemaal in de atmosfeer brengen is niet goed. Ik denk dat de zon met haar zonnevlekken veel invloed heeft op ‘t klimaat. Zonnevlekken zorgen ervoor dat ‘t afkoelt op aarde. Ken je zonnevlekken? Ik heb ze wel eens gezien met eclipsbril. Ze zien er uit als zwarte punten op de zon, dat zijn een soort uitbarstingen.

 

De verandering kun je niet tegenhouden,  maar de vervuiling, daar kunnen we wel iets aan doen. We kunnen goed voor de aarde zorgen en goed voor de natuur. Ik denk dat dat helpt. Denk bijvoorbeeld aan de ontbossing, die is van grote invloed. De regenwouden zijn toch de longen van de aarde.  En omdat wij zoveel vlees willen eten, hebben de koeien in de wei ook een aandeel in de opwarming. Als alles wat beter in balans zou zijn, dan zag de wereld er heel anders uit. Maar zolang alles om geld en macht draait komt ‘t niet goed.

 

Interview door Rivka Abraham, 12 jaar.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Huisdieren: We gingen van Maaike naar Olaf

Huisdieren: We gingen van Maaike naar Olaf

‘Olifantje in het bos, laat je Maaike nog niet los.’ Mijn zoontje van 2,5 zingt een liedje bij het graf van onze overleden hamster Maaike. Ze overleed ’s avonds. Mijn dochter kwam met Maaike naar beneden en liet zien dat ze bijna niet meer...

Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn

Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn

Het milieu staat onder grote druk, er wordt veel te veel afval geproduceerd, energie en water verbruikt en vervuild. Het is belangrijk dat wij ons met de kinderen inzetten voor een beter milieu en hen bewustmaken van de invloed die zij zelf hebben op de vervuiling van...

Winter: Lesje van de natuur

Winter: Lesje van de natuur

De natuur is leerzaam! Veel scholen halen elk seizoen de natuur het klaslokaal in. Bloemenkransen, eikelslingers, wintertaferelen en zelfs kuikentjes heb ik gezien. Nog leerzamer dan de natuur naar binnen halen, is midden in het groen op ontdekkingstocht gaan. Je...

Maak zelf een paddenpoel

Maak zelf een paddenpoel

Padden, je weet wel, de glibberige amfibieën die onder de bulten zitten en waar je hond van gaat schuimbekken. Padden, de een gruwelt er van en de ander is er wel van gecharmeerd. Wie gruwelt mag doorbladeren naar het volgende artikel. Wie gecharmeerd is van de...

Dit is het programma van het Kiindweekend!

Dit is het programma van het Kiindweekend!

Een heel weekend samenzijn met fijne mensen, dat willen we wel. Dus organiseren we het Kiindweekend: een heel weekend met een vol maar vrijblijvend programma met de Ubuntu-insteek: Ik ben omdat wij zijn. We bouwen ons eigen dorp. Wat moet je je erbij voorstellen? De...

Naar het theater! Leef je maar eens helemaal… in

Naar het theater! Leef je maar eens helemaal… in

Het zaallicht gaat uit. Het gemompel verstomt in het donker. Een spot gaat aan... en in het licht ontstaat een hele nieuwe wereld. Een verhaal waar je in meegezogen wordt. En naast je - of op je schoot, omdat het donker toch wel heel spannend is - zit je kind met...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0