Welke leerstijl bij borstvoeding heb jij?

door Drees Koren

We waren er enorm van onder de indruk. Dat zoiets natuurlijks niet volledig vanzelf ging. Nee, wij moesten het echt leren om borstvoeding te geven. En dat geldt voor vrijwel alle vrouwen. Maar iedereen leert anders. Ken je de leerstijlen van Kolb? De denker, beslisser, dromer en de doener. Ze komen allemaal aan hun trekken in onze online borstvoedingscursus. 

Elke leerstijl bij borstvoeding is anders

  • De denker

De denker is goed in logisch denken en redeneren. Zij probeert verbanden en logica te ontdekken. 

Als jij een echt denker bent, dan heb je in je hoofd wellicht al een idee over waarom je borstvoeding wil geven, en hoe je dat aan gaat pakken. Waarschijnlijk vindt je borstvoeding een logisch gevolg van je zwangerschap, en ga je dus borstvoeding geven. Borstvoeding moet je leren, dus ga je een cursus volgen. Tijdens of zelfs al voor je zwangerschap bekijk je alle filmpjes en ken je de hele theorie van borstvoeding geven. 

Waarschijnlijk vind je borstvoeding een logisch gevolg van je zwangerschap

Let op: natuurlijk is het goed om goed beslagen ten ijs te komen. Maar je kunt ook overdrijven. Want borstvoeding is dan wel iets dat je moet leren, het is tegelijkertijd niet iets waar je te moeilijk over moet doen. Zoals je leert in onze lessen, doen de hormonen het best hun werk als jij en je baby ontspannen zijn. Af en toe dus stoppen met wikken en wegen, achterover leunen en genieten. 

Tip: jij wilt alles weten, maar sommige dingen hoef je nu echt nog niet te bestuderen. Zoals de problemen die je tegen kunt komen bij borstvoeding. Sla deze filmpjes dus liever over en ga iets leuks doen. 

Wat fijne achtergrondliteratuur lezen bijvoorbeeld. Het Nieuwe Borstvoedingboek, Veilig door de kraamtijd.

  • De beslisser

Een beslisser combineert theorie met praktijk. 

Ben je een beslisser? Dan spreken de praktijkvoorbeelden van de cursus je vast aan. Terwijl je van Anouk en Marjan heel veel informatie over het hoe, wat en waarom van borstvoeding krijgt, zie je de praktijk van echte moeders met hun echte kinderen op je scherm. 

Let op: voor jou kan het ook heel geschikt zijn om, al tijdens je zwangerschap, mee te doen met de lessen. Het klinkt misschien een beetje maf, maar pak bijvoorbeeld een pop of een beer om vast te oefenen met het aanleggen. En vergeet ook niet dat je de filmpjes nog zo vaak kunt terugkijken als je wilt, als je straks, met je pasgeboren baby, toch nog vragen hebt. 

Tip: aangezien jij van plannen maken houdt, hebben we extra’s toegevoegd, zoals een borstvoedingsplan. Aan de hand van dit raamwerk kun je gestructureerd nadenken over de start van jouw borstvoeding na de bevalling. 

  • De dromer

De dromer wordt ook wel de waarnemer of beschouwer genoemd. Ze leert door de ervaringen van anderen. Of door iets te ervaren en vervolgens op zich in te laten werken. 

Ben jij een dromer? Dan zul je niet overhaast conclusies trekken, maar eerst denken en dan doen. Voor jou is het fijn om te weten dat je tijdens de hele cursus meekijkt met ervaringsdeskundigen; Anouk en Marjan én hun vriendinnen die voor de camera hun kinderen voeden. Je leert dus niet alleen van de theorie, maar ook vooral van onze praktijkervaring. Dromers kunnen het beste leren in een veilige omgeving. Je bekijkt de filmpjes thuis, dus veiliger wordt het niet. 

Let op: als je overspoeld wordt door de hoeveelheid aan informatie, bedenk dan dat je maar één les per keer hoeft te bekijken. De cursus is beschikbaar op de momenten dat het jou uitkomt, dus probeer daar ook de tijd en ruimte voor te nemen. Bekijk gewoon zo veel als jij kunt verteren, laat het op je inwerken en ga pas door naar de volgende les als je er aan toe bent. 

Tip: Geniet vooral van de mooie beelden en fantaseer erop los over jouw borstvoedingsperiode. Visualisatie is een superkrachtig instrument. Jij leert door te kijken, dus als je wilt, kun je het geluid ook eens uitzetten. 

  • De doener

Een echte doener leert door te doen. Duh. Ze gaat eerst aan de slag, en ziet later wel of het lukt of niet. Lekker daadkrachtig, maar soms ook ondoordacht of risicovol. 

Ben je doener? Dan heb je misschien niet zo veel zin om heel veel tijd door te brengen met het voorbereiden op borstvoeding. Je zult waarschijnlijk denken: het is zo natuurlijk, als anderen het kunnen, kan ik het zeker. En wij denken dat je gelijk hebt. Daarom kun je bij de cursus zelf kiezen welke informatie je tot je neemt. Geen zin in theorie? Sla de les ‘Hoe werkt borstvoeding’ even over, en ga direct naar het filmpje over ‘Aanleggen en aanhappen’. 

Let op: je hebt gelijk, borstvoeding is volledig natuurlijk en zou in de ideale wereld vanzelf gaan. Toch weten wij uit ervaring dat het niet altijd helemaal automatisch gaat. Jezelf minimaal voorbereiden is echt geen overbodige luxe. Je kunt altijd scrollen naar de informatie die je nodig hebt.

Tip: een online cursus is altijd en overal beschikbaar. Je kunt dus ook als je al bevallen bent en borstvoeding geeft, de filmpjes bekijken. Desnoods midden in de nacht. Perfect voor een doener als jij. Waarschijnlijk wil je het liefst alles eerst zelf uitproberen, en vervolgens de informatie die je nodig hebt in de cursus terugzoeken. Prima natuurlijk. Dat is het mooie, je kunt de cursus inzetten op de manier die jij het fijnst vindt. 

Wil je weten welke leerstijl(en) jij hebt? Doe de test

Interesse in de borstvoedingscursus, maar twijfel je? Probeer dan eerst de gratis mini-cursus.

Ervaringstips bij een tweeling borstvoeden

Borstvoeding: vooral erg lekker

6 borstvoedingstips voor je kraamweek

Clustervoedingen: happy hour voor je baby

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Brekend: Eten is gezond!

Brekend: Eten is gezond!

Eigenlijk is er best veel gezonds te eten. 'Steeds meer kinderen ondervoed door gezond eten', kopte NOS. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Als je ondervoed raakt, eet je blijkbaar niet gezond. 'Te gezond' bestaat niet. Wat er had moeten staan is: 'Ouders zien door de...

3 x niet waar over borstvoeding

3 x niet waar over borstvoeding

Over borstvoeding bestaan horrorverhalen genoeg. Brrr. Gelukkig zijn ze de meeste niet waar. Pfff, gelukkig maar. 1 Van borstvoeding krijg je hangtieten Niet waar. Als je al hangtieten krijgt, dan gebeurt dat niet door de borstvoeding, maar al veel eerder. Je borsten...

Lunch op school als opvoedmoment

Lunch op school als opvoedmoment

Herinner je je nog de lunch op school? Boterhammen met kaas uit een zakje of trommel die je samen in de kring of aan je tafeltje at. Steeds meer ouders laten de boterham voor wat het is en kiezen voor een lunch in Bento stijl. Oftewel een monkey platter in een...

Groentemonster dankzij borstvoeding

Groentemonster dankzij borstvoeding

Dat baby’s al verschillende smaken kunnen proeven in de buik wist je misschien al. En dat sterke smaken terug te proeven zijn in de borstvoeding klinkt ook logisch. Nieuw onderzoek toont nu aan dat je van je baby zelfs een groenteliefhebber kunt maken door zelf bewust...

Aan tafel, gezellig!

Aan tafel, gezellig!

Aan tafel met je baby of dreumes is een feest. Ze willen alles ontdekken. Liefst met handen en voeten, dus ja, na etenstijd heb je wél veel poetswerk. Maar het is in elk geval haast vanzelfsprekend een gezellige boel. Dat kun je meestal niet zeggen van de peuterfase...

Dorstlessers voor kinderen

Dorstlessers voor kinderen

In het begin is het allemaal simpel: baby’s drinken melk. Maar een tijd later wordt het allemaal maar verwarrend. Water is zielig en in pakjes zit teveel suiker. Wat geven we onze kinderen nou te drinken? WATER Veel mensen zien water drinken als ‘zielig’ of...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0