Maak je wensen duidelijk op het wiegenkaartje

door Jannie

Een wiegenkaartje is een klein document dat in het ziekenhuiswiegje hangt. Hierop staat de naam van je kindje, de geboortedatum en het geboortegewicht. De mogelijkheid bestaat natuurlijk om hier meer informatie op te zetten. Bijvoorbeeld je wensen of ideeën over de verzorging van je pasgeborene. Dit kan helpen om iedere zorgverlener, die met je kindje te maken heeft, over jullie belangrijkste wensen te informeren. Download het wiegenkaartje van Kiind.
Ook wanneer je thuis wilt bevallen kan het handig zijn om toch een wiegenkaartje te maken. Mocht een ziekenhuisopname onverhoopt nodig zijn, dan zijn je wensen in ieder geval duidelijk.

Wat zet je op een wiegenkaartje?

Het is belangrijk dat er niet teveel op staat. Als er veel op staat, is de kans groot dat het kaartje niet of haastig gelezen wordt en schiet het zijn doel voorbij. Het is dus belangrijk om te bedenken wat jullie belangrijkste wensen zijn. Maak het kort en krachtig! Mogelijke punten voor op een kaartje zijn:

  • Soort voeding
  • Hoe vaak en op welke wijze wordt er gevoed
  • Bij borstvoedingsproblemen: eerst lactatiekundige (IBCLC) zien voordat er gedacht wordt aan bijvoeding
  • Het badderen: wanneer wel/niet wassen en waarmee
  • Gebruik van speen en/of fles
  • De wens om te kolven wanneer het kindje niet zelf kan drinken
  • De wens om te kangoeroeën/buidelen
  • Kindje zoveel mogelijk bij de ouders laten
  • Kindje laten slapen bij de moeder
  • Wens met betrekking tot inbakeren

Download het wiegenkaartje van Kiind

Wanneer je ook een geboorteplan hebt gemaakt, kun je hierin eventueel verwijzen naar het wiegenkaartje.

In je ziekenhuistas

De beste plek om het kaartje in te stoppen is natuurlijk je ziekenhuistas. Druk het af op een stevig papiertje of plak je kaartje op een stukje enkellaags karton.
Je kan het kaartje in een opvallende enveloppe stoppen samen met andere belangrijke papieren. Bijvoorbeeld samen met (een kopie van) je zwangerschapskaart van de verloskundige, een kopie van je identiteitsbewijs en je zorgpas, het geboorteplan en het ponskaartje.

TIP: stop ook een rolletje plakband bij je wiegenkaartje. Zo ben je niet afhankelijk van anderen om het kaartje op te hangen in het wiegje.

Voorbeeldkaartje

Kiind heeft vrolijke voorbeeldkaartjes gemaakt die je zo kan uitprinten en gebruiken. Je kunt hem ook aanpassen aan je eigen wensen en vervolgens afdrukken. We hebben namelijk kaartjes met tekst en kaartjes zonder. Wij kozen voor de volgende tekst op het kaartje:

  • Ik blijf zoveel mogelijk bij moeder of vader (rooming-in).
  • Ik krijg borstvoeding op verzoek, minstens om de 3 uur, ook ‘s nachts!
  • Ik krijg geen kunstvoeding of suikerwater.
  • Ik krijg geen speen en geen zuigfles.
  • Wanneer bijvoeden noodzakelijk is (eerst overleg), gebeurt dat met afgekolfde moedermelk en met een cupje.
  • Van bovenstaande mag alleen afgeweken worden na overleg met en toestemming van vader of moeder. Indien er niets anders is vermeld, is hier dus geen toestemming voor.

Je kunt ze downloaden door op het plaatje van jouw keuze te klikken:

wiegekaartje wiegekaartje wiegekaartje wiegekaartje

wiegekaartje wiegekaartje  wiegekaartje

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

42 weken zwanger: Over tijd of precies op tijd?

42 weken zwanger: Over tijd of precies op tijd?

Wanneer ben je over tijd? Kun je wel over tijd zijn of is de baby per definitie op tijd, ook al heb je een zwangerschap van 43 weken? Is over tijd zijn gevaarlijk? ‘Er zijn maar weinig vrouwen die spontaan bevallen na week 42: De baby loopt gevaar, dus moet je worden...

Hoe veilig is thuis bevallen?

Hoe veilig is thuis bevallen?

Thuis bevallen wordt steeds zeldzamer. Waar in de jaren vijftig van de vorige eeuw verreweg de meeste vrouwen in hun eigen slaapkamer bevielen, geldt dat nu nog maar voor ruim 1 op de 10 vrouwen. Professionals delen hun visie op deze ontwikkeling. Hun belangrijkste...

Natuurlijke bevalling met een lotusgeboorte

Natuurlijke bevalling met een lotusgeboorte

Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, wist ik één ding zeker. Ik wilde op een zo natuurlijk en bewust mogelijke manier geboorte geven aan ons kindje. Ik merkte al vrij snel hoe de commerciële wereld mij overspoelde met allerlei producten omtrent zwangerschap en...

De nadelen van de ruggenprik

De nadelen van de ruggenprik

De ruggenprik is een vorm van pijnbestrijding die voorgesteld kan worden als je al bijzonder vermoeid bent bijvoorbeeld. Ook kun je er zelf om vragen. De voordelen lijken duidelijk: minder pijn. De lijst met nadelen is echter een heel stuk langer - terwijl natuurlijke...

Bevallen als een neushoorn op haar rug

Bevallen als een neushoorn op haar rug

Ina Heijnen is bedrijfsdoula, Birthlight yogadocent en ze schreef het boek Spuug op je blouse. In onderstaand artikel reageert ze op het interview met gynaecoloog Bas Veersema in de Volskrant van 7 februari 2020.  Heb je ooit een neushoorn op haar rug zien baren?...

Rouw over je bevalling kan (ook met een gezonde baby)

Rouw over je bevalling kan (ook met een gezonde baby)

Dat bevallen niet altijd gaat zoals je voor ogen hebt, ervaarde Kiindmaker Drees bij de geboorte van haar vierde kind. ‘In plaats van een serene, krachtige badbevalling met het hele gezin erbij, werd ik in het ziekenhuis...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0