Ken je die mop van het konijn en de worteltjestaart? Nou, deze taart is niet vies. Maar als je een stukje tot de volgende dag wilt bewaren, kun je dat beter niet tegen iedereen zeggen. En weet je, eigenlijk smaakt deze taart nog lekkerder als de specerijen een dag hebben kunnen inwerken.
Deze worteltjestaart heeft veel smaak door de specerijen en is lekker vochtig. Elk hapje smelt in je mond zonder dat het klef is. Je kunt jezelf ervan overtuigen dat dit een gezonde groentetaart is (maar uiteindelijk is het natuurlijk gewoon een heerlijke zoete taart). De wortels die erin zitten werken niet zozeer als smaakmaker maar als zoetmaker. Hoe zoeter je worteltjes zijn, hoe zoeter je taart wordt.
Het is het lekkerst als de wortels heel fijn geraspt zijn. In de oven zullen ze pas gaar worden. En hoe dunner, hoe gemakkelijker dat gaat. Dikke harde stukken ongare wortel zijn niet lekker in worteltjestaart.
Je kunt witte suiker gebruiken, maar ik vind de basterdsuikersmaak en zijn vochtigheidsgehalte lekkerder voor cake.
De slagroom schepte ik uit de bovenkant van een fles rauwe melk. Mjam. Maar een bekertje ongeklopte slagroom kopen kan natuurlijk ook.
Laat je kinderen meehelpen met het afwegen van de diverse ingrediënten. Ik vind het altijd handig als alles in kommetjes klaar staat voor we echt beginnen.
Voor de taart:
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 200 gram roomboter of kokosolie, op kamertemperatuur
- 60 g. volle yoghurt
- 3 grote eieren
- 1 theel. vanillesuiker
- 250 g. zelfrijzend bakmeel
- 1 theel. dubbelkoolzure soda (baking soda)
- 4 theel. gemalen kaneel
- 1/2 theel. gemalen nootmuskaat
- 1/2 theel. zout
- 250 gram wortels, heel fijn geraspt
- 100 gram walnoten of pecannoten, grof gehakt
- beetje roomboter en bloem om de vorm mee te bestuiven
Voor het glazuur:
- 200 g roomkaas, op kamertemperatuur
- 100 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 100 g poedersuiker
- 2 eetl. ongeslagen slagroom
- 2 theel. vanillesuiker
- snufje zout
- een stuk of 20 hele walnoten of pecannoten
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Neem een ronde springvorm met een doorsnede van 27 cm. Vet deze met roomboter in en bestuif hem met wat bloem.
Elk hapje smelt in je mond
Doe de roomboter met de basterdsuiker in een grote kom en klop alles met de handmixer goed door elkaar. Doe de yoghurt erbij en laat de handmixer nog een minuut draaien. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop met de handmixer verder. Zorg ervoor dat het ene ei eerst goed opgenomen is voordat je het volgende ei erbij doet. Doe op het laatst de vanillesuiker erbij.
In een andere kom meng je het zelfrijzend bakmeel met de dubbelkoolzure soda, de kaneel, de nootmuskaat en het zout. Daarna roer je met een spatel de droge ingrediënten door de natte ingrediënten. Doe dit kort. Het hoeft alleen door elkaar gemengd te zijn.
Vouw de geraspte wortel en de stukjes walnoot door het beslag. Schep het beslag in de geprepareerde springvorm en zet het in de voorverwarmde oven. Zet de wekker op 30 minuten. Prik daarna met een satéprikker in de taart om te controleren of deze er droog uitkomt. Zo niet, laat de taart dan nog een paar minuten in de oven, maar doe hem niet te lang in de oven, want dan droogt de taart uit. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je het glazuur erop doet.
Voor het glazuur mix je de roomkaas en de roomboter met de handmixer zo’n 4 minuten door elkaar totdat het een zacht romig geheel is geworden. Doe de slagroom, de vanillesuiker en het snufje zout erbij en mix nog twee minuten. Smeer het glazuur met een paletmes op de afgekoelde taart. Versier deze met walnoten of pecannoten.
Deze worteltjestaart blijft afgedekt in de koelkast tot 5 dagen goed.
Je kunt het beslag ook gebruiken om cupcakes van te maken. Verdeel het beslag dan over 12 cupcakevormpjes en bak ze 17 a 18 minuten in de oven.