Niet-vieze worteltjestaart

door Cathelijne van den Bercken

Ken je die mop van het konijn en de worteltjestaart? Nou, deze taart is niet vies. Maar als je een stukje tot de volgende dag wilt bewaren, kun je dat beter niet tegen iedereen zeggen. En weet je, eigenlijk smaakt deze taart nog lekkerder als de specerijen een dag hebben kunnen inwerken.

Deze worteltjestaart heeft veel smaak door de specerijen en is lekker vochtig. Elk hapje smelt in je mond zonder dat het klef is. Je kunt jezelf ervan overtuigen dat dit een gezonde groentetaart is (maar uiteindelijk is het natuurlijk gewoon een heerlijke zoete taart). De wortels die erin zitten werken niet zozeer als smaakmaker maar als zoetmaker. Hoe zoeter je worteltjes zijn, hoe zoeter je taart wordt.

Het is het lekkerst als de wortels heel fijn geraspt zijn. In de oven zullen ze pas gaar worden. En hoe dunner, hoe gemakkelijker dat gaat. Dikke harde stukken ongare wortel zijn niet lekker in worteltjestaart.

Je kunt witte suiker gebruiken, maar ik vind de basterdsuikersmaak en zijn vochtigheidsgehalte lekkerder voor cake.

De slagroom schepte ik uit de bovenkant van een fles rauwe melk. Mjam. Maar een bekertje ongeklopte slagroom kopen kan natuurlijk ook.

Laat je kinderen meehelpen met het afwegen van de diverse ingrediënten. Ik vind het altijd handig als alles in kommetjes klaar staat voor we echt beginnen.

Voor de taart:

  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram roomboter of kokosolie, op kamertemperatuur
  • 60 g. volle yoghurt
  • 3 grote eieren
  • 1 theel. vanillesuiker
  • 250 g. zelfrijzend bakmeel
  • 1 theel. dubbelkoolzure soda (baking soda)
  • 4 theel. gemalen kaneel
  • 1/2 theel. gemalen nootmuskaat
  • 1/2 theel. zout
  • 250 gram wortels, heel fijn geraspt
  • 100 gram walnoten of pecannoten, grof gehakt
  • beetje roomboter en bloem om de vorm mee te bestuiven

Voor het glazuur:

  • 200 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 100 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 g poedersuiker
  • 2 eetl. ongeslagen slagroom
  • 2 theel. vanillesuiker
  • snufje zout
  • een stuk of 20 hele walnoten of pecannoten

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Neem een ronde springvorm met een doorsnede van 27 cm. Vet deze met roomboter in en bestuif hem met wat bloem.


Elk hapje smelt in je mond

Doe de roomboter met de basterdsuiker in een grote kom en klop alles met de handmixer goed door elkaar. Doe de yoghurt erbij en laat de handmixer nog een minuut draaien. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop met de handmixer verder. Zorg ervoor dat het ene ei eerst goed opgenomen is voordat je het volgende ei erbij doet. Doe op het laatst de vanillesuiker erbij.

In een andere kom meng je het zelfrijzend bakmeel met de dubbelkoolzure soda, de kaneel, de nootmuskaat en het zout. Daarna roer je met een spatel de droge ingrediënten door de natte ingrediënten. Doe dit kort. Het hoeft alleen door elkaar gemengd te zijn. recept worteltjestaart

Vouw de geraspte wortel en de stukjes walnoot door het beslag. Schep het beslag in de geprepareerde springvorm en zet het in de voorverwarmde oven. Zet de wekker op 30 minuten. Prik daarna met een satéprikker in de taart om te controleren of deze er droog uitkomt. Zo niet, laat de taart dan nog een paar minuten in de oven, maar doe hem niet te lang in de oven, want dan droogt de taart uit. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je het glazuur erop doet.

Voor het glazuur mix je de roomkaas en de roomboter met de handmixer zo’n 4 minuten door elkaar totdat het een zacht romig geheel is geworden. Doe de slagroom, de vanillesuiker en het snufje zout erbij en mix nog twee minuten. Smeer het glazuur met een paletmes op de afgekoelde taart. Versier deze met walnoten of pecannoten.

Deze worteltjestaart blijft afgedekt in de koelkast tot 5 dagen goed.

Je kunt het beslag ook gebruiken om cupcakes van te maken. Verdeel het beslag dan over 12 cupcakevormpjes en bak ze 17 a 18 minuten in de oven.

Niet-vieze worteltjestaart

Goed zoet: De regenboogtaart zonder geraffineerde suiker

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Een donderse sneeuwbol

Een donderse sneeuwbol

Op dit moment is sneeuw en ijs ver te zoeken. Om in de winterse stemming te blijven maakten wij in drie middagen tijd een donderse sneeuwbol. Wat hebben we nodig voor die donderse sneeuwbol?KleiKwastenVerf in fantastische kleurenLakEen glazen potje met metalen...

Sfeervol windlicht van wolvilt maken

Sfeervol windlicht van wolvilt maken

Print eerst het patroontje uit in PDF   Nodig: * Verschillende kleuren wolvilt (eventueel sprookjesvilt) * Naald en draad * Klein glaasje * Waxinelichtje   Knip eerst alle delen uit het vilt. De bladvorm wordt zes keer uitgeknipt, de cirkel een keer. Eerst...

Zelf een Mei-Tai draagdoek maken

Zelf een Mei-Tai draagdoek maken

Een Mei-Tai is een gemakkelijk zelf te maken babydrager. Hij is ook gemakkelijk te knopen en daarom laagdrempelig in gebruik. Eerst moet er een keuze gemaakt worden uit gevulde of ongevulde schouder- en taillebanden. De ongevulde versie is doorgaans gemakkelijker en...

De Knutseljuf: vurige drakenarmband

De Knutseljuf: vurige drakenarmband

De Knutseljuf inspireert om zelfstandig of samen op een (kunst)zinnige manier aan de slag te gaan. Het boek bevat 47 originele knutselwerkjes gerangschikt naar de tijd van het jaar, stap voor stap beschreven en in duidelijke foto’s getoond. Verschillende technieken...

Koken vanaf de basis: wat maak je van tomaten?

Koken vanaf de basis: wat maak je van tomaten?

Als je, zoals ik, zelf tomaten in je tuin hebt staan, dan ken je ze misschien wel: van die aan elkaar gegroeide tomaten vol butsen en barsten. Die overheerlijke tomaten van de volle grond die er lekker imperfect uitzien, en heerlijk smaken. Te lelijk voor een strakke...

Warme dranken voor koude dagen

Warme dranken voor koude dagen

Niets is rustgevender dan op een koude dag ’s middags even lekker in de kussens weg te kruipen met een kopje thee, of aan het einde van de dag gezellig met zijn allen een kopje koffie te drinken. Maar met een klein beetje extra moeite maak je van warme dranken iets...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0