Yes! Regeldagen!

door Gastauteur
mevrouw Boob

Met weemoed kijk ik terug naar de regeldagen van mijn kindjes. Nu ze bijna twee en vier zijn valt er borstvoedingstechnisch weinig meer te regelen. Mijn melkproductie blijft constant en wordt zo nu en dan wat opgekrikt wanneer de kleintjes ziek zijn en moedermelk op alle gebieden de uitkomst biedt. Maar wat mis ik soms de regeldagen. De overgave, rust, het kleine… Ik kan me goed voorstellen dat je precies het tegenovergestelde kunt ervaren. Dan zwem je wellicht tegen de stroom in. Wanneer je meegaat op het ritme wat je kindje aangeeft, zijn de regeldagen het ideale moment om zelf ook even bij te tanken. Zelfs als je meerdere kinderen hebt, kun je deze dagen je bezigheden minimaliseren en mag het hele gezin meedoen!

Je hebt een plan van aanpak nodig om ruimte te creëren in je dagelijkse routine en in je hoofd. Komt-ie!

Praktische tips voor je dagelijkse routine bij regeldagen

1 Wanneer je de eerste kenmerken waarneemt van de regeldagen, begin je met ruimte creëren in je planning. Heb je afspraken staan? Probeer deze te verzetten. Het enige waarvoor je nu nog de deur uit gaat is om boodschappen voor de komende dagen in te slaan en je (eventueel) oudere kinderen van school te halen en brengen. Als je dit ook kunt uitbesteden: doen!

2 Laat de tijd los. Volg het ritme van je kindje. Slaapt ze in de ochtenden wat langer tussen de regelvoedingen door? Zet het eten vast klaar en/of tref zoveel mogelijk voorbereidingen. Zo hoef je wanneer het hectisch is aan het eind van de dag enkel nog wat op te warmen of te bakken.

3 Wees lief voor jou! Zorg voor je eigen lijf. Verwen je zelf met lieve gedachten en goedkeuring. Een warme douche, fijne zachte kleren en een lekker plekje waar je niet meer vanaf hoeft te komen doen ook wonderen.

4 Minimaliseer per direct je huishoudelijke bezigheden. De was kan echt wel even wachten, evenals het stofzuigen. Wanneer je na de regeldagen bent uitgerust, heb je weer genoeg energie om een wasje extra te doen.

5 Maak aan je omgeving duidelijk dat er een ‘regeldagen-protocol’ in werking treedt. Daar mag iedereen om je heen rekening mee houden, zodat jij en je kindje – naast keihard werken – ook mogen genieten van de prestatie die jullie neerzetten. Het ziet er misschien niet uit als een wereldprestatie, maar dat is het wel!

6 Heb je meerdere kinderen? Een beetje loslaten, een snufje creativiteit en een heerlijke film extra. In combinatie met een extra lekker, warm tussendoortje zoals appeltaart maakt het geheel tot een feestje. Mijn kinderen liepen er altijd wat verwilderd bij tijdens de regeldagen.

Laat de kinderen elkaar helpen, plannetjes bekokstoven en meehangen. Soms schreef ik op een blaadje hoe de handdoeken gewassen moesten worden en nam ik het risico dat mijn tekening totaal verkeerd geïnterpreteerd zou worden. En de allerkleinsten sleepten hun speelgoed vanuit de verste uithoeken van het huis naar de plek waar ik vertoefde, het hoekje van de bank. En zo ontstond er een soort beverburcht, waar alles binnen handbereik lag.

7 Ervaar je weerstand van buitenaf, of van binnen uit jezelf? Bedenk een mantra voor jezelf, mag best wat humor in zitten. Ik vond het soms lastig om aan ‘de buitenwereld’ duidelijk te maken dat de regeldagen voor mij hoge prioriteit hadden. Dat deze regeldagen niet alleen invloed hebben op het welzijn van mijn kind, maar ook op mij. Een gevoel van afkeuring bleef dan door mij heen gaan en stond het genieten in de weg. Mijn mantra was dan: Deze regeldagen gaan weer voorbij, nu draait alles even om mijn kindje en mij’.

Tot slot deze extra tip: bovenstaande protocol gaat ook prima op tijdens ziekte, van zowel jezelf als de kleintjes.

En zo word je verheven in de kunst van het minimaliseren. Je zorgen en stress worden minder, je plezier en melkproductie vergroten. De woorden die in Nederland vaak in één zin worden genoemd met betrekking tot borstvoeding zijn: volhouden, doorzetten en zwaar. Wat ik best begrijp als je ziet aan welke maatschappelijk gezette norm veel moeders proberen te voldoen. Een baan, een gezin, een partner, sociale ‘verplichtingen’…

Wanneer je dicht bij de oorsprong van dit onderwerp blijft en de kunst van het ‘moeder-minimaliseren’ je eigen is geworden, gaan er deuren voor je open. Want de zwaarte die je tijdens de verschillende fases van je borstvoedingsavontuur kan ondervinden zijn grotendeels onderhevig aan alle activiteiten die je náást je borstvoeding onderneemt.

Chantala aka Mevrouw Boob is voorzitter van WBW Nederland, en organiseert het Boob festival. Borsten zijn zeg maar echt haar ding.

Meer lezen?

Stefan Kleintjes, Borstvoeding

Debbie Mendelsohn, Borstvoeding geven doe je zo

Column: Met de borsten bloot!

Column: Met de borsten bloot!

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Een warm hoopje mens

Column: Een warm hoopje mens

Als ik om half vier wakker word, lig ik op het randje van ons uitklapbed. Mijn nek is stijf en mijn arm heeft te lang in een rare positie gelegen. Ik rol me op mijn andere zij en voel een warm hoopje mens op de andere helft van mijn kussen liggen. Evy is verkouden en...

Tips van Eva bij gezinsuitbreiding

Tips van Eva bij gezinsuitbreiding

Gezinsuitbreiding, hoera! Maar voor de oudste(n) voelt het niet altijd als feest. De aandacht verdelen, de vertrouwde routines staan te wankelen. Bah! Hoe begeleid je je kinderen op weg naar het grote-broers-en-zussenschap? Eva Bronsveld heeft tips. Lekker klagen over...

Meerdere kinderen naar bed brengen? Zo doe je dat

Meerdere kinderen naar bed brengen? Zo doe je dat

’Vertel eens, wat is jouw ultieme tip wanneer je meerdere kinderen naar bed brengt?’ vroegen we jullie op Facebook. Al snel stroomden de tips binnen en bleek maar weer eens dat geen kind en ouder hetzelfde is. Beste tip: samen slapen Een veelgehoorde tip was ‘samen...

Denk jij als ouder ook aan jezelf?

Denk jij als ouder ook aan jezelf?

Tien jaar geleden nam ik tijdens een vakantie het besluit om voortaan beter voor mijzelf te gaan zorgen. In die tijd had ik een gezin met een dreumes, een peuter en een kleuter. Mijn man zou met de jongens op het strand een zandkasteel gaan bouwen. Hij wenste mij toe...

Column: Trots met je peuter aan de borst

Column: Trots met je peuter aan de borst

Vandaag zag ik in de speeltuin een ouder kindje aan de borst en werd ik pardoes weer terug geslingerd naar het tijdperk dat ik een peuter aan de borst had. Binnen de veilige muren van ons huis heerlijk, buitenshuis nogal ingewikkeld. Borstje drinken Zo is er die...

Column: Feestmalen

Column: Feestmalen

Vorig jaar vertelde ik al over de verschillen tussen een Roemeense en een Nederlandse kerst, maar er is een punt waarop de twee wel degelijk overeenkomen: met kerst wordt er veel en lekker gegeten. Wat gelijk het startsein is om te gaan piekeren over de oeroude vraag:...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0