Zelf brood bakken

door Gastauteur

Bak zelf je brood. Het is lekker, gezond en je komt er van tot rust.

Ingrediënten

750 gram volkoren meel
30 gram gist
theelepel zout (kan ook zonder)
4 dl lauw water

 

Bereidingswijze

Doe de meel en het zout in een kom en meng het door elkaar. Maak er vervolgens een kuiltje in. Los de gist op in een half kopje water en schenk dat in het kuiltje.

Giet er dan wat water bij en begin met kneden. Blijf water toevoegen tot je een mooi soepel deeg hebt dat niet plakt. Als je deeg toch plakt, stop dan met water toevoegen en doe er wat extra meel bij. Kneed ongeveer tien minuten en laat het deeg dan een uurtje rijzen onder een vochtige theedoek, op een warme plek. Als je al wat aan het bakken bent, zet je de kom bovenop de oven. Zo rijst het heel mooi.

Als het deeg goed gerezen is kunnen de kinderen hun handen wassen en schortjes aantrekken! Tijdens het uitdelen van hompjes deeg zingen we gezellig een bakkersliedje:

‘Zeg bakkertje, zeg bakkertje,
wat doe je met dat graan?
Ik maal het fijn tot tarwemeel,
dat in een zak kan gaan.


Zeg bakkertje, zeg bakkertje,
wat doe je met dat meel?
Ik maak er lekkere broodjes van,
en koekjes oh zoveel!


Zeg bakkertje, zeg bakkertje,
wat doe je met dat brood?
dat eet ik lekker op,
dan word ik oh zo groot!

Als het deeg plakt aan de handen, voeg je weer wat extra meel toe. Wanneer het goed gekneed is doe je alles bij elkaar om een groot brood te bakken, wat ongeveer 45 min op 200 graden gebakken moet worden. Als je het verdeelt in ongeveer 10 kleine broodjes is 25 min genoeg. Zodra het brood gaar is klinkt het hol wanneer je er met een mes op tikt.

Probeer ook eens wat anders: bak het brood met melk of yoghurt in plaats van water.

Als je voor de tweede keer kneed kun je van alles aan het deeg toevoegen:
– Twee handjes muesli
– Rozijntjes, stukjes appel en kaneel
– Vier eetlepels pesto en een handje gehakte walnootjes
– Gehakte olijven en zongedroogde tomaatjes, kan natuurlijk ook in combinatie met de pesto
– Stukjes appel en gehakte gedroogde abrikoosjes of andere zuidvruchtenbrood met abrikozen
– Gehakte walnootjes, amandelen en hazelnoten
– Knoflook, peterselie en geraspte kaas
– Geroosterde paprika in kleine stukjes met pesto
– Chocola, in piepkleine stukjes gehakt
– Rozijntjes, krenten, wat geraspte sinaasappelschil en amandelspijs voor een feestbrood. Je legt de amandelspijs in het midden, dan vouw je het brood dicht en bak je het.

 

Foto: brood met ongezwavelde gedroogde abrikozen. Het water dat gebruikt is om te wellen (kokendheet water) is gebruikt om een deel van het water te vervangen dat normaliter in het brood gaat.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Naar het theater! Leef je maar eens helemaal… in

Naar het theater! Leef je maar eens helemaal… in

Het zaallicht gaat uit. Het gemompel verstomt in het donker. Een spot gaat aan... en in het licht ontstaat een hele nieuwe wereld. Een verhaal waar je in meegezogen wordt. En naast je - of op je schoot, omdat het donker toch wel heel spannend is - zit je kind met...

De zomer door met weinig geld

De zomer door met weinig geld

Ga je dit jaar niet op vakantie? En komt dat omdat er te weinig geld voor is? Dan voelt dat soms best stom. Ik kan het niet mooier zeggen. Het niet hebben van een keuze voelt gewoon niet fijn. Het kan zelfs voelen alsof je je kinderen tekort doet. Gelukkig is dat vaak...

Goed zoet: De regenboogtaart zonder geraffineerde suiker

Goed zoet: De regenboogtaart zonder geraffineerde suiker

Dit is het ultieme bakmonster! Bak deze taart alleen als je energie genoeg hebt voor een kleurrijk avontuur! Het is een enorm bewerkelijke taart, dus lees het recept goed door voor je eraan begint. En toegegeven: de ohhh’s en ahhh!’s over het resultaat maken het...

Feesttip: chocoladetaart met verstopte groenten

Feesttip: chocoladetaart met verstopte groenten

Dit fantastische taartje wilden we écht met je delen. Het komt uit de feestelijke editie van Kiind, waar je nog meer lekkers en vrolijks kunt vinden, want Kiind bestaat 10 jaar. (Jippie! Nooit meer iets missen? Regel je hier) Maar nu eerst die taart maken. Komt-ie:...

Nestelmandje maken voor de vogels

Nestelmandje maken voor de vogels

De meeste vogels leggen eieren rond maart, maar er zijn ook vogels - zoals zwaluwen, mezen, merels en mussen - die meerdere keren per jaar eieren leggen. Als het je leuk lijkt om deze nestjes in je eigen tuin of op je eigen balkon te hebben, kun je met je kinderen een...

Zelfgemaakte wraps: om waanzinnig mee te knoeien

Zelfgemaakte wraps: om waanzinnig mee te knoeien

Wraps eten, dat is lekker met je handen eten en je niet druk maken om het tafellaken, de vloer of de kleding van de kinderen. Deze heerlijke knoeimaaltijd is geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden. Ingrediënten: Wraps 300 gram volkorenmeel 200 ml water Eventueel...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0