7 keer natuurlijke pijnbestrijding voor je bevalling

door Nelleke Bos
natuurlijke pijnbestrijding

Pijn tijdens je bevalling is iets waar veel vrouwen tegen op zien. Barenspijn is een onderdeel van de bevalling dat bijzonder nuttig is, al kan het prettig zijn om de pijn zo licht mogelijk te maken. Er zijn veel soorten natuurlijke pijnbestrijding zonder enige bijwerking, die je vrij tot je beschikking hebt.

Zinnig leesvoer: Orgasmic birth, Vrije geboorte, Bevallen op eigen kracht, Veilig bevallen, Mindful bevallen, Hypnobirthing.

1 Adem

Het klinkt zo simpel. Je adem is een krachtig instrument om jezelf ergens doorheen te leiden – ook buiten je bevalling kun je hier gebruik van maken. Is het zwaar? Adem zwaar en diep. Maak geluid. Adem jezelf er doorheen en je kunt meer dan je denkt.

2 Seks

Het is misschien het laatste waar je aan denkt als je gaat bevallen. Toch zijn er meerdere redenen om seks tijdens de bevalling te overwegen. Om te beginnen is zoenen heel handig om te ontspannen. Een gespannen kaak houdt je hele lichaam strak. Dat wil je niet! Je wil losse lippen. Een ontspannen mond maakt ook de baarmoedermond ontspannen – zo boven, zo beneden. Daarnaast zorgen de hormonen die vrijkomen tijdens het vrijen voor het openen van de baarmoedermond.

Je kunt met jezelf aan de slag tussen de weeën door, of je partner uitnodigen. Het is wel even wennen natuurlijk, dus doe het heel rustig aan en forceer niets. Mocht het ervan komen: prostaglandine is het stofje dat zowel succes geeft bij de verwekking van je baby, als bij de bevalling. Prostaglandines zorgen voor het op gang komen van de bevalling, en kunnen ook de aanmaak van oxytocine verhogen. Oxytocine kun je weer heel goed gebruiken om minder pijn te ervaren, en de voortgang te houden in je bevalling.

3 Hypnobirthing

Technieken uit de hypnobirthing kunnen je helpen om te focussen en te ontspannen. Je blijft krachtig en bij jezelf, waardoor je je minder snel overgeleverd voelt aan de situatie. Met hypnobirthing geef je jezelf een ontspannen lichaam met een geconcentreerde geest. Ontspannen met een focus dus.

4 Acupunctuur en acupressuur

Door bepaalde drukpunten te benutten kun je je pijnbeleving beinvloeden. Acupunctuur werkt met kleine naalden, waar acupressuur met manuele drukpunten werkt. Beide technieken kunnen je pijn verminderen.

5 Water

Warm water verlicht de pijn. Een douche of bad kan je weeën enorm verlichten. Ook de veranderde druk die je lijf ervaart onder water helpt je ontspannen en helpt je overgeven aan het proces. Daarbij helpt het water je bewegingsvrijheid, want doordat je in het water lichter bent, kun je heel soepel wisselen van houding. Is een douche of bad teveel gedoe voor je, dan is ook een warme kruik al aan te raden.

6 Vrij bewegen

Bewegen is heilzaam voor moeder en kind. Een verticale houding helpt om je weeën op te vangen, vergroot je autonomie en geeft je dus meer regie over je eigen bevalling. Bovendien gaat het persen makkelijker. Het veranderen van houding geeft de baby meer mogelijkheden om in een goede geboortepositie te komen. Niet voor niets is het gezegde: ‘If you want to move the baby, move the mother.’

If you want to move the baby, move the mother

7 Een vrouw die bij je blijft

De aanwezigheid van een vrouw gedurende je volledige bevalling vermindert de pijnbeleving. Dit noemen we het doula-effect en is toevallig ontdekt door een studente die bevallingen bijwoonde. Haar continue aanwezigheid leverde bevallingen op die soepeler verliepen en pijn-armer waren dan bevallingen waarbij niet een vrouw non-stop aanwezig was.

Zinnig leesvoer: Orgasmic birth, Vrije geboorte, Bevallen op eigen kracht, Veilig bevallen, Mindful bevallen, Hypnobirthing.

Lees verder

Mindful zwanger en bevallen: een grondige voorbereiding

Recensie: 7 inspirerende boeken over zwangerschap

Nieuwe baby? ‘Let your monkey do it!’

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Wees een ‘bevallingsmonster’: de zin van een geboorteplan

Wees een ‘bevallingsmonster’: de zin van een geboorteplan

Milli Hill schreef Positief over bevallen. Een boek met een belangrijke boodschap, want je bevalling is iets om je serieus op voor te bereiden - ja, ook al kun je het verloop niet regisseren, toch is voorbereiding essentieel - en daarbij is een positieve,...

Bevallen in eigen kracht

Bevallen in eigen kracht

'Ik heb er zin in', verklaar ik desgevraagd aan vriendinnen. Vol ongeloof en ongemak kijken ze me aan. Onrustig schuiven ze heen en weer op hun stoel. Ik zie ze denken: oei, wat ben jij naïef. Ik zie ze twijfelen: moet ik de akelige waarheid vertellen of moet ik mijn...

Omgaan met je premature baby in de kraamtijd

Omgaan met je premature baby in de kraamtijd

Het krijgen van een premature baby wordt vaak onderschat. Een baby met een à terme-bevalling brengt al een achtbaan vol emoties met zich mee. Nieuwe verantwoordelijkheden, je partner opnieuw leren kennen in de rol van vader of moeder, een nieuwe liefde voor dat...

8 tips om naar je lichaam te luisteren in je zwangerschap

8 tips om naar je lichaam te luisteren in je zwangerschap

Je lichaam weet hoe het moet baren. Daar heeft het geen cursus of instructieboekje voor nodig. Integendeel. Maar je moet nog wel even leren luisteren naar wat dat wijze lichaam van jou te zeggen heeft. Hoe dan? Doula en masseur Loes Madern geeft tips. Naar je lichaam...

Een geboorteplan voor je bevalling

Een geboorteplan voor je bevalling

Ben je benieuwd hoe je bevalling zal verlopen? Een afwachtende houding is logisch. Het is immers bijna onmogelijk om een voorstelling te kunnen maken hoe het jullie zal vergaan. Toch is het fijn om zicht te hebben op de keuzes tijdens een bevalling. Daarvoor is het...

Hoe kan mijn partner helpen bij mijn bevalling?

Hoe kan mijn partner helpen bij mijn bevalling?

Tijdens de partnerles in de zwangerschapscursus heeft je partner een uur lang heel bevlogen meegeademd. Zijn jullie nu klaar voor de bevalling? Mwah. Wat kan je partner echt doen als het zover is? Geen medelijden Annemieke van doulapraktijk Tamelijk briljant: ‘Het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0