Pijn tijdens je bevalling is iets waar veel vrouwen tegen op zien. Barenspijn is een onderdeel van de bevalling dat bijzonder nuttig is, al kan het prettig zijn om de pijn zo licht mogelijk te maken. Er zijn veel soorten natuurlijke pijnbestrijding zonder enige bijwerking, die je vrij tot je beschikking hebt.

Zinnig leesvoer: Orgasmic birth, Vrije geboorte, Bevallen op eigen kracht, Veilig bevallen, Mindful bevallen, Hypnobirthing.

1 Adem

Het klinkt zo simpel. Je adem is een krachtig instrument om jezelf ergens doorheen te leiden – ook buiten je bevalling kun je hier gebruik van maken. Is het zwaar? Adem zwaar en diep. Maak geluid. Adem jezelf er doorheen en je kunt meer dan je denkt.

2 Seks

Het is misschien het laatste waar je aan denkt als je gaat bevallen. Toch zijn er meerdere redenen om seks tijdens de bevalling te overwegen. Om te beginnen is zoenen heel handig om te ontspannen. Een gespannen kaak houdt je hele lichaam strak. Dat wil je niet! Je wil losse lippen. Een ontspannen mond maakt ook de baarmoedermond ontspannen – zo boven, zo beneden. Daarnaast zorgen de hormonen die vrijkomen tijdens het vrijen voor het openen van de baarmoedermond.

Je kunt met jezelf aan de slag tussen de weeën door, of je partner uitnodigen. Het is wel even wennen natuurlijk, dus doe het heel rustig aan en forceer niets. Mocht het ervan komen: prostaglandine is het stofje dat zowel succes geeft bij de verwekking van je baby, als bij de bevalling. Prostaglandines zorgen voor het op gang komen van de bevalling, en kunnen ook de aanmaak van oxytocine verhogen. Oxytocine kun je weer heel goed gebruiken om minder pijn te ervaren, en de voortgang te houden in je bevalling.

3 Hypnobirthing

Technieken uit de hypnobirthing kunnen je helpen om te focussen en te ontspannen. Je blijft krachtig en bij jezelf, waardoor je je minder snel overgeleverd voelt aan de situatie. Met hypnobirthing geef je jezelf een ontspannen lichaam met een geconcentreerde geest. Ontspannen met een focus dus.

4 Acupunctuur en acupressuur

Door bepaalde drukpunten te benutten kun je je pijnbeleving beinvloeden. Acupunctuur werkt met kleine naalden, waar acupressuur met manuele drukpunten werkt. Beide technieken kunnen je pijn verminderen.

5 Water

Warm water verlicht de pijn. Een douche of bad kan je weeën enorm verlichten. Ook de veranderde druk die je lijf ervaart onder water helpt je ontspannen en helpt je overgeven aan het proces. Daarbij helpt het water je bewegingsvrijheid, want doordat je in het water lichter bent, kun je heel soepel wisselen van houding. Is een douche of bad teveel gedoe voor je, dan is ook een warme kruik al aan te raden.

6 Vrij bewegen

Bewegen is heilzaam voor moeder en kind. Een verticale houding helpt om je weeën op te vangen, vergroot je autonomie en geeft je dus meer regie over je eigen bevalling. Bovendien gaat het persen makkelijker. Het veranderen van houding geeft de baby meer mogelijkheden om in een goede geboortepositie te komen. Niet voor niets is het gezegde: ‘If you want to move the baby, move the mother.’

If you want to move the baby, move the mother

7 Een vrouw die bij je blijft

De aanwezigheid van een vrouw gedurende je volledige bevalling vermindert de pijnbeleving. Dit noemen we het doula-effect en is toevallig ontdekt door een studente die bevallingen bijwoonde. Haar continue aanwezigheid leverde bevallingen op die soepeler verliepen en pijn-armer waren dan bevallingen waarbij niet een vrouw non-stop aanwezig was.

Zinnig leesvoer: Orgasmic birth, Vrije geboorte, Bevallen op eigen kracht, Veilig bevallen, Mindful bevallen, Hypnobirthing.

Lees verder

Mindful zwanger en bevallen: een grondige voorbereiding

Recensie: 7 inspirerende boeken over zwangerschap

Nieuwe baby? ‘Let your monkey do it!’

BewarenBewaren

0