Rustgevende zintuigelijke spelletjes

door Gastauteur

Kinderen ontdekken de wereld door te zien, te ruiken, te proeven en te voelen. Ze worden nog niet gestuurd door het denken waardoor ze veel meer openstaan voor alle indrukken die ze via hun zintuigen binnenkrijgen.

De zintuigen spelen een belangrijke rol in hun hele ontwikkelingsproces. Door het gebruik van tablet, (spel)computer en tv wordt er veel waargenomen via de ogen. Op de iPad een kinderboerderij bezoeken en de dieren ‘aaien’ en ‘eten geven’ kan heel leuk zijn. Maar het voelen, ruiken en horen komt niet aan bod. Met andere woorden: er vindt slechts een beperkte beleving plaats. Ook jouw kind zal misschien gek zijn op de tablet. Creëer daarom momenten waarop de andere zintuigen extra gestimuleerd worden. Dat kan met zintuigspelletjes: probeer alle vijf de zintuigen aan bod te laten komen en gebruik zoveel mogelijk echte en natuurlijke middelen!

Wat ruik ik?

Geuren hebben een grote invloed op onze stemming. Geuren die je lekker vindt, kunnen je helemaal opvrolijken en de ruimte prettiger maken. Welke bloemen ruiken sterk en welke kruiden ruiken fris? Laat je kind eens aan munt, lavendel, citroenmelisse en basilicum ruiken. Pak een sinaasappel, een citroen of een mandarijn. Vul luciferdoosjes met deze kruiden om aan te ruiken: kaneel, paprika, dille en vanille. Struin door de natuur op zoek naar echte geuren.

Wat hoor ik?

Waar worden we meestal wakker van? De wekker! Het is natuurlijk veel leuker met een klankschaal of een belletje. Of maak je kind zingend wakker en vraag de avond ervoor met welk liedje. 

Mocht je kind eerder wakker zijn dan jij, vraag hem dan om in zijn bed goed te luisteren of hij jou al hoort aankomen en welke geluiden nog meer in en om huis te horen zijn. 

Wat voel ik?

Verzamel verschillende items met verschillende structuren. Bijvoorbeeld een watje of een veer, een ballon of klei. Je kunt dit zowel met de ogen dicht als met de ogen open laten voelen, afhankelijk van de leeftijd. Hoe voelt het? Glad/koud/zacht/ruw/glibberig?. Laat je kind vervolgens raden of iets uit de natuur komt of niet. Bijvoorbeeld bij een steen of bij pingpongballetjes, of bij een kurk of een kastanje. En kan je kind met de ogen dicht het eigen speelgoed herkennen?

Wat proef ik?

Pak een soepstengel, een mandarijn, rozijntjes en een banaan en laat verschillende structuren proeven. 

Ontdek verschillende smaken

  • Zout: zoute drop of bouillon
  • Zoet: rozijn 
  • Zuur: een zure appel of citroen
  • Bitter: witlof

Kun je raden wat je proeft? Maak een fruitbord met zoveel mogelijk verschillend fruit. Wie durft met zijn ogen dicht te raden welk fruit hij proeft?

Ontspanningsspellen

Aan het einde van de dag is het heel rustgevend om extra aandacht te schenken aan de tastzintuigen van het lichaam:

Weerberichtmassage

Laat je kind lekker op zijn bed liggen en laat op verschillende manieren het weerbericht op zijn rug voelen.

  • De zon: met de volle hand in cirkels over de rug strijken.
  • Wolken: met de handen kneden.
  • Regen: tokkelen met de vingertoppen.
  • Hagel: harder tokkelen met de vingertoppen.
  • Sneeuw: vlinderlicht de vingertoppen neer laten komen.
  • IJzel: hand over hand, steeds glijdend een stukje opschuiven.
  • Bliksem: met de vinger zigzagbewegingen maken.
  • Storm: de hele rug kneden en ondertussen blazen.

En aan het einde van de dag gaat de zon weer onder: langzaam met beide handen van boven naar beneden strijken. Deze massagespellen helpen om de aandacht van buiten naar binnen te brengen en zo lekker in slaap te vallen. 

Marjolein Tiemstra-Smit is auteur van het boek Yoga voor Peuters en Kleuters en Uit de Malle Molen, tips om ontspannen met je kind om te gaan en docent aan de driedaagse opleiding Yoga voor Peuters en Kleuters. Aandacht voor de zintuigen is zowel in haar boeken als in de opleiding een belangrijk onderdeel.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Ongebakken appeltaart lust je rauw!

Ongebakken appeltaart lust je rauw!

Feest! Daar hoort natuurlijk taart bij. Deze taart bestaat uit rauwe ingrediënten en is zonder suiker of andere zoetstoffen. De rozijnen, dadels, banaan en appel maken 'm al zoet genoeg. Je kind kan goed meehelpen met bijvoorbeeld het malen van de noten, het ontpitten...

Citroenmaanzaadcake zonder geraffineerde suiker

Citroenmaanzaadcake zonder geraffineerde suiker

Deze cake is lekker fris, niet te zoet en geheel plantaardig. De cake is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver. Verhit amandelmeel niet te vaak. Noten zijn rauw veel gezonder, bij verhitting oxideren ze. Dus neem er ook een handje noten bij! Nodig: 120 ml...

Herfstige schotel met een vleugje Marokko

Herfstige schotel met een vleugje Marokko

Deze schotel heb ik gemaakt met allemaal restjes groente, geïnspireerd op een heerlijke maaltijd die wij in Marokko bij iemand thuis kregen - volgens de zoon bereid door de beste kokkin van heel het land. Natuurlijk is het me niet gelukt daarbij in de buurt te...

Lekker vies: Maak mest met je kinderen

Lekker vies: Maak mest met je kinderen

In veel tuinen en groenstroken tiert de heermoes welig. Ook wel kattenstaart of paardenstaart genoemd. Voor wie het niet kent: het ziet eruit als schattige, kleine kerstbomen. Een vindingrijk plantje Maar het is alles behalve schattig, want voor je het weet staat de...

Zelfgemaakte omkeerbare babystrikmuts

Zelfgemaakte omkeerbare babystrikmuts

Baby's verliezen de meeste warmte via hun hoofd. Daarom dragen ze - zeker in het begin - vaak mutsjes. Strikmutsjes blijven erg goed zitten. Maak ze van tricot voor binnenshuis of van heerlijke rekbare wolfleece om buiten de koud te trotseren. Het patroon is voor...

Wat doen we met oud brood?

Wat doen we met oud brood?

In Nederland gooien we jaarlijks 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Dat is ongeveer vierhonderd euro per huishouden. Gemiddeld verspilt een persoon ruim vijftig kilo voedsel per jaar. Dat is twintig procent van wat we kopen. Van alle voedingsmiddelen wordt...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0