Borstvoeding: Zo doe je de Madonnahouding

door Drees Koren

Toen ik nog nooit borstvoeding had gegeven, dacht ik dat de baby automatisch perfect aan de borst zou liggen. Maar toen hij er eenmaal was, bleek dat ik hem in de juiste positie moest manoeuvreren voordat we een beetje in de buurt kwamen van het serene plaatje van de heilige maagd. 

Later ving ik ergens de tip op om tijdens je zwangerschap te oefenen met een pop. Wat? Ik betwijfelde of de Madonna dat zelf gedaan had. Maar even zonder dollen, zo’n gek idee is dat niet. Want als je dat doet, ben je er in ieder geval op voorbereid dat je de baby daadwerkelijk op moet tillen om je borsten te kunnen bereiken. Maar voor mij kwam de tip te laat. Ik oefende realtime met een reallife baby. En gelukkig lukte het. Dankzij deze stappen.

De Madonnahouding stap-voor-stap:

In dit artikel legt hoofdredacteur Sandii uit waarom borstvoeding zien zo belangrijk is.

  1. Voed je baby bij de eerste voedingssignalen (zoals smakken, op het vuistje sabbelen of zoeken met het hoofdje). 
  2. Kies een comfortabel plekje.
  3. Gebruik eventueel kussens, voedingskussen en een voetenbankje om je lichaam te ondersteunen, zodat je mooi rechtop kunt zitten. 
  4. Leg de baby op de arm aan de kant van de borst die je wilt gaan geven, met zijn buik tegen jouw buik.
  5. Zorg er voor dat de armpjes van de baby om de borst heen liggen, dus één boven en één onder de borst. 
  6. Gebruik eventueel je andere hand om je borst een beetje plat te maken, parallel met de lipjes van de baby, als de zogenaamde hamburger.
  7. Tikkel de bovenlip aan.
  8. Op het moment dat het mondje wijd open gaat, breng je de baby naar de borst (let op: niet de borst naar de baby, maar de baby naar de borst. Dat betekent dat je hem stevig tegen je aantrekt). 
  9. Houd je schouders laag en blijf ademhalen. 
  10. Controleer of je baby goed ligt. Dat wil zeggen dat de lipjes naar buiten gekruld zijn, dat zijn nek in lijn met zijn ruggengraat en zijn hoofdje iets naar achter gekanteld. 
  11. Als je twijfelt of pijn voelt, ontkoppel de baby dan direct en leg hem opnieuw aan. 

Het grootste voordeel van de Madonna-houding is dat je zo overal kunt voeden. Ook als je geen kussens of voetenbankjes tot je beschikking hebt. Bijvoorbeeld in het park, op het station, in de bieb, -inderdaad- eigenlijk overal.

In de online cursus borstvoeding leggen we je niet alleen de stappen uit, maar laten we je ze ook zien. Met echte vrouwen, die echte kinderen voeden. Meer informatie vind je hier.

Lees meer over borstvoeding:

Stefan Kleintjes en Gonneke van Veldhuizen-Staas | Het nieuwe Borstvoedingboek 

La Leche League Nederland | Handboek Borstvoeding 

Clustervoedingen: happy hour voor je baby

Moederschap: ode aan de rommel

Fotografie Anouk Pross

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Borstvoeding, een keuze?

Veel tijdschriften, boekjes en websites willen zo objectief mogelijk overkomen en brengen een lijstje uit: “De voor- en nadelen van borst- en kunstvoeding op een rijtje”. Klinkt sympathiek. Op deze manier kun je een goede keuze maken uit beide opties.Maar is dat de...

Alles wat je wilde weten over tandemvoeden

Alles wat je wilde weten over tandemvoeden

Tandemvoeden, is dat niet twee kinderen tegelijk borstvoeding geven? En waarom zou je dat willen? Of juist niet? Wat is tandemvoeden? Tandemvoeden is een grappig (nou ja, daar kun je over twisten) woord voor borstvoeding geven aan twee kinderen. Dat hoeft niet exact...

Van borstvoeding naar tandemvoeden: twee kinderen aan de borst

Van borstvoeding naar tandemvoeden: twee kinderen aan de borst

Tandemvoeden, ik wist niet dat het bestond, en was al zeker niet van plan om het te gaan doen. Toch deed ik het. Maar het was niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Een blog over mijn ervaringen met twee kinderen aan de borst.  Twee kinderen aan de borst. Is dat...

Waarom kinderen geen groente lusten (en dat prima is)

Waarom kinderen geen groente lusten (en dat prima is)

Mijn dochter was twee jaar toen haar oma zei: ‘Er blijkt vast nog eens uit onderzoek dat peuters biologisch gezien geen groente nodig hebben’. Dat vond ik een logische gedachte, want waarom zouden peuters het anders collectief niet lusten? En dat terwijl veel...

Paniek om de groeicurve

Paniek om de groeicurve

Groei is, samen met gedijen en ontwikkeling, een maat voor hoe een kind het doet, hoe gezond hij is. Groei wordt daar over het algemeen als belangrijkste factor uitgelicht. De ontwikkeling wordt door het consultatiebureau ook wel beoordeeld en genoteerd, maar daar...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0