Speelgoed kiezen voor je kind

door Christel Rengers

Met winkels propvol speelgoed kan het je soms duizelen. Hoe kies je uit die bergen en bergen speelgoed nu juist die pareltjes waar je kind eindeloos mee speelt? Het is natuurlijk per kind verschillend wat ze aanspreekt, maar er zijn een paar algemene tips die je als leidraad kunt nemen bij je aankoop. Komen ze.

Duurzaam

Hiermee bedoel ik dat speelgoed lang mee gaat én dat het milieuvriendelijk geproduceerd wordt. Dit soort speelgoed is op meerdere fronten een goede investering. Met stip op één staat houten speelgoed. In het artikel Waarom houten speelgoed zo verantwoord is lees je precies wat er zo ontzettend duurzaam is aan hout. Wil je toch graag plastic speelgoed, kies dan voor veilig en duurzaam geproduceerd plastic. Hoe je dit kunt herkennen lees je bij een Veilig Nest. Voorbeelden van duurzaam speelgoed zijn (zonnekind) poppen van goede kwaliteit, verkleedkleren, autootjes, kapla, blokken, treinbanen, diverse kleine dieren of een keukentje met toebehoren.

Met een open einde

Eindeloos speelplezier bied je door te kiezen voor speelgoed met een open einde. Dat wil zeggen dat het meerdere dingen kan zijn. Een autootje zonder opsmuk kan bijvoorbeeld ambulance, politiewagen, brandweer, taxi of raceauto zijn. Hoog genoteerd staan houten blokken en kapla. Want je kunt er allerlei kanten mee op, het stimuleert de fantasie, de creativiteit en ze kunnen er jarenlang mee spelen. Dergelijk speelgoed is ook gemakkelijk te combineren met ander speelgoed zoals autootjes, diertjes of ander constructiespeelgoed.

Voorbeelden van speelgoed wat de fantasie stimuleert: een keukentje (binnen of buiten), poppen, verkleedkleren, vingerpopjes of poppenkastpoppen, treinbanen, garages en autootjes. En soms hoef je het niet eens speciaal te kopen. Zo waren bij ons thuis de wasmanden batmobiles en een kartonnen doos ons huis. Het cadeau doen van een enorme doos om zelf te versieren en tot huis te maken vinden veel kinderen prachtig.

Het stimuleert de ontwikkeling

Kies voor kleine kinderen bij voorkeur voor speelgoed met een natuurlijk gewicht zoals hout in verschillende vormen. Speelgoed met wat gewicht leren je kind iets over zwaar en licht en dat komt de oog-hand coördinatie ten goede en de vormen dagen uit om het op verschillende manieren vast te pakken. Andere voorbeelden van ontwikkelingsgericht speelgoed zijn: de vormenstoof, een bal, kralen, constructiemateriaal, een loopfiets, spelletjes, hamertje tik of smart games om de hersenen te laten kraken.

Kijk bij het kiezen welk ontwikkelingsgebied aangesproken wordt en wat past bij de ontwikkeling die je kind momenteel doormaakt. Dergelijk speelgoed daagt je kind uit en stimuleert, wat weer de kans vergroot dat ze er langer mee zullen spelen. Blokken en kapla stimuleren bijvoorbeeld de motoriek en het ruimtelijk inzicht en een Wobbel balans en evenwicht.

Prettig voor de zintuigen

Kijk hoe speelgoed voelt, ruikt en klinkt

Kies voor speelgoed dat fijn is voor de zintuigen. Denk hierbij aan hoe het voelt, ruikt en klinkt. Houten speelgoed bijvoorbeeld neemt de temperatuur van je hand aan en voelt hierdoor warm. En het ruikt ook nog eens lekker. Als het gaat om de zintuigen is het ook zinvol om te kiezen voor speelgoed wat niet teveel afleidt. Speelgoed met lichtjes en geluidjes beïnvloeden het spel en de fantasie. Kinderen raken van al dat geflikker en lawaai soms zelfs overprikkeld. Ze hebben door al die afleiding minder invloed op het verloop van het spel. Ze raken ervan uit hun eigen verhaal.

Onze lievelingsdingen van hout: de modern-klassieke wobbel, de echte klassieker: het hobbelpaard, de creativiteit-stimulerende Grimms regenboog en deze uit gekapte-stadsbomen-handgemaakte muziekdoosjes.

Naast houten speelgoed zijn bijvoorbeeld stoffen poppen bijvoorbeeld zijn ook erg fijn voor de zintuigen. Ze zijn lekker zacht en hebben niet een specifieke gezichtsuitdrukking waardoor kinderen zelf de emoties erbij kunnen fantaseren. Maar denk ook aan klei en vingerverf wat natuurlijk heerlijk is om aan te voelen en te ruiken.

Meer lezen

Speelgoed maak je natuurlijk zelf!

Waarom weinig schermpjestijd echt belangrijk is

Waarom houten speelgoed zo ontzettend verantwoord is

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Waarom houten speelgoed zo ontzettend verantwoord is

Waarom houten speelgoed zo ontzettend verantwoord is

Houten speelgoed is momenteel ontzettend hip. De Wobbels en Grimms vliegen me om de oren op Instagram. En hout doet het niet alleen als speelgoed erg goed, je ziet het ook veel in het interieur. Niet gek, want hout is prachtig om te zien, heeft een warme uitstraling...

Hoe maak je je focus op groener leven?

Hoe maak je je focus op groener leven?

Wil je zelf ook graag duurzamer en groener te leven, maar weet je niet waar te beginnen? Wij hebben in de afgelopen jaren ont-zet-tend veel artikelen geschreven over groen en duurzaam leven. En daar zijn we best trots op! Uit al deze artikelen hebben we zeven tips...

Ben ik wel een ‘natuurlijke ouder?’

Ben ik wel een ‘natuurlijke ouder?’

Ooit was er vast een groot vrouwenverbond. Heel lang geleden, dat geloof ik. In de jager-verzamelaartijd die nog in ons bloed stroomt. Vrouwen van alle generaties die elkaar bekrachtigden, inspireerden en voorleefden. En heus, alles was toen vast makkelijker. Vrouwen...

Van droom naar daad, eigentijds nomadisch wonen

Van droom naar daad, eigentijds nomadisch wonen

Toen ik mijn vrouw leerde kennen bleek al snel dat we een gezamenlijke droom hadden. Dat begon bij de gedachte aan een kind. We vroegen ons af hoe we als gezin zouden willen leven. Hoe we meer verbonden konden zijn met de natuur, ons eigen voedsel verbouwen, wat...

Leer kinderen wat ze eten (zodat ze opgroeien tot betrokken mensen)

Leer kinderen wat ze eten (zodat ze opgroeien tot betrokken mensen)

'Wat als het dier dat ik eet, een vriend is van een dier dat ik ken?’ Zorgelijk keek onze zoon ons aan, die zomeravond jaren geleden. Een paar dagen eerder hadden we twee kuikentjes in huis gehaald om groot te brengen en nu lag er een stukje kipfilet op ons bord....

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0