Zo laat je je kind fijn op reis gaan met je ex

door Sandii Zachte

Scheiden doet pijn en dat voel je waarschijnlijk in de vakantie het sterkste: Help, wéken zonder mijn kind! Geloof me, ik ken het. Dit zijn mijn tips na vijf jaar co-ouderschap.

Kinderen leven in het moment. Hoe graag je ook iedere dag wilt bellen, voor je kind wordt het er moeilijker van. Het wordt uit de vakantie gesleurd en terug in de realiteit geplaatst. En dan begint het missen pas echt. Goed om rekening mee te houden als ze zonder jou op vakantie gaan.

1) Vertel je kind dat je altijd aan hem denkt omdat je hij in je hart is (of andere bewoordingen), maar dat je niet gaat bellen omdat je kind lekker op vakantie is. En dat hij wél altijd naar jou mag bellen.

2) Geef je kind iets mee dat tijdens de reis al op gaat. Iets kleins lekkers. Voor kleine kinderen is een gezond reep met een pakje sap al leuk en oudere verras je met een klein zakje snoep. Iets van een vel stickers gaat snel op, zoiets kun je erbij geven. Je bent zo eventjes mee op reis, maar daarna laat je je kind zijn met degenen waarmee hij op reis is.

3) Wens niet alleen je kind veel plezier, maar noem je ex en eventuele mede-reizigers (nieuwe partner met misschien ook kinderen) daarbij: ‘Veel plezier op vakantie met papa/mama, Naam en Naam!’. Dit is heel algemeen en geldt ook voor andere overdrachtsmomenten. Zo zorg je ervoor dat je kind niet twee losse levens leeft, maar gewoon eentje, waarbij iedereen die belangrijk voor je kind is, meetelt.

4) Benadruk het plezier, niet het gemis. Niet alleen hardop voor je kind, maar ook tegen jezelf. Zo kun je ervoor zorgen dat je echt blij voor je kind kunt zijn en hij zonder (onbewust) schuldgevoel op vakantie kan gaan.

5) Hoor je kind na afloop niet uit. Toon belangstelling in hoe je kind zich voelt: was het fijn, heb je het goed gehad? Maar niet: wat heb je precies gedaan, wie was erbij? Een kind leeft in de gescheiden werelden die voor hem zijn gecreëerd. Als je als ouder probeert die weer samen te brengen, werkt dat voor het kind verwarrend.

6) Nodig bij de overdracht terug niet alleen je kind, maar ook je ex en de hele rambam uit voor een kopje thee en vakantieverhalen. Ook dit zorgt ervoor dat je kind één geïntegreerd leven kan leiden. Wel zo fijn.

Doe mee met het vakantieprogramma en ervaar minder stress en meer plezier.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Vrijwilligerswerk in Laos

Column: Vrijwilligerswerk in Laos

Een jaar vrijwilligerswerk in Laos. Met drie jonge kinderen! Afscheid nemen op school, van de oppas, van de mamafiets met degelijke zitjes, de supermarkt op de hoek, en ja, afscheid nemen van mijn stabiele inkomen. Wat beweegt mij alle zekerheden van ons Hollandse...

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Overal in de natuur waar je iets optilt zal je ze tegenkomen: pissebedden! Die kleine gordeldierachtige wezentjes met wel 14 kriebelpootjes en geweldig huidpantser. Het zijn geen insecten of spinnen, wist je dat? Het zijn kleine schaaldieren die zelfs hier op land nog...

Bruin en wild: een wereldse reis met het hele gezin

Bruin en wild: een wereldse reis met het hele gezin

'Oooh dat wil ik ook!' Hoe vaak we dat niet gehoord hebben. 'Ga dan gewoon', zeggen we. Zo moeilijk is het niet. Een tijdje weg, een ander leven in een ander land. Ja, zelfs met kinderen. Juist met kinderen! Drie jaar geleden gingen we. Naar Noorwegen om daar te wonen...

Bramenjam maken

Bramenjam maken

Zo vanaf eind augustus zijn bramen rijp, als je de plekjes weet te vinden, dan kun je met een beetje mazzel emmers vol plukken. Heerlijk om zo los te eten, maar het is voor kinderen nog leuker om het ergens in te verwerken. Wij zijn een...

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Het is een mooie zomerse avond en je eet lekker buiten, onder de vlier. Met je kinderen kun je een heerlijke vlierbloesemlimonade maken. De bloesem heeft iets aromatisch, het is net dat vleugje dat het hem doet. Deze limonade heeft wel echt overduidelijk een...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0