Scheiden doet pijn en dat voel je waarschijnlijk in de vakantie het sterkste: Help, wéken zonder mijn kind! Geloof me, ik ken het. Dit zijn mijn tips na vijf jaar co-ouderschap.

Kinderen leven in het moment. Hoe graag je ook iedere dag wilt bellen, voor je kind wordt het er moeilijker van. Het wordt uit de vakantie gesleurd en terug in de realiteit geplaatst. En dan begint het missen pas echt. Goed om rekening mee te houden als ze zonder jou op vakantie gaan.

1) Vertel je kind dat je altijd aan hem denkt omdat je hij in je hart is (of andere bewoordingen), maar dat je niet gaat bellen omdat je kind lekker op vakantie is. En dat hij wél altijd naar jou mag bellen.

2) Geef je kind iets mee dat tijdens de reis al op gaat. Iets kleins lekkers. Voor kleine kinderen is een gezond reep met een pakje sap al leuk en oudere verras je met een klein zakje snoep. Iets van een vel stickers gaat snel op, zoiets kun je erbij geven. Je bent zo eventjes mee op reis, maar daarna laat je je kind zijn met degenen waarmee hij op reis is.

3) Wens niet alleen je kind veel plezier, maar noem je ex en eventuele mede-reizigers (nieuwe partner met misschien ook kinderen) daarbij: ‘Veel plezier op vakantie met papa/mama, Naam en Naam!’. Dit is heel algemeen en geldt ook voor andere overdrachtsmomenten. Zo zorg je ervoor dat je kind niet twee losse levens leeft, maar gewoon eentje, waarbij iedereen die belangrijk voor je kind is, meetelt.

4) Benadruk het plezier, niet het gemis. Niet alleen hardop voor je kind, maar ook tegen jezelf. Zo kun je ervoor zorgen dat je echt blij voor je kind kunt zijn en hij zonder (onbewust) schuldgevoel op vakantie kan gaan.

5) Hoor je kind na afloop niet uit. Toon belangstelling in hoe je kind zich voelt: was het fijn, heb je het goed gehad? Maar niet: wat heb je precies gedaan, wie was erbij? Een kind leeft in de gescheiden werelden die voor hem zijn gecreëerd. Als je als ouder probeert die weer samen te brengen, werkt dat voor het kind verwarrend.

6) Nodig bij de overdracht terug niet alleen je kind, maar ook je ex en de hele rambam uit voor een kopje thee en vakantieverhalen. Ook dit zorgt ervoor dat je kind één geïntegreerd leven kan leiden. Wel zo fijn.

Doe mee met het vakantieprogramma en ervaar minder stress en meer plezier.

0