Zo laat je je kind fijn op reis gaan met je ex

door Sandii Zachte

Scheiden doet pijn en dat voel je waarschijnlijk in de vakantie het sterkste: Help, wéken zonder mijn kind! Geloof me, ik ken het. Dit zijn mijn tips na vijf jaar co-ouderschap.

Kinderen leven in het moment. Hoe graag je ook iedere dag wilt bellen, voor je kind wordt het er moeilijker van. Het wordt uit de vakantie gesleurd en terug in de realiteit geplaatst. En dan begint het missen pas echt. Goed om rekening mee te houden als ze zonder jou op vakantie gaan.

1) Vertel je kind dat je altijd aan hem denkt omdat je hij in je hart is (of andere bewoordingen), maar dat je niet gaat bellen omdat je kind lekker op vakantie is. En dat hij wél altijd naar jou mag bellen.

2) Geef je kind iets mee dat tijdens de reis al op gaat. Iets kleins lekkers. Voor kleine kinderen is een gezond reep met een pakje sap al leuk en oudere verras je met een klein zakje snoep. Iets van een vel stickers gaat snel op, zoiets kun je erbij geven. Je bent zo eventjes mee op reis, maar daarna laat je je kind zijn met degenen waarmee hij op reis is.

3) Wens niet alleen je kind veel plezier, maar noem je ex en eventuele mede-reizigers (nieuwe partner met misschien ook kinderen) daarbij: ‘Veel plezier op vakantie met papa/mama, Naam en Naam!’. Dit is heel algemeen en geldt ook voor andere overdrachtsmomenten. Zo zorg je ervoor dat je kind niet twee losse levens leeft, maar gewoon eentje, waarbij iedereen die belangrijk voor je kind is, meetelt.

4) Benadruk het plezier, niet het gemis. Niet alleen hardop voor je kind, maar ook tegen jezelf. Zo kun je ervoor zorgen dat je echt blij voor je kind kunt zijn en hij zonder (onbewust) schuldgevoel op vakantie kan gaan.

5) Hoor je kind na afloop niet uit. Toon belangstelling in hoe je kind zich voelt: was het fijn, heb je het goed gehad? Maar niet: wat heb je precies gedaan, wie was erbij? Een kind leeft in de gescheiden werelden die voor hem zijn gecreëerd. Als je als ouder probeert die weer samen te brengen, werkt dat voor het kind verwarrend.

6) Nodig bij de overdracht terug niet alleen je kind, maar ook je ex en de hele rambam uit voor een kopje thee en vakantieverhalen. Ook dit zorgt ervoor dat je kind één geïntegreerd leven kan leiden. Wel zo fijn.

Doe mee met het vakantieprogramma en ervaar minder stress en meer plezier.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

De eerste editie van het tijdschrift Kiind is af!

De eerste editie van het tijdschrift Kiind is af!

Het tijdschrift is af, klaar! We kunnen er nu niets meer aan doen. We hebben keihard geschreven, bloedfanatiek gefotografeerd en vormgegeven tot we een ons wogen en nu is het uit onze handen. De digitale versie van het tijdschrift is naar de drukker gestuurd en vást...

Kamperen met je baby kan prima

Kamperen met je baby kan prima

Toen ik net bevallen was (nou ja, een maand of 4 na afloop, maar het voelde nog ontzettend vers) gingen we kamperen. Nou kampeerde ik altijd graag, maar dit jaar kon ik me er werkelijk niets bij voorstellen. Hoe moest dat dan met die tientallen voedingen per dag &...

Dit is het programma van het Kiindweekend!

Dit is het programma van het Kiindweekend!

Een heel weekend samenzijn met fijne mensen, dat willen we wel. Dus organiseren we het Kiindweekend: een heel weekend met een vol maar vrijblijvend programma met de Ubuntu-insteek: Ik ben omdat wij zijn. We bouwen ons eigen dorp. In mei was de eerste en van 6 tot 8...

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

Buitenspeelkeuken: Maak een mud-pie kitchen voor in de tuin

De buitenspeelkeuken uit het artikel 'Een spannende ontdektuin', ook wel mud pie kitchen genoemd, is een grote hit! Veel ouders maakten een mud pie kitchen of hebben er een die ze graag willen delen met ons. Daarom hieronder een foto-overzicht van al die buitenkeukens...

Op reis met de fiets

Op reis met de fiets

Verreweg de meeste mensen kiezen voor de auto als vervoermiddel naar de vakantiebestemming, en de laatste jaren neemt ook het aantal vliegvakanties flink toe. Deze manieren van reizen zijn erg vervuilend. Dat kan natuurlijk beter!De trein is een goed alternatief als...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0