Zo leg je een baby aan de borst

door Drees Koren

Hoe je borst in de mond van je baby zit, is de basis voor succesvolle borstvoeding. Het is superbelangrijk voor je baby én voor jou. 

Een baby’tje dat keurig netjes drinkt, heeft de tepel diep in de mond, helemaal tegen het zachte gedeelte van het gehemelte aan. Als de tepel zo diep zit, komt de melk uit de hele borst en dus niet alleen maar uit de tepel. De melk kan goed stromen en spuit er als het ware uit. Jouw kindje krijgt dus veel binnen én de melkproductie wordt gestimuleerd. 

Andersom bekeken: als de tepel niet diep achterin de mond zit, komt je tepel knel te zitten tussen de tong en het harde gedeelte van het gehemelte. Op den duur, of soms al direct, kan dit pijn of zelfs kloofjes in je tepels veroorzaken en je baby zal veel moeite hebben met drinken. Er komt niet veel melk uit, omdat alleen de melk uit de tepel eruit sijpelt.

Om de tepel diep in de mond te krijgen, moet je kindje zijn mond ver openen. En dat regel je met deze tips:

Tip 1: achterover leunen

Doe niets. Echt. Vertrouw op je baby en laat hem het werk doen, laat hem zichzelf aanleggen.

Je baby is een natuurtalent. Hij komt ter wereld met een aantal aangeboren reflexen, zoals de zuigreflex. Als je zelf simpelweg achterover leunt en je baby op je buik, met zijn neus in de buurt van de borst legt, ruikt hij de borst, en kan hij er zelf naartoe bewegen. Dit kan hij al in het eerste uur na de geboorte. Het wordt ook wel de breastcrawl genoemd. Als de baby naar jouw borst kruipt, zal hij zelf zijn mondje wijd genoeg open doen om goed aan te happen. 

In deze houding voeden noem je achteroverleunend voeden of biological nurturing. Plant zo veel kussens in je rug als nodig, en leun gewoon relaxed achterover, laten we zeggen in een hoek van 45 graden. Het is handig als je bloot bent, maar je kunt ook licht gekleed zijn. Leg je baby een beetje onder de borst, in de buurt van de tepel, maar niet helemaal óp de tepel. 

Als je een andere borstvoedingshouding hanteert, is het belangrijk om extra goed op te letten of je baby goed aan de borst ligt. Jij legt dan de baby aan. 

Stappenplan baby aanleggen

Aan de hand van de volgende stappen zorg je dat je baby goed aanhapt:

 1. Pak je baby al voordat hij gaat huilen. Wees alert op de eerste signalen. Smakken, sabbelen op het vuistje of het zogenaamde ‘zoeken’ met het hoofdje zijn tekenen dat je baby wil drinken. Als je hier gehoor aan geeft, hoeft je baby niet te gaan huilen voor melk. Een huilende baby is gestrest en onrustig en kan niet geconcentreerd aanhappen. Om maar van de moeder te zwijgen.
 2. Zijn lichaam is recht. Zijn oor, nek en heup zijn in één lijn. 
 3. Jouw tepel wijst naar zijn neus of zelfs nog hoger. Hij moet straks zijn mond heel wijd opendoen en daarbij zijn hoofdje naar achteren kantelen om goed te kunnen drinken. Dit is eigenlijk logisch. Als je baby zijn kin op zijn borst moet leggen om te drinken, kan hij niet lekker slikken. Als jij een kopje thee drinkt, doe je dat ook door je hoofd naar achteren te bewegen.  
 4. Zijn kin ligt tegen de onderkant van je tepel aan. 
 5. Eventueel pak je je borst met je vrije hand en knijp je hem een beetje plat. Je vingers zijn daarbij evenwijdig aan de lippen van je baby. Nu heb je een soort dikke hamburger waar je baby zo in kan happen.
 6. Maar let op: jouw vingers zijn niet in de buurt van de tepel. De hele tepelhof is vrij, zodat de baby zijn lippen eromheen kan sluiten. 
 7. Raak nu zachtjes het lipje aan. 
 8. Als je baby wil drinken, doet hij zijn mond wijd open. Alsof hij gaapt.
 9. Nu kun je hem naar de borst brengen. Let op: breng je baby naar de borst en niet de borst naar de baby. 
 10. Trek hem rustig, maar vastberaden aan zijn schouderblad naar je toe.

Yes! Hij zit. Vooral in het begin kan het best inspannend zijn om je baby technisch helemaal perfect aan te leggen. Misschien wel zo inspannend dat je denkt: ach, zo perfect hoeft het toch helemaal niet? Sorry, maar voor je eigen bestwil kun je in dit geval wel streven naar, toch wel, perfectie.

Checklist: ligt de baby goed?

Ook daar bestaat een checklist voor.

Je baby ligt perfect aan de borst als…

 1. Zijn bovenste lipje naar buiten gekruld is, als een vis.
 2. Zijn kaak regelmatig op en neer beweegt.
 3. Je hem regelmatig hoort slikken.
 4. Zijn wangetjes bol staan. 
 5. Zijn kin tegen de borst aan zit.

Het is dus niet goed als…

 1. Jij pijn ervaart. Je mag geen zeurend, kloppend of stekend gevoel aan je tepels hebben. Soms prikt het in het begin een beetje als de melk toeschiet, maar dat is dan ook echt alles.
 2. Het lipje van je baby naar binnen gezogen is, als een opaatje zonder kunstgebit. 
 3. Zijn wangetjes ingetrokken zijn. 
 4. Ook als je tepel na het voeden de vorm van een lippenstift heeft, is het een teken dat de baby niet goed aangehapt heeft. 

Mocht je toch zoiets merken, haal je baby dan direct van de borst af. Je wil het misschien niet, want vooral als je baby onrustig was bij het aanleggen, kan het een hele opluchting zijn als hij eindelijk stil is. Maar doe het toch maar. Echt. Zo leer je jezelf en je baby hoe het wél hoort. 

Wil je de fijne kneepjes van de borstvoeding leren? Schrijf je dan in voor de cursus borstvoeding van Kiind.

Meer lezen: Het nieuwe borstvoedingboek, Stefan Kleintjes en Gonneke van Veldhuizen-Staas

En aarzel nooit om een lactatiekundige bij je langs te laten komen. Een goed lopende borstvoedingstijd is voor jullie allebei zo waardevol, en het gaat gewoon niet altijd vanzelf.

Fotografie: Anouk Pross

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Voeden op verzoek – aan de borst én met de fles

Voeden op verzoek – aan de borst én met de fles

Voeden op verzoek – vanzelfsprekend? In de natuur doet geen enkel zoogdier er moeilijk over: na de geboorte van de jongen wordt er gezoogd. Het lichaam van het moederdier is ervoor gemaakt en de jongen weten dat zij bij hun moeder moeten zijn voor voeding. In principe...

Borstvoeding: vooral erg lekker

Borstvoeding: vooral erg lekker

Dat borstvoeding ‘het beste is voor je kleintje’ weten we wel. Maar we worden dag en nacht geconfronteerd met wat we zouden moeten doen, omdat het zo allemachtig góéd is. Van duurzame tuinmeubelen tot beterlevenkip – onze maatschappij zit tjokvol keuzemomenten die...

Voedingsplan voor het kinderdagverblijf

Voedingsplan voor het kinderdagverblijf

Download ons voedingsplan in PDF voor het dagverblijf van jouw kind. Je hoort het steeds meer in de media: kinderen in Nederland worden te dik. Maar dat is niet het enige probleem. Ongezond eten is ook gewoon... ongezond. Als ouder zijnde heb je veel invloed op wat er...

Biological nurturing: lekker achteroverliggend voeden

Biological nurturing: lekker achteroverliggend voeden

Achteroverliggend voeden heeft een mooie officiële naam: biological nurturing. Dat klinkt ingewikkeld en spannend. Is het niet. Integendeel. Het is wel heel tof. WAT IS HET? Achteroverliggend voeden is precies zoals het klinkt. Het is voeden terwijl je achterover...

Waarom kinderen geen groente lusten (en dat prima is)

Waarom kinderen geen groente lusten (en dat prima is)

Mijn dochter was twee jaar toen haar oma zei: ‘Er blijkt vast nog eens uit onderzoek dat peuters biologisch gezien geen groente nodig hebben’. Dat vond ik een logische gedachte, want waarom zouden peuters het anders collectief niet lusten? En dat terwijl veel...

8 maffe dingen die je baby met je borsten doet – en waarom

8 maffe dingen die je baby met je borsten doet – en waarom

Misschien had je, voordat je moeder werd, een picture perfect beeld van hoe je baby sereen aan je borst zou drinken. Maar deze (leuke) eigenaardigheden zag je waarschijnlijk niet helemaal aankomen. Wonderlijk, hoe ver zo’n tepel mee kan rekken Met zijn handen in het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0