Elk jaar hetzelfde liedje met die Goedheiligman. Een beetje leuk doen met z’n baard en wij draaien voor de kosten op. Dit jaar niet meer. Dit jaar vieren we Schrale ehh… duurzame Sint. Basta!
Of nou ja, in ieder geval een voordelig feest, maar dan natuurlijk wel met aandacht voor duurzaamheid. Want dat is een leuk cadeau voor de kinderen als ze later groot zijn.
1. Verf je gek
Verzamel drie potten met restjes natuurlijke verf. Geef speelgoed een tweede leven door middel van verfbeurt. Het grappige is dat je speelgoed dat niet bij elkaar hoort, zo bij elkaar kunt laten passen. Verf bijvoorbeeld zielige oude blokjes in een paar bij elkaar passende kleuren. Of schilder twee cirkels op een oud nachtkastje: zo heb je ineens een keukentje.
2. Ruil met iemand
Net zoals met kleding eigenlijk: duik in de speelgoedkist van een vriend(in) of broer/zus met kinderen. Dit is vooral handig als jullie meerdere kinderen hebben. Dan kan het speelgoed van de oudste van hem/haar naar jouw kind en het speelgoed waar jouw kind te oud voor is naar de jongste van hem/haar. Ofzo. Wat ook goed werkt is om juist te ruilen met een ouder die je niet goed kent. Houd bijvoorbeeld een ruilmiddag met ouders van school of uit de buurt. Doe allebei een opruiming met je kind(eren) met de boodschap dit weg te geven aan een ander kind. En geef het elkaars kind cadeau.
3. Kringloop
Voor de hand liggend: snuffel bij de kringloop. Houd de mogelijkheid van het likje verf in gedachten, dan is er ineens veel meer speelgoed interessant!
4. Steel speelgoed van je kind in februari en geef het opnieuw in december
Grapje.
Of niet.
Baby’s en peuters vinden het waarschijnlijk prima.
5. Maak zelf inpakpapier
Ook voordelig en goed voor het milieu: maak pakpapier van kranten die je bestempelt met een tot hartje gedeukte toiletrol en de plakaatverf van je kinderen.
6. Knutseldoosje
Vul een doosje met mooie dingen uit de natuur. zoals steentjes schelpen en takjes. Hiermee kunnen je kinderen knutselen.
7. Geef een ervaring
Dat kan natuurlijk een duur abonnement op de dierentuin zijn, maar ook gewoon Dingen van het Mooie Leven. Bijvoorbeeld een filmavond, kaasfonduen, vuurtje stoken, een nachtwandeling maken.
8. Bonnenboekje
Daarop inhakend: je kunt er een boekje mee vullen: extra laat opblijven, driedubbel broodbeleg.
9. Huttenbouwpakket
Neem goede knijpers en oude lappen, doe hier een mooie strik omheen of vind prompt een mooi doosje. Tadaa: een pakketje om zelf mee te bouwen!
10. Een koektrommel in eigen beheer of een privépak hagelslag
Deze laatste is niet zo heel suikervrij, maar waarschijnlijk is je kind er heul zuinig op!
11. Shop bij Kiind
Niet per se voordelig, maar wel superduurzaam. Kiind bundelt de krachten van duurzame shops. Je kunt hier in een keer alles bestellen én je betaalt maar één keer verzendkosten. Noteer hoe belachelijk veel je dit jaar bespaard hebt met de vorige tips en spendeer dit in de Kiindshop, hopatee!
https://kiind.nl/fairfeest/