Zo werkt een draagdoek

door Drees Koren

Wat maakt een draagdoek nu zo fijn? Voor moeder en baby? En hoe komt dat eigenlijk? Tijd voor een klein basislesje dragen.

Baby’s kunnen niets als ze geboren worden. Of wacht, even nuanceren: baby’s kunnen meer dan je denkt (voelen, borstvoeding drinken, slapen, communiceren, zich afzetten met hun benen), maar ze kunnen ook heel veel niet. Ze kunnen niet (naar de koelkast) lopen, niet vluchten voor gevaar, niet goed hun eigen emoties reguleren, of hun lichaamstemperatuur, om maar wat voorbeelden te noemen. Ze kunnen niet overleven zonder de hulp van een groot mens. 

Zonder groot mens zouden ze sterven. Van de honger en dorst, van de kou of hitte, van het gebrek aan liefde. Dat is bewezen, onder meer door de Oostenrijkse psycho-analyticus Spitz. 

Lees ook het artikel Liefde is belangrijker dan voeding

Baby’s weten dat. Ja, dat hoort ook in het rijtje van dingen die baby’s wel kunnen. Ze kunnen instinctief aanvoelen of ze veilig zijn. En als ze alleen zijn, voelen ze vroeg of laat dat ze in gevaar zijn. In alle opzichten. 

En daarmee heb je alvast punt één te pakken, van alle redenen waarom het dragen van een baby zo’n goed idee is. 

1. Je baby voelt zich veilig.

Je wilt niet dat je baby bang is, dus neem je hem bij je. 

2. Je baby is goed op temperatuur.

In de draagdoek zit je baby lekker tegen jouw warme lijf. Hij zal het dus per definitie niet te koud krijgen. En als je de regel ‘kleed je baby hetzelfde als jij, plus één extra laagje waarbij de draagdoek als een extra laagje telt’ in acht neemt, krijgt hij het ook niet te heet. 

Mensenkinderen zijn eigenlijk draaglingen. Hoe zit dat? Lees het in dit artikel

3. Voeding is binnen handbereik.

Of je borstvoeding geeft of niet, jij bent degene die de baby voedt. En als je baby bij jou is, heb jij in no-time in de gaten of hij hongersignalen (‘zoeken’, smakken, sabbelen) geeft. Daar geef je dus sneller gehoor aan. 

4. Jij hebt je handen vrij. 

Is het echt belangrijk om je handen vrij te hebben? Ja. Want dat is gezonder voor jou en iedereen om je heen. Als jij je vrij voelt en voor jezelf en je omgeving kunt zorgen, terwijl je en passant voor de baby in de draagdoek zorgt (alleen al door hem te dragen dus), is iedereen blij.

5. Jullie hechten gemakkelijker.

Hoe meer huid-op-huidcontact jullie hebben, hoe meer stofjes er vrij komen die helpen bij de hechting. Denk aan het beroemde hormoon oxytocine.

6. Je kindje leert van het leven. 

Je baby is overal bij betrokken. Hij leert van alles wat jij doet. Van het contact aan de kassa tot het gesprekje met je andere kinderen.

7. Prikkelreductie is een eitje.

…en als het hem te veel wordt, kan hij zich gemakkelijk verstoppen tegen jouw warme boesem. 

8. Geen zorgen over slaapjes.

In de draagdoek kan je baby slapen wanneer (en waar) hij maar wil. 

Wat heeft je baby nodig? Met de Kiind-cursus Wat baby’s nodig hebben leer je het van A tot Z. 

9. Het is gezond.

Baby’s die gedragen worden, hebben minder last van reflux, krampjes en huilen minder.

10. Ergonomisch voor jullie allebei.

Je baby ligt in de buik graag in foetushouding. Dat is na de geboorte niet ineens anders. In de draagdoek vertaalt hij dit naar de kikkerzit. Als je baby zo zit, heeft zijn rug een bolling en zijn zijn beentjes gespreid en opgetrokken. Dat dit de meest natuurlijke houding voor je baby is, zie je aan zijn reflex: als je hem optilt, trekt hij zijn beentjes automatisch op. Goed voor de ontwikkeling van zijn heupen. En jij? Ga maar eens een paar uur met je baby op je arm rondwandelen, en dan een paar uur met de draagdoek. Je voelt vanzelf dat het beter voor je lijf is als het gewicht zo dicht mogelijk tegen je aan zit, in het midden, en niet naar één kant helt.

Hoe draag je je baby?

Maar dan draag je je baby natuurlijk wel zo ergonomisch mogelijk. Een korte checklist:

  1. De baby zit rechtop in de draagdoek met zijn gezichtje naar jou toe gekeerd (dus niet naar voren). 
  2. Hij zit zo dicht mogelijk tegen je aan. Je hebt niet het gevoel dat je zijn hoofdje moet ondersteunen of tegengewicht moet bieden om te voorkomen dat je baby gaat bungelen. Een niet-rekbare draagdoek zit vaak het stevigst.
  3. Als zijn nekspiertjes nog niet stevig zijn, ondersteun je die met de draagdoek. Rol eventueel een spuugdoekje in de draagdoek.
  4. Zijn knieën zitten boven de billetjes.
  5. De onderbeentjes buitenboord.
  6. De draagdoek zit van de nek tot de knieën, zonder plooien of kieren.
  7. Je baby zit op ‘kusjeshoogte’. Je kunt hem een kusje op zijn bolletje geven.

Meer info en praktische tips vind je ook via draagdoekconsulenten.nl. Fotografie door Nina Olivari.

Verder lezen:

Jill Bergman | Koester je kleintje

Lida van Ruijven-Bank | Ouderschap vanuit je hart

William & Martha Sears | Het Attachment Parenting Boek

Melanie Visscher | Wat baby’s nodig hebben 

Liefde is belangrijker dan voeding

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zo kies je een draagzak of draagdoek

Zo kies je een draagzak of draagdoek

Niks gezelliger dan een baby in een draagdoek. Maar hoe kies je een drager die past bij jou? Er is veel keuze en tegelijk zijn de meeste winkels alleen online. Lastig, want een draagdoek of draagzak moet je juist in het echt proberen. Veel verkopers zijn ook...

Natuurlijk Ouderschap volgt de signalen van je kind

Natuurlijk Ouderschap volgt de signalen van je kind

Het mooie en moeilijke aan opvoeden is dat het niet aan regels gebonden is. Maar goed ook, want ieder ouder-kindpaar is uniek en dat laat zich moeilijk in een stramien plaatsen. Informatie over opvoeding, zoals bijvoorbeeld dit artikel, moet dan ook altijd gelezen...

Waarom huilt mijn baby?

Waarom huilt mijn baby?

Huilen wordt vaak direct geassocieerd met verdriet, maar voor een baby is het dé manier om met je te communiceren. En wat hij communiceert is heel duidelijk: ‘mijn lichaam voelt anders en ik wil me weer in balans voelen. Ik kan dit niet alleen. Help!’ Ons lichaam is...

Waarom kinderen gedragen worden

Waarom kinderen gedragen worden

Het dragen van baby's in een draagdoek is iets van alle culturen over de hele wereld. Ook in Nederland groeit de populariteit van de draagdoek weer. Gelukkig maar, want het dragen van je kindje is naast prettig en leuk voor ouder en kind, ook vooral heel praktisch....

Vanaf wanneer kun je je baby dragen op de rug?

Vanaf wanneer kun je je baby dragen op de rug?

In onze cultuur zie je niet vaak ouders die hun baby op de rug dragen, en toch is het zo oud als de mensheid. Kijk maar naar het torsodragen in Afrikaanse landen. Kun je dan gewoon je baby op je rug hijsen? Dat toch niet. Draagdoekconsulent Rachel Verweij geeft aan:...

Zelf een Mei-Tai draagdoek maken

Zelf een Mei-Tai draagdoek maken

Een Mei-Tai is een gemakkelijk zelf te maken babydrager. Hij is ook gemakkelijk te knopen en daarom laagdrempelig in gebruik. Eerst moet er een keuze gemaakt worden uit gevulde of ongevulde schouder- en taillebanden. De ongevulde versie is doorgaans gemakkelijker en...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0