Zo werkt een draagdoek

door Drees Koren

Wat maakt een draagdoek nu zo fijn? Voor moeder en baby? En hoe komt dat eigenlijk? Tijd voor een klein basislesje dragen.

Baby’s kunnen niets als ze geboren worden. Of wacht, even nuanceren: baby’s kunnen meer dan je denkt (voelen, borstvoeding drinken, slapen, communiceren, zich afzetten met hun benen), maar ze kunnen ook heel veel niet. Ze kunnen niet (naar de koelkast) lopen, niet vluchten voor gevaar, niet goed hun eigen emoties reguleren, of hun lichaamstemperatuur, om maar wat voorbeelden te noemen. Ze kunnen niet overleven zonder de hulp van een groot mens. 

Zonder groot mens zouden ze sterven. Van de honger en dorst, van de kou of hitte, van het gebrek aan liefde. Dat is bewezen, onder meer door de Oostenrijkse psycho-analyticus Spitz. 

Lees ook het artikel Liefde is belangrijker dan voeding

Baby’s weten dat. Ja, dat hoort ook in het rijtje van dingen die baby’s wel kunnen. Ze kunnen instinctief aanvoelen of ze veilig zijn. En als ze alleen zijn, voelen ze vroeg of laat dat ze in gevaar zijn. In alle opzichten. 

En daarmee heb je alvast punt één te pakken, van alle redenen waarom het dragen van een baby zo’n goed idee is. 

1. Je baby voelt zich veilig.

Je wilt niet dat je baby bang is, dus neem je hem bij je. 

2. Je baby is goed op temperatuur.

In de draagdoek zit je baby lekker tegen jouw warme lijf. Hij zal het dus per definitie niet te koud krijgen. En als je de regel ‘kleed je baby hetzelfde als jij, plus één extra laagje waarbij de draagdoek als een extra laagje telt’ in acht neemt, krijgt hij het ook niet te heet. 

Mensenkinderen zijn eigenlijk draaglingen. Hoe zit dat? Lees het in dit artikel

3. Voeding is binnen handbereik.

Of je borstvoeding geeft of niet, jij bent degene die de baby voedt. En als je baby bij jou is, heb jij in no-time in de gaten of hij hongersignalen (‘zoeken’, smakken, sabbelen) geeft. Daar geef je dus sneller gehoor aan. 

4. Jij hebt je handen vrij. 

Is het echt belangrijk om je handen vrij te hebben? Ja. Want dat is gezonder voor jou en iedereen om je heen. Als jij je vrij voelt en voor jezelf en je omgeving kunt zorgen, terwijl je en passant voor de baby in de draagdoek zorgt (alleen al door hem te dragen dus), is iedereen blij.

5. Jullie hechten gemakkelijker.

Hoe meer huid-op-huidcontact jullie hebben, hoe meer stofjes er vrij komen die helpen bij de hechting. Denk aan het beroemde hormoon oxytocine.

6. Je kindje leert van het leven. 

Je baby is overal bij betrokken. Hij leert van alles wat jij doet. Van het contact aan de kassa tot het gesprekje met je andere kinderen.

7. Prikkelreductie is een eitje.

…en als het hem te veel wordt, kan hij zich gemakkelijk verstoppen tegen jouw warme boesem. 

8. Geen zorgen over slaapjes.

In de draagdoek kan je baby slapen wanneer (en waar) hij maar wil. 

Wat heeft je baby nodig? Met de Kiind-cursus Wat baby’s nodig hebben leer je het van A tot Z. 

9. Het is gezond.

Baby’s die gedragen worden, hebben minder last van reflux, krampjes en huilen minder.

10. Ergonomisch voor jullie allebei.

Je baby ligt in de buik graag in foetushouding. Dat is na de geboorte niet ineens anders. In de draagdoek vertaalt hij dit naar de kikkerzit. Als je baby zo zit, heeft zijn rug een bolling en zijn zijn beentjes gespreid en opgetrokken. Dat dit de meest natuurlijke houding voor je baby is, zie je aan zijn reflex: als je hem optilt, trekt hij zijn beentjes automatisch op. Goed voor de ontwikkeling van zijn heupen. En jij? Ga maar eens een paar uur met je baby op je arm rondwandelen, en dan een paar uur met de draagdoek. Je voelt vanzelf dat het beter voor je lijf is als het gewicht zo dicht mogelijk tegen je aan zit, in het midden, en niet naar één kant helt.

Hoe draag je je baby?

Maar dan draag je je baby natuurlijk wel zo ergonomisch mogelijk. Een korte checklist:

  1. De baby zit rechtop in de draagdoek met zijn gezichtje naar jou toe gekeerd (dus niet naar voren). 
  2. Hij zit zo dicht mogelijk tegen je aan. Je hebt niet het gevoel dat je zijn hoofdje moet ondersteunen of tegengewicht moet bieden om te voorkomen dat je baby gaat bungelen. Een niet-rekbare draagdoek zit vaak het stevigst.
  3. Als zijn nekspiertjes nog niet stevig zijn, ondersteun je die met de draagdoek. Rol eventueel een spuugdoekje in de draagdoek.
  4. Zijn knieën zitten boven de billetjes.
  5. De onderbeentjes buitenboord.
  6. De draagdoek zit van de nek tot de knieën, zonder plooien of kieren.
  7. Je baby zit op ‘kusjeshoogte’. Je kunt hem een kusje op zijn bolletje geven.

Meer info en praktische tips vind je ook via draagdoekconsulenten.nl. Fotografie door Nina Olivari.

Verder lezen:

Jill Bergman | Koester je kleintje

Lida van Ruijven-Bank | Ouderschap vanuit je hart

William & Martha Sears | Het Attachment Parenting Boek

Melanie Visscher | Wat baby’s nodig hebben 

Liefde is belangrijker dan voeding

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Vind je de babytijd zwaar?

Vind je de babytijd zwaar?

‘En hoe gaat het met ju llie? Wel genieten hè? Deze tijd komt nooit meer terug!’ (Uren huilen aan het einde van de dag. Tientallen voedingen, je tepels zijn een waar slagveld. Elke nacht is een aaneenschakeling van hazenslaapjes. Je lijf  doet pijn. Je stinkt. Loopt...

Hoe je baby leert vanuit de draagdoek 

Hoe je baby leert vanuit de draagdoek 

Je kind de wereld laten zien is iets prachtigs. De verwondering van een klein mensje dat alles voor de eerste keer meemaakt. Oneindig mooi. Aan de ene kant zou je als ouder de hele dag je kind willen vermaken. Aan de andere kant vraagt het leven al genoeg en heb je...

Je baby wil vaker rechtop zijn

Je baby wil vaker rechtop zijn

De laatste generaties doet onze maatschappij ontzettend haar best om baby’s zo goed mogelijk in een bedje te laten liggen. Buiten de slaapjes om liggen baby’s in onze maatschappij ook nog veel momenten: op de grond, het speelkleed, in de box. Jonge ouders leren over...

De logica van het dragen

De logica van het dragen

Het is al eeuwenoud en komt in alle werelddelen en door de hele geschiedenis heen voor: je kind dragen. Heel vroeger kón dat ook niet anders: jagen en verzamelen buitenshuis lukt nu eenmaal niet als je baby in een wieg ligt en jij erbij moet blijven. En je kleintje...

Deze opvoedhacks maken het gezinsleven gemoedelijk

Deze opvoedhacks maken het gezinsleven gemoedelijk

Hacks zijn een hit; tips die het leven veel handiger maken. Wij zullen niet snel zeggen: ‘Je Deed Het Je Hele Leven Al Verkeerd’, maar we hebben wel tips voor meer relaxed opvoeden! Ook zonder een babywinkel leeg te kopen (zúlke handige spullen allemaal!) kun je het...

0