Mindere dagen; we hebben ze allemaal. Ze zijn niet alleen heel erg lang, ze zijn ook behoorlijk intensief. Echte energieslurpers. Wat helpt is je hoofd helemaal leegmaken. Het maken van een wandeling is daar perfect voor.
Tijdens het wandelen hoef je niet diep na te denken, adem je vaak ongemerkt wat dieper in en uit en geef je je ogen de gelegenheid meer af te wisselen tussen dichtbij en ver wegkijken. Wat niet alleen goed is voor je ogen, maar ook ontspant. Als kers op de taart krijg je er ook nog een beter humeur van, omdat je het stofje serotonine aanmaakt. Redenen genoeg dus om erop uit te gaan. Maar wat nou als je kind totaal geen zin heeft? Of halverwege afhaakt? Hoe maak je wandelen leuk(er) voor kinderen?
Nieuw: Het Kleine Speelgoedboek
Bestel de online special over spelen
Wandelen met kinderen is samen op avontuur gaan
Om de kans op het maken van een fijne wandeling te vergroten helpt het om naar de tijd te kijken. Op welk moment van de dag heeft je kind de meeste energie voor een wandeling? Is hij moe of hongerig dan kan het al snel uitmonden in huilen of geen zin hebben. Het perfecte moment verschilt per kind en soms zelfs per dag. Bij moeheid kun je ook kiezen voor een klein ommetje. Je bent er dan toch even uit geweest, zonder dat het te intensief is. Het gaat niet om de duur van de wandeling, maar om het buiten zijn.
Een wandeling hoeft trouwens niet altijd overdag plaats te vinden. Wandelen voor het slapen gaan is ook erg fijn en maakt moe. Wat weer zorgt voor een betere nachtrust. En welke ouder wil dat nou niet? Zeker in de zomer is het heerlijk om samen te wandelen in de avondlucht. Je hoort, ziet en ruikt weer hele andere dingen dan overdag. Zo zijn er bloemen die juist ’s avonds heerlijk geuren, vogels die nog een uitgebreide toegift doen en kikkers die steeds harder beginnen te kwaken. Het heeft ook wel iets spannends dat wandelen terwijl het al bijna bedtijd is.
En soms heb je de perfecte wandeling uitgestippeld, maar loopt het letterlijk niet zoals je had verwacht. Je kind heeft geen zin, mokt de hele weg en wil weer naar huis. Werken geen van de tips uit dit artikel, bedenk dan dat je in ieder geval buiten bent geweest. Ook al is het maar kort. Ga voordat je weer naar binnen gaat allebei even springen of stampen om de frustratie en teleurstelling kwijt te raken en ga iets anders doen. Jullie hebben in ieder geval een frisse neus gehaald en dat is ook prima. Later op de dag, morgen of in de loop van de week probeer je het gewoon weer opnieuw.
Fotografie: Nina Olivari
Nog veel meer wandeltips vind je in zomer-editie BLOEI.