Zomer zonder zorgen

door Sandii Zachte

Met de voorbereiding op de zomervakantie denken we meestal alleen aan op reis gaan en dat terwijl de meeste mensen vooral thuis zullen zitten met hun kroost! Wanneer je schoolgaande kinderen hebt is het verstandig je hier op voor te bereiden. Je kinderen missen het patroon van naar school gaan en zeker als ze dan thuis niet genoeg uitdaging krijgen, kunnen ze aardig dwars worden. Ben dit voor met onze praktische tips.

Aan de bak

De eerste week van de zomervakantie zullen de kinderen bij mooi weer waarschijnlijk eindeloos buiten zoet zijn. Met een beetje geluk kun je dan zelf lekker ontspannen op het gras een boekje lezen, maar de ervaring leert dat dit na de eerste week wel over is. Je zult echt aan de bak moeten. Dit betekent niet dat je een uitgebreid dagprogramma moet uitschrijven, maar voor iedere dag een activiteit bedenken is misschien geen gek idee. Wij hebben heel wat ideeën op een rijtje gezet. Sommige activiteiten zijn zelfs uitgebreid uitgewerkt! Bij de activiteit staat dan een link naar een andere plaats op Kiind.
Uiteraard is het afhankelijk van het weer, het humeur, de mogelijkheden, de leeftijd, het karakter en de interesse wat je doet en wanneer. Vandaar dat we een lege zomervakantiekalender gemaakt hebben, die te printen en in te vullen is!

Wat leeft er?

Heb je je er net op verheugd om met kinderen zandkastelen te bouwen, zijn ze ineens helemaal geïntrigeerd door de visjes die in de sloot zwemmen. Zal je altijd zien! Probeer te bedenken dat het jammer is, maar dat het er om gaat wat echt leeft bij je kinderen en daarom dus aanspreekt bij hen. Flexibiliteit is dus belangrijk.
Vaak kun je zelfs ongeveer dezelfde activiteit doen, maar anders aangekleed. Als je kinderen geïnteresseerd zijn in de nieuwe woonwijk die gebouwd wordt, kun je aan ze vragen wat voor bijzondere huizen zij zouden bouwen als ze een wijk mochten bouwen. Dan kun je toch het strand op of de zandbak in om je zandhuizen te maken!

De activiteiten

Sommige van onze ideeën kunnen kinderen geheel zelfstandig uitvoeren, maar we zijn er van uitgegaan dat je het ook leuk vindt om samen met je kinderen aan de slag te gaan. Omdat het gaat om schoolgaande kinderen, zijn de activiteiten ook bedacht voor die leeftijden. Uiteraard hebben kleine kinderen nog meer ondersteuning nodig dan oudere kinderen, maar dat wijst zichzelf.

Huis en tuin

Bloemen drogen: In de tuin, of misschien wel het veldje voor het huis, staan vaak de prachtigste bloemen. Als je deze plukt redden ze het vaak even in een vaasje, maar om ze te kunnen behouden kunnen de kinderen ze drogen. Leg de bloemen netjes tussen papier dat veel vocht opneemt zoals krantenpapier of koffiefilters. Hier leg je een stapel zware boeken op. Controleer bij grotere bloemen of het krantenpapier verzadigd is en vervangen moet worden.

Van papier-maché een landschap maken: vrijwel ieder kind speelt met kleine figuurtjes, of dat nou houten boerderijdiertjes zijn of playmobilepoppetjes. Papier-maché kun je maken door kranten in repen te scheuren en met veel behangplaksel (kijk op de verpakking voor de verhouding) aan elkaar te plakken. In dit geval gebruik je een stuk kippengaas. Het kippengaas buig je in de gewenste vorm, misschien willen ze wel een heuvellandschap, of hoge bergen met een riviertje. De scherpe randen vouw je naar binnen toe. Vervolgens plak je veel dikke lagen krant met veel plaksel op het gaas. Het moet echt stevig zijn, dus wel acht lagen dik! Houd hier rekening mee met het kiezen van de afmeting van het bouwwerk, het moet wel leuk blijven. Vouw de papier-maché ook goed om de randen heen zodat het echt niet scherp meer is. Laat het werk lang drogen, lekker in de zon bijvoorbeeld. Als het helemaal droog is kan het geverfd worden, bijvoorbeeld met acryl- of plakaatverf.

Shakes maken: Als het warm is, is het belangrijk om veel te drinken. Thee zonder suiker en water lest het beste de dorst, maar het is weleens lekker om af te wisselen met een shake.

Hutten bouwen: Verzamel lakens, tafelkleden en andere doeken in diverse maten, texturen en kleuren en stop ze in een grote mand of doos. Doe er nog een bakje knijpers bij en laat je kinderen lekker hutten bouwen! Zeker voor kinderen die druk worden van veel indrukken, kan het een rustgevende activiteit zijn. Bij kleinere kinderen kun helpen door het voor te doen.

Tuinieren: Samen met de kinderen kun je een moestuintje onderhouden. Als je ze op weg helpt kun je misschien wel zelf wel in de rest van de tuin aan de slag, terwijl zij druk zijn met hun eigen moestuin. Bepaal het gebied dat de kinderen mogen gebruiken. In het tuincentrum kun je zakjes met zaden kopen. Denk bijvoorbeeld aan radijsjes, aardbeien en kerstomaatjes.

Experimenteren met verf: Op Kiind hebben we er een uitgebreide beschrijving van gemaakt.

Vlieger maken: Van -hoe toepasselijk- vliegerpapier en dunne stukjes bamboe kunnen de kinderen zelf een vlieger maken. Dit kan heel precies: in dat geval dien je je te houden aan exacte verhoudingen. Onderaan dit artikel vind je een link naar een website die dit uitlegt.

Tekenen met texturen: Bekijk onze knutselbeschrijving via deze link.

Winkeltje maken: Uiteraard kunnen kinderen met een kassa spelen of met een wat houten fruit, maar je kunt het ook grondig aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld een echte bakkerswinkel maken door eerst met de kinderen broodjes en banket te bakken en vervolgens het winkeltje mooi in te richten met mandjes brood, echte koksmutsen en natuurlijk een mooie bakkersschort (klik hier voor ons schortennaai-idee). Andere ideeën zijn het maken van een eigen kruidenier met bakjes fruit en potjes rijst, pasta en meel of een echt postkantoor, compleet met brievenbus en zelfgeschreven brieven.

Dansje oefenen: Laat de kinderen een cd kiezen, ga in een kring staan en verzin om de beurt een pasje. Als mama of papa ‘s avonds thuiskomt, kunnen jullie natuurlijk een opvoering geven!

Koken: Samen het avondeten maken is een goed idee, omdat je kinderen op die manier wegwijs maakt in de keuken, ze hun zelfgemaakte eten vast lekker oppeuzelen, ze zich belangrijk voelen, je bovendien rustig kunt koken zonder dat je kinderen elkaar in de haren vliegen en het bovenal heel leuk is om samen in de keuken te staan! Maak bijvoorbeeld eens Broccoli penne, een zomerse pizza of Libanese rijst.

IJsjes maken: Men neme herbruikbare ijsvormpjes -nu overal te koop-, fruit en een blender. Maak het fruit fijn en vul de vormpjes. Na een paar uur heb je heerlijke, gezonde ijsjes. Je kunt zelfs meerkleuren ijsjes maken. Vul de vormpjes dan bijvoorbeeld eerst met een rood mengsel (denk aan aardbeien en frambozen), zet dit in de vriezer tot het een klein beetje stijf is en voeg vervolgens een oranje mengsel (sinaasappel) toe.
Houd er wel rekening mee dat ook fruit voor tandbederf zorgt en eet dus liever in een keer veel ijsjes dan de hele dag door een.

Boekenlegger maken: Als de kinderen nou eens een mooie boekenlegger maken, kun jij even lekker lezen. Of niet? Lees hier hoe een kunstige boekenlegger maakt.

Timmeren en zagen: Trek je stoute schoenen aan, rijd naar de houthandel of bouwmarkt en vraag met je kinderen om sloophout. Vaak hebben ze wel hout dat niet meer gebruikt wordt. Laat je kinderen een zwaard, een stalletje of een heel kunstzinnig werkje timmeren. Oudere kinderen kun je ook laten zagen. Wees niet te angstig: de ervaring leert dat kinderen voorzichtig te werk gaan.

Wees niet te angstig

Kinderyoga: Zijn de kinderen erg onrustig? Een stilte-oefening is dan fijn. Bijvoorbeeld: Bedenk een verhaaltje, iets dat je gaat doen met de kinderen zoals op reis gaan. Ga samen verzinnen wat er in je tas moet. “We gaan samen op fietsvakantie dus we gaan op onze rug liggen en fietsen. Onderweg komen we een schaapje/een molen/bomen die bijna omwaaien (vul maar in) tegen, dat gaan we bekijken en nadoen.” Maak het verhaal uitgebreid en vertel over de details. “Zie je die mooie bloemen? De weg is een beetje hobbelig. Ik ruik de zee.” Steeds doe je iets na en fiets je verder.
Je begint dus met een concentratie-oefening: je verzint samen wat er in de tas moet en laat de kinderen dit herhalen. Vervolgens doe je een soort meditatie ofwel stilte-oefening -zoals hierboven beschreven-, zodat de kinderen even tot rust kunnen komen en vervolgens doe je actieve oefeningen zoals wilde dieren nadoen, hout hakken en vuur maken. Het verhaal gaat daarna weer rustig verder zodat de kinderen tot rust kunnen komen en even kunnen ontspannen.
Verhaal met sokpoppen vertellen: Zoek alle sokken met gaten of zonder maatje bij elkaar en laat de kinderen hun lievelingsboek pakken. Hopelijk is het een boek met dieren, dat is het gemakkelijkst. Vraag aan ze welke figuren er allemaal in het boek voorkomen en bekijk ze. Met lijm, stofresten, kralen, wol, naald en draad en karton maken jullie de figuren na. Door stukken stof in hoekjes te duwen kun je een beetje een gezicht vormen. Laat de kinderen goed naar de platen kijken en laat ze vergelijken. Bekijk of er nog andere attributen in het boek zitten die je na kunt maken en die belangrijk zijn in het verhaal.
Nu ga je het boek drie keer voorlezen. Dit kan achter elkaar, maar ook op drie verschillende dagen. De eerste keer lees je voor en speel je tegelijkertijd mee met de poppen. De tweede keer lees je voor en laat je de kinderen spelen. De derde keer mogen zij het verhaal met behulp van de poppen naspelen.
Zet het boek samen met de poppen op een laag tafeltje. Zorg dat het er uitnodigend uitziet, wellicht met een kleedje op tafel. De kinderen kunnen er nu mee spelen wanneer ze willen.Masseren: Even bijkomen. Na een drukke dag hebben veel kinderen moeite om in slaap te komen. Door lekker over de rug te wrijven met een beetje massage-olie, ontspant je kind zijn lichaam en valt gemakkelijker in slaap. Sowieso is het ook fijn, zo’n extra beetje aandacht van mama of papa!
Ook leuk is een onderlinge massage. Kinderen masseren elkaar spelenderwijs. Zo kunnen ze op elkaars rug een pizza bakken: “kneed het deeg, rol het deeg uit, beleg het met ingrediënten.” En dit vooral héél rustig.
Hut bouwen van hout en spijkers: Een hut maken van doeken is leuk, maar eens een echte hut maken -misschien wel in een boom-, is natuurlijk helemaal leuk! Koop goede handzame hamers, hout dat niet splintert en spijkers. Een hut op de grond maak je zo:
Neem vier palen van ongeveer drie meter lang. Boor gaten in de grond met een grondboor. Daar zet je de palen in. Vul de gaten op met grond zodat het stevig staat. Dan spijker je op die palen planken. Als je er een dak op wilt bouwen, leg je gewoon balken over de planken die je op de palen heb gespijkerd. Die balken op de planken timmer je goed vast. Dan maak je op die balken weer planken vast. De hut is klaar!
Gips gieten: Men neme gips, water, flexibele vormpjes (speciale gipsvormpjes of siliconen bakvormen), mengkom en een garde. Meng het gips volgens de verpakking, giet het voorzichtig in de vormpjes en maak de mengkom helemaal leeg, omdat gips snel hard wordt. Kleine vormpjes zullen na 15 minuten droog zijn, grotere doen er langer over. Verwijder de mallen en beschilder de vormpjes eventueel.

Ketting van papierkralen: Maak zelf je eigen kralen! Lees op Kiind hoe dat moet.

Samen filmpje maken met de camera: Leer de kinderen omgaan met de camera. Laat ze een verhaaltje bedenken en het filmen. Ze kunnen zelf in de hoofdrol staan, maar ook hun favoriete knuffel of dat lieve rupsje buiten kan het onderwerp zijn.

Buitenshuis

Waterdiertjes bekijken met schepnetje: Leer de kinderen ook met respect omgaan met de dieren. Dus wel onder water houden en er niet met de handen aan zitten.

Wildboeket samenstellen: Pluk de prachtigste bloemen in bermen, plantsoenen of parkjes. Vervolgens kun je ook bloemen drogen. Dat staat bovenaan dit artikel beschreven.

Speurtocht maken: Zet een speurtochtje uit in het park! Of op een regenachtige dag gewoon in huis. Grote kinderen kunnen dit met een beetje hulp al zelf. Laat ze de buurtkinderen uitnodigen en speuren maar!

Bomen klimmen: Heerlijk toch, een bomenklimdag? Kies bomen uit die al laag vertakken en klim mee. Je zult zien hoe behendig en voorzichtig kinderen zijn.

Dagje weg: Bijvoorbeeld naar een natuurspeeltuin, dierentuin, meertje of de zee, kinderboerderij of op die fiets naar een naburig dorp. Kim van Leeuwen geeft je de komende weken iedere dinsdag een gouden tip.

De lege kalender: https://kiind.nl/static_media/afbeeldingen/zomerzonderzorgen.pdf

Doe mee met het vakantieprogramma en ervaar minder stress en meer plezier.

Zomerideeën op Kiind:

Zomerbelevenissen in potjes

Meer lezen?

boekentip voedselintroductie Zomerfun | D. Jeurissen | ISBN 9789021545622

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak van vilt muziekdoosje in de vorm van een uil

Maak van vilt muziekdoosje in de vorm van een uil

Mijn oudste zoon maakte deze uil toen ik zwanger was van zijn kleine broertje. Hij had de speeldoosjes in de speelgoedwinkel gezien en zelf bedacht daar een mooi muziekdoosje van te gaan maken. Inmiddels is het broertje bijna twee en dol op zijn uil, die hij iedere...

Zomerse stamppot met raapsteeltjes

Zomerse stamppot met raapsteeltjes

Stamppot met warm weer? Ja! Een frisse, gezonde stamppot heb je in een handomdraai op je tuintafel staan. Voedzaam, makkelijk en met de juiste ingrediënten zo zomers als maar kan.  Als je de ingrediënten vooraf afweegt, schilt en snijdt, ben je...

Tutorial voor een vilten verjaardagskroon

Tutorial voor een vilten verjaardagskroon

De eerste verjaardag van een kind is een groot feest. Het kind zelf begrijpt natuurlijk lang niet alles wat er gebeurt, maar het mogen dragen van een mooie verjaardagskroon zorgt ervoor dat hij zich speciaal voelt! En na de verjaardag kan er natuurlijk nog volop...

Maak zelf een draagdoek voor de pop

Maak zelf een draagdoek voor de pop

Een poppendraagdoek is hartstikke handig, want zo zijn de handen vrij. Bijvoorbeeld om nóg meer poppen mee te versjouwen, een poppenwagen te duwen, tasjes vol mooie verzamelingen te dragen of te kokkerellen in het speelkeukentje. Zeker als je zelf een baby draagt,...

Wat doen we met oud brood?

Wat doen we met oud brood?

In Nederland gooien we jaarlijks 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Dat is ongeveer vierhonderd euro per huishouden. Gemiddeld verspilt een persoon ruim vijftig kilo voedsel per jaar. Dat is twintig procent van wat we kopen. Van alle voedingsmiddelen wordt...

De eerste editie van het tijdschrift Kiind is af!

De eerste editie van het tijdschrift Kiind is af!

Het tijdschrift is af, klaar! We kunnen er nu niets meer aan doen. We hebben keihard geschreven, bloedfanatiek gefotografeerd en vormgegeven tot we een ons wogen en nu is het uit onze handen. De digitale versie van het tijdschrift is naar de drukker gestuurd en vást...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0