Zonder strijd aan tafel: gezellig samen eten dankzij rituelen

door Eva Bronsveld

Terugkerende strijd over de dagelijkse afspraken in huis kennen we allemaal wel. Je kinderen luisteren vaker niet dan wel. Hoe maak je zulke kleine maar oh zo irritante momenten nou fijn?

Waar kinderen doorgaans een hekel aan hebben, is de grens over moeten van iets ouds en vertrouwds naar iets nieuws. Die regels maken het er alleen niet gezelliger op. Aan rituelen daarentegen valt weinig af te dingen.

Rituelen om aan tafel te komen

Voor veel kinderen is aan tafel komen best een moeilijk ding. Zitten ze net lekker te spelen, roep jij dat de boontjes op tafel staan. Rituelen kunnen ook bij deze overgang helpen.

  • Iedereen een vaste taak bij het tafel dekken. Of ieder kind één vaste dag waarop hij de tafel dekt. Dat wordt trouwens een stuk leuker als ze de boel een beetje leuk kunnen aankleden met kleurige servetten, placemats of met door raamstiften versierde glazen.
  • De tafeldekslang: iedereen in een rij van aanrecht naar tafel en hup; doorgeven die borden.
  • Een terugkerende activiteit in de laatste vijf minuten voor het aan tafel gaan. Bijvoorbeeld handen wassen met een leuk liedje, een dansje doen of een paar yoga-oefeningen. Zo heb je de kinderen al bij elkaar en na de activiteit marcheer je zo door naar tafel.
  • Een prettig vast ritueel aan het begin van de maaltijd. Laat een van de kinderen een kaarsje aandoen op tafel, eventueel met jouw hulp, en houd allemaal elkaars handen even vast, terwijl je ‘eet smakelijk’ zegt. Het begin van de maaltijd markeer je zo op een sfeervolle manier.

Ook aan tafel blijven zitten is voor veel kinderen nog best een uitdaging.

Om de beurt vertellen:

  • Wat wat het leukste dat je vandaag deed?
  • Op welk moment was je ergens nerveus voor vandaag?
  • Wat voor aardigs heb je gezegd?
  • Wat deed je waar je achteraf een beetje spijt van had?

Samen een verhaal bedenken:

  • De eerste begint met een zin. Er was eens…. en iedereen plakt er een zin achteraan

Om de beurt elkaar een hapje geven.

En zelf zul je vast nog veel meer rituelen kunnen bedenken. Samen maken jullie mooie herinneringen!

Lees ook waarom je rituelen zou gebruiken

Eva Bronsveld is spreker, trainer en schrijver op het gebied van opvoeding en onderwijs. Op haar naam staan naast de besteller Temperamentvolle kinderen ook de boeken: Maakt me niet uit wie er begon!, Samen spelen, wat nou delen en Van achter het behang tot over je oren.

Op een laagdrempelige, liefdevolle en praktische manier inspireert ze je om bepaalde dingen net wat anders te doen. Gevolg: meer plezier en ontspanning binnen het gezin!

Voor Kiind beantwoordt ze vragen van leden. Word ook lid van Kiind, welkom in de Kiindspeeltuin!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Veranderd lichaam

Column: Veranderd lichaam

Door een zwangerschap krijg je vaak een veranderd lichaam. Tirza kijkt terug op haar lichaam in de kraamtijd van haar tweeling. Ik pak een kraamverband om bloed op te vangen en kies een stevige, grote onderbroek voor steun. Daarna pak ik een trombose-spuit. Na de...

Wichtelen, een lief gebaar op donkere dagen

Wichtelen, een lief gebaar op donkere dagen

Vind jij de winter, ondanks de feestdagen, een donkere en soms zelfs sombere tijd? In Scandinavische landen komt er in de winter een Wichtelmannetje op bezoek. Speciaal om een lichtpuntje te brengen in de donkere tijd. Lichtpuntjes in de vorm van wat liefdevolle...

Stiekem doen en liegen – Astara over ouderschapskwesties

Stiekem doen en liegen – Astara over ouderschapskwesties

'Het is hoe ze het aanpakt: ik moet er eigenlijk om lachen. Tegelijkertijd maak ik me er zorgen om. Mijn dochter pakt als ik even niet kijk, of boven ben, snoepjes of koekjes uit de kast. Natuurlijk zie ik het: is het niet aan kruimels op haar kleren of een open...

Column: Decemberzorgen

Column: Decemberzorgen

De decembermaand is bij uitstek een maand vol cultuur en tradities en brengt dus een aantal toekomstige dilemma’s mee voor ons. Want welke tradities uit Nederland zijn zo leuk dat we ze per se mee willen geven aan onze mini-expat en welke lokale tradities zijn...

Column: Niet perfect, des te beter!

Column: Niet perfect, des te beter!

Niet perfect kan soms perfect zijn, ontdekte ik laatst. We stonden op het jaarlijkse schoolfeest en meestal was dit het moment om een praatje te maken met de leerkracht van het volgende jaar, maar nu was de nieuwe indeling nog niet bekend. Dus kletste ik met zijn...

9 tips voor een vrolijke kinderdag

9 tips voor een vrolijke kinderdag

‘Er is Moederdag en Vaderdag, maar waarom is er eigenlijk geen Kinderdag?’ vroeg mijn zoon mij met een ernstig gezicht. Ik herinnerde me ineens dat ik dat vroeger ook tegen mijn ouders zei. Mijn moeder zei toen: ‘Het is elke dag al Kinderdag!’ Elke dag Kinderdag? Als...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0