Zonder strijd aan tafel: gezellig samen eten dankzij rituelen

door Eva Bronsveld

Terugkerende strijd over de dagelijkse afspraken in huis kennen we allemaal wel. Je kinderen luisteren vaker niet dan wel. Hoe maak je zulke kleine maar oh zo irritante momenten nou fijn?

Waar kinderen doorgaans een hekel aan hebben, is de grens over moeten van iets ouds en vertrouwds naar iets nieuws. Die regels maken het er alleen niet gezelliger op. Aan rituelen daarentegen valt weinig af te dingen.

Rituelen om aan tafel te komen

Voor veel kinderen is aan tafel komen best een moeilijk ding. Zitten ze net lekker te spelen, roep jij dat de boontjes op tafel staan. Rituelen kunnen ook bij deze overgang helpen.

  • Iedereen een vaste taak bij het tafel dekken. Of ieder kind één vaste dag waarop hij de tafel dekt. Dat wordt trouwens een stuk leuker als ze de boel een beetje leuk kunnen aankleden met kleurige servetten, placemats of met door raamstiften versierde glazen.
  • De tafeldekslang: iedereen in een rij van aanrecht naar tafel en hup; doorgeven die borden.
  • Een terugkerende activiteit in de laatste vijf minuten voor het aan tafel gaan. Bijvoorbeeld handen wassen met een leuk liedje, een dansje doen of een paar yoga-oefeningen. Zo heb je de kinderen al bij elkaar en na de activiteit marcheer je zo door naar tafel.
  • Een prettig vast ritueel aan het begin van de maaltijd. Laat een van de kinderen een kaarsje aandoen op tafel, eventueel met jouw hulp, en houd allemaal elkaars handen even vast, terwijl je ‘eet smakelijk’ zegt. Het begin van de maaltijd markeer je zo op een sfeervolle manier.

Ook aan tafel blijven zitten is voor veel kinderen nog best een uitdaging.

Om de beurt vertellen:

  • Wat wat het leukste dat je vandaag deed?
  • Op welk moment was je ergens nerveus voor vandaag?
  • Wat voor aardigs heb je gezegd?
  • Wat deed je waar je achteraf een beetje spijt van had?

Samen een verhaal bedenken:

  • De eerste begint met een zin. Er was eens…. en iedereen plakt er een zin achteraan

Om de beurt elkaar een hapje geven.

En zelf zul je vast nog veel meer rituelen kunnen bedenken. Samen maken jullie mooie herinneringen!

Lees ook waarom je rituelen zou gebruiken

Eva Bronsveld is spreker, trainer en schrijver op het gebied van opvoeding en onderwijs. Op haar naam staan naast de besteller Temperamentvolle kinderen ook de boeken: Maakt me niet uit wie er begon!, Samen spelen, wat nou delen en Van achter het behang tot over je oren.

Op een laagdrempelige, liefdevolle en praktische manier inspireert ze je om bepaalde dingen net wat anders te doen. Gevolg: meer plezier en ontspanning binnen het gezin!

Voor Kiind beantwoordt ze vragen van leden. Word ook lid van Kiind, welkom in de Kiindspeeltuin!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: May the force be with you

Column: May the force be with you

‘Ik ben wel een beetje klaar met al die ruimte- en fantasy-dingen. Ik hoef echt niet mee.’ Thijns interesses hebben zich verlegd. Harry Potter is nog wel leuk, maar met Star Wars hoeven we blijkbaar niet meer aan te komen. Dus blijven alleen Noek en ik over. Want ook...

De keerzijde van co-ouderschap

De keerzijde van co-ouderschap

Co-ouderschap wordt tegenwoordig gezien als de beste optie na een fijn gezin met twee ouders. Maar ís dat wel zo? Of gaat het hier om een modern en puur rationeel bedacht concept?   Kinderen krijg je samen, en de meeste moeders zullen een betrokken partner...

Zussendag: als jouw zus ook de liefste is

Zussendag: als jouw zus ook de liefste is

Zussendag: omdat een zusje zo fijn is om te hebben. Vandaag is het Zussendag, en dat is een heel vierbare dag. Een zus kan een spiegel zijn, en je sparring maatje. Misschien zelfs van kinds af aan. Je uitlaatklep als je ouders weer eens reuze belachelijk deden. Je...

Column: Het territorium van mijn kinderen

Column: Het territorium van mijn kinderen

Ik stap in het donker mijn bed uit. Schuifelend beweeg ik me richting de deur. Ik schop tegen een schoentje, glijd bijna uit over een memorykaartje, en in de badkamer moet ik eerst het opstapje opzij schuiven voor ik op de wc kan gaan zitten. ’s Ochtends...

Bouwen van een baby: voeding tijdens de zwangerschap

Bouwen van een baby: voeding tijdens de zwangerschap

Gezond eten is altijd belangrijk, maar tijdens het bouwen van een baby vooral! Marit Verwer schrijft hier een reeks over. Deel 2: Voeding tijdens de zwangerschap. (Lees ook deel 1: Voeding tijdens het zwanger willen worden en deel 3: Voeding tijdens de...

Ouderschap na je scheiding

Ouderschap na je scheiding

Na je scheiding is eigenlijk niets meer ‘gewoon’. De structuur van je gezin staat op zijn kop, je hebt te maken met duizend juridische regeldingen, het verdelen van spullen en tijd, en daar bovenop komen de emoties van je kinderen, je ex en jezelf. Zie dan tussendoor...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0