Zwanger? Laat voor je zorgen

door Marjolein Vos
Happy kid girl hugging pregnant mother's belly

Mijn zwangerschappen en bevallingen zijn de meest bijzondere en intense momenten van mijn leven tot nu toe. Voordat ik de eerste keer zwanger was voelde ik onrust. Ik deed een deeltijd studie, stond voor de klas en deed allerlei cursussen op het gebied van zelfontwikkeling. Tijd om echt stil te staan nam ik niet. Ik stond midden in het leven dat zo veel te bieden heeft en ik genoot volop.

Leestip: Vrije geboorte

Luisteren naar m’n lijf

Dit alles veranderde toen ik een positieve test in mijn handen had. Het leek wel alsof de beweging die ik al jaren naar buiten maakte ineens 180 graden naar binnen draaide. Wat er allemaal om mij heen gebeurde vond ik minder interessant. In mij was waar de magie plaatsvond. De eerste maanden van mijn zwangerschap raakte ik in een innerlijke strijd verwikkeld. Ik had nog het contract op de middelbare school met de daarbij behorende verplichtingen. Maar heel mijn lijf gaf aan rust en bezinning nodig te hebben. Het kwam niet ongelukkig dat mijn contract niet werd verlengd. Vanaf de zevende maand kon ik eindelijk naar mijn lijf gaan luisteren en ik nam rust!

Zwangerschapsretraite in eigen huis

Die rust was zalig. Ik besloot om een maand lang een retraite in eigen huis te nemen. Mijn mobiele telefoon en laptop gingen uit. Boeken en kranten bleven gesloten. Ik ben toen veel de natuur in gegaan en heb veel gemediteerd. Door alle prikkels van buitenaf los te laten, zakte ik in een diepe stilte. In die stille rust kon ik mijn lichaam nog beter horen. Als vanzelf ontstond er een behoefte om de bevalling te gaan visualiseren en te gaan schilderen. Weken heb ik aan een schilderij gewerkt van een barende vrouw in water. Met iedere penseelstreek groeide mijn vertrouwen. Uiteindelijk werd mijn dochter geboren precies op de manier zoals ik het had gevisualiseerd.

Alleen met de baby in m’n buik

De jaren daarna heb ik nog drie kinderen gekregen. Iedere zwangerschap heb ik een moment genomen voor een eigen zwangerschapsretraite. Met meer kinderen werd dat wel een uitdaging. Toch lukte het me om bijvoorbeeld regelmatig naar de sauna te gaan of een massage te krijgen. Deze momenten voor mijzelf en de baby in mijn buik alleen zijn voor mij heel waardevol geweest. We leven in een wereld waarin er zo veel gebeurt. Een wereld waarin we veel van onszelf vragen, juist door alle mogelijkheden die we hebben. Daar is op zich niks mis mee. Zo lang je maar goed voor jezelf blijft zorgen.

Zelfzorg leef je voor

Zelfzorg is voor veel vrouwen wel een ‘dingetje’. Onlangs sprak ik een moeder van drie kinderen die vertelde dat ze al jaren geen moment voor zichzelf heeft gehad, omdat de kinderen het allerbelangrijkste zijn. Zo’n verhaal doet me altijd een beetje pijn, want als moeder draag je niet alleen een gezin, je bent ook hét voorbeeld voor je kinderen. Wat laat je ze zien als je niet goed voor jezelf zorgt? Als je jezelf niet belangrijk vindt? Hoe kan je je kinderen het gevoel geven dat ze alles waard zijn als jij jezelf niks gunt?

Diep geraakt een klankbad ontvangen

Vrouwen die naar mijn retraites komen krijgen bij voorbaat al mijn diepe respect. Het gegeven dat zij zichzelf zo’n heerlijk weekend gunnen, dat is echt niet zo vanzelfsprekend. Ze hebben daar vaak heel wat gedachten voor moeten loslaten. Ik ben zelf tijdens de retraites dan ook zo vreselijk aan het genieten. Hoe de vrouwen diepe zuchten slaken en hoe hun schouders langzaam gaan hangen tijdens de meditaties. Hoe hun ogen gaan glinsteren bij het zien van de heerlijke biologische en veganistische maaltijden. Hoe opgewekt en verfrissend ze uit de yogalessen komen. Hoe ze diep geraakt het klankbad ontvangen. Hoe ze in alle rust en ontspanning de affirmatiekaarten maken. En hoe dankbaar hun hart klopt bij het afscheid nemen. Het mijne klopt net zo.

Voor de zwangeren die voelen dat ze ook meer rust en ontspanning willen ervaren: volg je gevoel. Je NU zwanger van dit kindje en de keuze is aan jou hoe je daar bij stil wilt staan. Met alle liefde verzorg ik een bekrachtigend weekend voor jou en het kindje in je buik. Een weekend om voor altijd te koesteren. Wees welkom bij mijn retraite!

Tijdens de Kiindretraite word je ongans vertroeteld op een mooie locatie met inspirerende vrouwen. Lees meer>

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Testen op Syndroom van Down, binnenkort standaard?

Testen op Syndroom van Down, binnenkort standaard?

Inmiddels is besloten dat de NIPT ook in Nederland aan alle zwangeren wordt aangeboden. Voordat dat zo was, schreef Jolien Verburg deze tekst voor Kiind: Sinds vorig jaar is het voor vrouwen met een risicozwangerschap mogelijk om hun ongeboren kindje te laten testen...

Wat je moet weten over bevallen tijdens de Corona-tijd

Wat je moet weten over bevallen tijdens de Corona-tijd

Voor zwangeren die bijna gaan bevallen, is het een onzekere en angstige tijd. Kan je nog wel thuis bevallen? Mag je partner en je eventuele doula nog wel mee naar het ziekenhuis? En wat als je zelf klachten hebt? Doula Annemiek van tamelijkbriljant zet het op een...

5 redenen voor rust in je zwangerschap

5 redenen voor rust in je zwangerschap

Rustig aan doen hoor! We wensen het elkaar zo makkelijk toe, maar voor jezelf is het een hele klus om echt rust te nemen. Als je zwanger bent is het echt, echt, écht aan te raden om je hieraan te houden. Waarom? 1 RUST VERGROOT JE WEERSTAND Tijdens je zwangerschap...

Nut en noodzaak van een geboorteplan

Nut en noodzaak van een geboorteplan

Tien jaar geleden was het nog een nieuw fenomeen, nu is het niet meer weg te denken: het geboorteplan. Maar wat is nou precies de nut en noodzaak van zo’n plan? En wat is een ‘goed’ geboorteplan. Ik vroeg het verloskundige Joyce Schouten van @verloskees. Zij is altijd...

Mindful zwanger en bevallen: een grondige voorbereiding

Mindful zwanger en bevallen: een grondige voorbereiding

Een geboorte is een van de belangrijkste gebeurtenissen in elk mensenleven - voor het kind natuurlijk, maar ook voor de ouders. Hoe een bevalling verloopt, heeft vaak levenslange impact. Een bevalling is meer, zoveel meer, dan een baby op de wereld zetten. Hoe kun je...

Gezinsuitbreiding: Help je eerste kind oudste worden

Gezinsuitbreiding: Help je eerste kind oudste worden

De meeste kinderen kijken reikhalzend uit naar het krijgen van een broertje of zusje. Het is dan ook superspannend. Als kind staat je hele wereld op zijn kop als er opeens een nieuw gezinslid bij komt. Welke impact een nieuwe baby gaat hebben, heb je niet helemaal...

0