Verre reizen, dat is toch niet te doen met kleintjes? Nietwaar. Inmiddels zijn we met z’n vijven en wisselen we dicht-bij-huis-vakanties af met verre reizen. Zo zijn we deze zomer een maand door Laos en Thailand getrokken met onze kinderen van 3, 5 en 7 jaar. Het mooie van verre reizen met kinderen is dat ik een land op een andere manier kan ervaren.
Tip 1: neem een luisterboek
Download de luisterboek-app of haal lekker old-school je walkman/discman/mp3-speler van zolder. Ideaal voor lange reizen zonder schermpjes. Op een gegeven moment is je kind klaar met waterbuffaloos tellen en naar rijstvelden staren, en nog even later ben jij klaar met ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is… ‘nog steeds de stoel voor me’. Laat je kind dan urenlang genieten van Samen op het eiland zeekraai of Kikkers avonturen.
Tip 2: reis licht
Reis licht, echt. Geloof het of niet, je kind kan zonder buggy. Zonder slab, zonder kinderstoel, zonder verschoonkussen, zonder snoetenpoets, zonder babyfoon, zonder zwemluier en jawel – zelfs zonder tablet. Maar niet zonder jou. Pak niet al je koffers vol want je hebt onderweg meer aan een vrije hand om je kindje veiligheid te bieden. Tien verschillende outfits heb je ook niet nodig, neem liever een flesje handwasmiddel mee. Zo kun je elke dag de modder uit de kleren wassen en heb je aan een paar setjes schone kleren genoeg.
Tip 3: heb extra kleding
Het lijkt in tegenspraak met de vorige tip, maar dit heb je echt nodig. Zorg ervoor dat je in de onderwegtas een reservesetje kleding hebt. Voor je kind natuurlijk, maar ook voor jezelf! Als je kind misselijk wordt in het vliegtuig, of in slaap dommelt in de bus en dan een grote plas doet is de kans groot dat jij dicht in de buurt bent. Waarschijnlijk zit/ligt je kind bovenop je en krijg je de onvermijdelijke volle laag. Ik kan helaas uit eigen ervaring spreken dat een reservesetje dan geen overbodige luxe is.
Tip 4: reis traag
Je kind wil het mierenspoor volgen waar jij overheen rent
Als ervaren backpacker had je misschien genoeg aan een overnachting of twee om een stad te doorkruisen op je huurscooter. Lonely Planet onder de arm en streep de tempels maar af. Je kind zal hier de lol niet van inzien. Je kind wil het mierenspoor volgen waar jij overheen rent, hij wil verstoppertje spelen in de tempel die je gister al had gezien, hij wil naar het dinomuseum en moddertaarten bakken in dat leuke riviertje waar de buurvrouw de was doet. Neem de tijd om de weg te leren kennen, om te verdwalen. Om je te vervelen zelfs. Bouw rustmomenten in op de dag om op de hotelkamer met playmobil poppetjes avonturen te beleven en te ministecken, zo geef je je kind de kans te verwerken dat jij hem naar een compleet andere wereld hebt gevlogen. Misschien kun je zelf dan even een boek lezen – het lijkt wel vakantie!
Tip 5: wees een museumstuk
Accepteer dat je een bezienswaardigheid bent. Kom je in afgelegen gebieden, dan kan het zijn dat de lokale bevolking nog niet vaak een westers mens heeft gezien, laat staan een westers gezin, om over blonde krullenbolletjes nog maar te zwijgen. Geef vriendelijk maar duidelijk je grenzen aan: aai over de bol OK, selfies maken met je peuter niet OK. Of precies andersom.
Tip 6: leer de taal
Leer de taal van het land waar je bent. Begroetingen en standaardzinnetjes zijn handig, en oefen ook wat woorden die je zeker nodig gaat hebben als je met je kind op pad bent. Zoals: Waar is de wc? Geen peper in het eten doen aub. Het is een jongen/meisje. Meer rijst met ei graag.
Tip 7: maak wachten leuk
Als je tijdens het reizen lang wachten, op een druk vliegveld, trein- of busstation bijvoorbeeld, is de kans groot dat je kinderen Moeten rennen. Ze kunnen er vast niks aan doen, het moet gewoon. Je ziet de rampscenario’s al voor je: kind kwijt, kind valt, andere mensen vallen, koffers botsen etc. Zoek zodra het kan (dus niet in de rij van de paspoortcontrole) een paar lege vierkante meters waar je kind veilig kan bewegen.
Zoek ruimte waar je kind kan bewegen
Spreek samen af tot waar hij mag rennen, tot het rode paaltje / alleen op de zwarte tegels oid. Als je nog enigszins puf hebt maak je van een kind een kruiwagentje en laat je hem lekker moe worden, hinkel samen wat of maak een handstandje tegen de muur. Je zult zien dat de volgende wachtrij dan beter wordt doorstaan.
Fijn om te lezen: Waar zijn je kinderen? Een reis vanuit Amsterdam dwars door Afrika
Nynke Bos is leerkracht speciaal onderwijs, kinderyogadocent en auteur van Verstoppertje in de tempel. En oh ja, moeder van drie maffe dondersteentjes.
Fotografie: Floris Scheplitz