‘Er is een reden voor dat de meeste mensen vrolijk worden wanneer ze in de nabijheid van bomen en planten zijn of op het strand zitten. Het is geen toeval dat mensen ontsnappen naar het platteland of de zee om zich op te laden en vakantie te houden. Gewoon buiten zijn in de natuur heeft geweldige lichamelijke, geestelijke en emotionele voordelen.’
Zo schrijft Maya Shetreat-Klein, auteur van Goed vies. Het nieuwe gezond. Over opvoeden, eten en gelukkige kinderen (ja, we zijn fan van dit boek). Deze voordelen reiken een stuk verder dan pure ontspanning of het verminderen van stress. Juist voor kinderen is er een meetbaar verschil tussen kinderen die in een groene of stedelijke omgeving vertoeven. De auteur somt de feiten op:
Bedenk:
- Tijd in de natuur doorbrengen helpt tegen stress en verbetert je humeur, heel anders dan de uitwerking die een stedelijke omgeving op je heeft. Bovendien heeft de natuur een positieve invloed op je emoties, cognitie en focus (1). Je concentratievermogen kan al verbeteren door alleen maar naar natuur te kijken. (2)
- Kinderen die onder schooltijd op een natuurlijk ingericht schoolplein spelen (op gras in plaats van beton of rubber) hebben minder moeite om op te letten en zich te concentreren, en functioneren cognitief en lichamelijk beter dan kinderen die op een minder natuurlijk schoolplein spelen. (3)
- Kinderen scoren beter op toetsen wanneer ze tijd in het groen hebben doorgebracht (4), en op scholen met meer groene buitenruimte halen kinderen hogere testscores. (5)
Verder lezen: Goed vies. Het nieuwe gezond, Gezond van mond tot kont, Op zoek naar het verloren geluk.
Groene omgeving op school, groen thuis
Dit is niet minder dan een pleidooi voor groen op school, en veel speelkwartieren in de bosjes. Maar ook voor het leven van je kinderen buiten school is een groene omgeving heerlijk en heilzaam.
Doe huiswerk onder een boom
Maya Shetreat-Klein tipt dan ook:
- Ga elke dag wandelen in de natuur
- Help je kinderen met het bouwen van een fort, zet buiten een tent of tipi op
- Maak een tijdelijk zanddoolhof en loop erdoorheen met je kind
- Doe huiswerk met ze terwijl jullie op een rots, onder een boom of in een fort, tent of boomhut zitten
- Maak voor of na het eten een fietstochtje door een park of bos
- Geef je kinderen een stukje grond in de tuin waar ze alles op kunnen laten groeien wat ze maar willen een moestuintje, een vlindertuin of een tuin met zeldzame planten
Bronnen (uit Goed vies)
(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24887352
(2) Strife, S. En L. Downey. Childhood development and access to nature
(3) Welsh, N.M. At home at nature
(4) journals.plos.org/plostone/article?id=10.1371/journal/pone.0108548
(5) Berman, M.G. The cognitive benefits of interacting with nature
Verder lezen: Goed vies. Het nieuwe gezond, Gezond van mond tot kont, Op zoek naar het verloren geluk.
Fotografie: Jana Boekholt; het kind draagt kleding van Jetpaq.