Acupunctuur bij zwangerschapsklachten 

door Nelleke Bos

Van kleine ongemakken tot heftige klachten waardoor je niet meer normaal kunt functioneren: veel zwangeren hebben daarmee te maken. ‘Het hoort er nu eenmaal bij’ horen we vaak. Dat klinkt als of je de klachten gewoon moet verdragen. Maar er valt vaak iets aan te doen. Als je nauwelijks of niet meer vooruit komt door je misselijkheid, vermoeidheid, obstipatie, rugpijn of slapeloosheid wil je graag een oplossing. Graag iets zonder bijwerkingen en veilig voor moeder en kind. Zoals bijvoorbeeld acupunctuur. Werken met acupunctuur bij zwangerschapsklachten kan je enorm helpen. We vroegen acupuncturist Gilles Stoop meer te vertellen over deze natuurlijke optie om je klachten te verlichten.

Zwangerschap en jouw energie

Zwanger zijn verandert je hele lijf en leven. De interne huishouding van je lichaam moet ineens ingericht worden voor twee (of soms meer) personen. In je hoofd bereid je je intussen voor op het (hernieuwde) ouderschap. Tegelijkertijd ben je bezig met een waslijst praktische dingen om te regelen. Als je googelt op “voorbereiding baby” komt er een oneindige opsomming van dingen voorbij die je “moet” doen: van de inrichting van een babykamer (terwijl je ook prima met deze compacte baby-uitzet toe kunt) tot de aanschaf van (veel) spullen en het organiseren van een kraamfeest.

Fijn om te lezen: Veilig Zwanger, De negen magische maanden, Het nieuwe zwanger worden

Met acupunctuur een goed evenwicht in je energie

Het gaat zelden over wat jíj nodig hebt tijdens je zwangerschap. Terwijl de groei en veranderingen veel van je energie vragen. Zoveel zelfs dat je lichamelijk en geestelijk uit balans kunt raken. Acupunctuur kan helpen om tijdens je zwangerschap een goed evenwicht in je energie te creëren en behouden. Het optimaal functioneren van je energiestromen staat bij alles wat met je gezondheid te maken heeft centraal in de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarvan acupunctuur een belangrijk onderdeel is. Maar vooral tijdens je zwangerschap is dit actueel bij de benodigde energie voor de groei van nieuw leven.

Acupunctuur, wat is dat ook alweer?

Acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Met dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam kan de acupuncturist energieën afremmen of juist stimuleren. De acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen. Veel mensen kennen acupunctuur als therapie voor pijnbestrijding. Daarvoor wordt het inderdaad vaak ingezet. De goede resultaten daarvan zijn al door vele wetenschappelijke studies bevestigd. Maar gelukkig is het veel breder toepasbaar. Door de WHO (World Health Organisation) is in 1979 een lijst opgesteld van gezondheidsklachten die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Op deze lijst staan ook zwangerschapsklachten vermeld.

Veel door acupuncturisten behandelde zwangerschapsklachten zijn:

• misselijkheid

• maagklachten

• hoofdpijn

• rugpijn

• extreme vermoeidheid

• aambeien

• slaapproblemen

• zwangerschapsjeuk

• obstipatie

• onrustige benen (restless legs)

• harde buik

• hoge bloeddruk

• angst, depressie, paniekaanvallen

• dreigende miskraam of miskraamverleden 

• herstel na miskraam en bevalling

Zwangerschapsklachten, organen en fasen

Gedurende je zwangerschap kun je last hebben van veel verschillende klachten. Vaak zijn deze per fase van de zwangerschap wisselend. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde staat in iedere fase de energie van een ander orgaan centraal. Zo zijn tijdens je zwangerschap achtereenvolgens je nier-, milt- en leverenergie van belang. Klinkt dat misschien wat vreemd? Vanuit de reguliere geneeskunde misschien wel, maar de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft een bredere visie op de (samen)werking van je organen, aanvullend op de theoriën over orgaanwerking uit de Westerse geneeskunde.  Afhankelijk van je klacht, je conditie van dat moment en je zwangerschapsweek worden specifieke punten op het lichaam geprikt. Niet te vergelijken met een echte prik overigens want de naalden zijn zo dun dat je ze niet of nauwelijks voelt.

Zo kun je bijvoorbeeld de energie remmen die zwangerschapsmisselijkheid en braken veroorzaakt. Of energie stimuleren die de werking van je darmen op gang helpt als je obstipatie hebt.

Acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid

De meest voorkomende zwangerschapsklacht is misselijkheid. Vooral in de eerste drie zwangerschapsmaanden. Maar soms ook langer of juist tegen het einde van de zwangerschap als je maag door je groeiende buik in de verdrukking lijkt te komen. Acupunctuur kan dan helpen om de balans in je lijf en de werking van de energie rond je maag te herstellen. Veel vrouwen hebben hier baat bij en diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben het effect aangetoond. Bij aanhoudende extreme misselijkheid en braken is het uiteraard verstandig altijd ook je huisarts of verloskundige te raadplegen.

Acupunctuur bij stuitligging

Ook bij een stuitligging kan acupunctuur effectief zijn. Volgens onderzoek (van het Erasmus Medisch Centrum, 2010) vergroot acupunctuur (rond de 34e week) de kans met 25% dat de baby draait. Het stimuleren van een specifiek acupunctuurpunt kan ervoor zorgen dat de baby voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Deze veel toegepaste behandeling is veilig voor baby en moeder. Lees ook meer over stuitbevallingen.

Andere gezondheidsklachten tijdens je zwangerschap

Ook als je tijdens je zwangerschap gezondheidsklachten hebt die niet met je zwangerschap te maken hebben kun je terecht bij een acupuncturist. Een klacht als hooikoorts bijvoorbeeld wordt vaak succesvol behandeld met acupunctuur. Heel fijn omdat je tijdens je zwangerschap veel medicijnen niet mag gebruiken.

Ontspannen zwanger zijn

Emotionele begeleiding is een vast onderdeel van iedere behandeling

In de drukte voor de komst van de baby is het vaak lastig om ontspannen zwanger te zijn. Daarnaast zijn er veel vrouwen die het zwanger zijn op zich niet ontspannen kunnen ervaren. Bijvoorbeeld door voorafgaande vruchtbaarheidsproblemen, vruchtbaarheidsbehandelingen of eerdere miskramen. De spanning die deze vrouwen gedurende hun zwangerschap meedragen is vaak heel groot. Ook angsten, in het algemeen of voor de bevalling, en depressieve klachten kunnen tijdens je zwangerschap ontstaan of verergeren. Goed om te weten is dat acupunctuur je ook dan kan ondersteunen. Omdat het niet alleen effect heeft op je lichamelijke maar ook je geestelijke conditie. De Traditionele Chinese Geneeskunde ziet immers je geestelijke en lichamelijke gezondheid als één geheel. Emotionele begeleiding is daarom een vast onderdeel van iedere behandeling.

De acupunctuurbehandeling zelf is vaak al heel ontspannend. Ook na de behandeling houdt dit gevoel aan en zorgt het voor een betere slaapkwaliteit. Een heel welkom effect zodat je ontspannen en uitgerust aan je bevalling kunt beginnen.

Voorbereiding op de bevalling 

Acupunctuur kan ook behulpzaam zijn bij de voorbereiding op de bevalling. Dit gebeurt meestal vanaf de 37e week. Toevoegen van energie en verminderen van spanning staat daarbij centraal. Het kan je helpen te ontspannen als je tegen de bevalling op ziet. En je bevalling op gang brengen als je over je uitgerekende datum bent, en je de voorkeur geeft aan een natuurlijke start van de bevalling, zonder ingeleid te worden. Tot slot kan de voorbereiding met acupunctuur zorgen voor effectievere weeën, een vlottere bevalling en verlichting van de pijn.

Na de bevalling

Een zwangerschap en bevalling vragen een enorme hoeveelheid energie. Herstel daarvan is vaak een behoorlijke uitdaging tijdens de drukte met de zorg voor je baby. Acupunctuur, vaak in combinatie met Chinese kruiden, kan je herstel ondersteunen. Ook bij de genezing van de buikwond na een keizersnede. Bij borstvoedingsproblemen, vermoeidheid na de bevalling en postnatale depressie kan acupunctuur ook behulpzaam zijn.

Tot slot: verzekering

De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur geheel of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering. Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging, bijvoorbeeld de NVA, Zhong en NAAV. Acupuncturisten die bij deze beroepsverenigingen zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. 

En kijk vooraf of de acupuncturist gespecialiseerd is in zwangerschapsklachten en daar ervaring mee heeft. 

Meer informatie over acupunctuur bij zwangerschapsklachten vind je op de website van Gilles Stoop, acupuncturist gespecialiseerd in zwangerschapsklachten, gynaecologie en vruchtbaarheid, en op zijn facebookpagina.

Fijn om te lezen: Veilig Zwanger, De negen magische maanden, Het nieuwe zwanger worden.

5 redenen voor rust in je zwangerschap

Mindful zwanger en bevallen: een grondige voorbereiding

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Testen op Syndroom van Down, binnenkort standaard?

Testen op Syndroom van Down, binnenkort standaard?

Inmiddels is besloten dat de NIPT ook in Nederland aan alle zwangeren wordt aangeboden. Voordat dat zo was, schreef Jolien Verburg deze tekst voor Kiind: Sinds vorig jaar is het voor vrouwen met een risicozwangerschap mogelijk om hun ongeboren kindje te laten testen...

Column: Cocooning

Column: Cocooning

Ik heb de winter altijd heerlijk gevonden. Kou geeft me de mogelijkheid om trots te zijn op mezelf: ik trotseer de kou wel, ik kan een beetje vorst wel aan. De striemende wind op mijn wangen en de verkleumde vingers en tenen ervaar ik als mogelijkheid om mijn lijf...

Mindful zwanger en bevallen: een grondige voorbereiding

Mindful zwanger en bevallen: een grondige voorbereiding

Een geboorte is een van de belangrijkste gebeurtenissen in elk mensenleven - voor het kind natuurlijk, maar ook voor de ouders. Hoe een bevalling verloopt, heeft vaak levenslange impact. Een bevalling is meer, zoveel meer, dan een baby op de wereld zetten. Hoe kun je...

Rust in de zwangerschap is geen overbodige luxe

Rust in de zwangerschap is geen overbodige luxe

Als zwangere ben je niet ziek, maar je hebt wél iets anders nodig. Dit is een pleidooi voor heel veel rust in de zwangerschap. Doorwerken tot 36 weken - dat vinden we heel normaal. Van de ene op de andere dag ben je met verlof, met een trots gevoel dat het gelukt is....

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0