Acupunctuur bij zwangerschapsklachten 

door Nelleke Bos

Van kleine ongemakken tot heftige klachten waardoor je niet meer normaal kunt functioneren: veel zwangeren hebben daarmee te maken. ‘Het hoort er nu eenmaal bij’ horen we vaak. Dat klinkt als of je de klachten gewoon moet verdragen. Maar er valt vaak iets aan te doen. Als je nauwelijks of niet meer vooruit komt door je misselijkheid, vermoeidheid, obstipatie, rugpijn of slapeloosheid wil je graag een oplossing. Graag iets zonder bijwerkingen en veilig voor moeder en kind. Zoals bijvoorbeeld acupunctuur. Werken met acupunctuur bij zwangerschapsklachten kan je enorm helpen. We vroegen acupuncturist Gilles Stoop meer te vertellen over deze natuurlijke optie om je klachten te verlichten.

Zwangerschap en jouw energie

Zwanger zijn verandert je hele lijf en leven. De interne huishouding van je lichaam moet ineens ingericht worden voor twee (of soms meer) personen. In je hoofd bereid je je intussen voor op het (hernieuwde) ouderschap. Tegelijkertijd ben je bezig met een waslijst praktische dingen om te regelen. Als je googelt op “voorbereiding baby” komt er een oneindige opsomming van dingen voorbij die je “moet” doen: van de inrichting van een babykamer (terwijl je ook prima met deze compacte baby-uitzet toe kunt) tot de aanschaf van (veel) spullen en het organiseren van een kraamfeest.

Fijn om te lezen: Veilig Zwanger, De negen magische maanden, Het nieuwe zwanger worden

Met acupunctuur een goed evenwicht in je energie

Het gaat zelden over wat jíj nodig hebt tijdens je zwangerschap. Terwijl de groei en veranderingen veel van je energie vragen. Zoveel zelfs dat je lichamelijk en geestelijk uit balans kunt raken. Acupunctuur kan helpen om tijdens je zwangerschap een goed evenwicht in je energie te creëren en behouden. Het optimaal functioneren van je energiestromen staat bij alles wat met je gezondheid te maken heeft centraal in de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarvan acupunctuur een belangrijk onderdeel is. Maar vooral tijdens je zwangerschap is dit actueel bij de benodigde energie voor de groei van nieuw leven.

Acupunctuur, wat is dat ook alweer?

Acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Met dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam kan de acupuncturist energieën afremmen of juist stimuleren. De acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen. Veel mensen kennen acupunctuur als therapie voor pijnbestrijding. Daarvoor wordt het inderdaad vaak ingezet. De goede resultaten daarvan zijn al door vele wetenschappelijke studies bevestigd. Maar gelukkig is het veel breder toepasbaar. Door de WHO (World Health Organisation) is in 1979 een lijst opgesteld van gezondheidsklachten die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Op deze lijst staan ook zwangerschapsklachten vermeld.

Veel door acupuncturisten behandelde zwangerschapsklachten zijn:

• misselijkheid

• maagklachten

• hoofdpijn

• rugpijn

• extreme vermoeidheid

• aambeien

• slaapproblemen

• zwangerschapsjeuk

• obstipatie

• onrustige benen (restless legs)

• harde buik

• hoge bloeddruk

• angst, depressie, paniekaanvallen

• dreigende miskraam of miskraamverleden 

• herstel na miskraam en bevalling

Zwangerschapsklachten, organen en fasen

Gedurende je zwangerschap kun je last hebben van veel verschillende klachten. Vaak zijn deze per fase van de zwangerschap wisselend. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde staat in iedere fase de energie van een ander orgaan centraal. Zo zijn tijdens je zwangerschap achtereenvolgens je nier-, milt- en leverenergie van belang. Klinkt dat misschien wat vreemd? Vanuit de reguliere geneeskunde misschien wel, maar de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft een bredere visie op de (samen)werking van je organen, aanvullend op de theoriën over orgaanwerking uit de Westerse geneeskunde.  Afhankelijk van je klacht, je conditie van dat moment en je zwangerschapsweek worden specifieke punten op het lichaam geprikt. Niet te vergelijken met een echte prik overigens want de naalden zijn zo dun dat je ze niet of nauwelijks voelt.

Zo kun je bijvoorbeeld de energie remmen die zwangerschapsmisselijkheid en braken veroorzaakt. Of energie stimuleren die de werking van je darmen op gang helpt als je obstipatie hebt.

Acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid

De meest voorkomende zwangerschapsklacht is misselijkheid. Vooral in de eerste drie zwangerschapsmaanden. Maar soms ook langer of juist tegen het einde van de zwangerschap als je maag door je groeiende buik in de verdrukking lijkt te komen. Acupunctuur kan dan helpen om de balans in je lijf en de werking van de energie rond je maag te herstellen. Veel vrouwen hebben hier baat bij en diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben het effect aangetoond. Bij aanhoudende extreme misselijkheid en braken is het uiteraard verstandig altijd ook je huisarts of verloskundige te raadplegen.

Acupunctuur bij stuitligging

Ook bij een stuitligging kan acupunctuur effectief zijn. Volgens onderzoek (van het Erasmus Medisch Centrum, 2010) vergroot acupunctuur (rond de 34e week) de kans met 25% dat de baby draait. Het stimuleren van een specifiek acupunctuurpunt kan ervoor zorgen dat de baby voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Deze veel toegepaste behandeling is veilig voor baby en moeder. Lees ook meer over stuitbevallingen.

Andere gezondheidsklachten tijdens je zwangerschap

Ook als je tijdens je zwangerschap gezondheidsklachten hebt die niet met je zwangerschap te maken hebben kun je terecht bij een acupuncturist. Een klacht als hooikoorts bijvoorbeeld wordt vaak succesvol behandeld met acupunctuur. Heel fijn omdat je tijdens je zwangerschap veel medicijnen niet mag gebruiken.

Ontspannen zwanger zijn

Emotionele begeleiding is een vast onderdeel van iedere behandeling

In de drukte voor de komst van de baby is het vaak lastig om ontspannen zwanger te zijn. Daarnaast zijn er veel vrouwen die het zwanger zijn op zich niet ontspannen kunnen ervaren. Bijvoorbeeld door voorafgaande vruchtbaarheidsproblemen, vruchtbaarheidsbehandelingen of eerdere miskramen. De spanning die deze vrouwen gedurende hun zwangerschap meedragen is vaak heel groot. Ook angsten, in het algemeen of voor de bevalling, en depressieve klachten kunnen tijdens je zwangerschap ontstaan of verergeren. Goed om te weten is dat acupunctuur je ook dan kan ondersteunen. Omdat het niet alleen effect heeft op je lichamelijke maar ook je geestelijke conditie. De Traditionele Chinese Geneeskunde ziet immers je geestelijke en lichamelijke gezondheid als één geheel. Emotionele begeleiding is daarom een vast onderdeel van iedere behandeling.

De acupunctuurbehandeling zelf is vaak al heel ontspannend. Ook na de behandeling houdt dit gevoel aan en zorgt het voor een betere slaapkwaliteit. Een heel welkom effect zodat je ontspannen en uitgerust aan je bevalling kunt beginnen.

Voorbereiding op de bevalling 

Acupunctuur kan ook behulpzaam zijn bij de voorbereiding op de bevalling. Dit gebeurt meestal vanaf de 37e week. Toevoegen van energie en verminderen van spanning staat daarbij centraal. Het kan je helpen te ontspannen als je tegen de bevalling op ziet. En je bevalling op gang brengen als je over je uitgerekende datum bent, en je de voorkeur geeft aan een natuurlijke start van de bevalling, zonder ingeleid te worden. Tot slot kan de voorbereiding met acupunctuur zorgen voor effectievere weeën, een vlottere bevalling en verlichting van de pijn.

Na de bevalling

Een zwangerschap en bevalling vragen een enorme hoeveelheid energie. Herstel daarvan is vaak een behoorlijke uitdaging tijdens de drukte met de zorg voor je baby. Acupunctuur, vaak in combinatie met Chinese kruiden, kan je herstel ondersteunen. Ook bij de genezing van de buikwond na een keizersnede. Bij borstvoedingsproblemen, vermoeidheid na de bevalling en postnatale depressie kan acupunctuur ook behulpzaam zijn.

Tot slot: verzekering

De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur geheel of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering. Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging, bijvoorbeeld de NVA, Zhong en NAAV. Acupuncturisten die bij deze beroepsverenigingen zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. 

En kijk vooraf of de acupuncturist gespecialiseerd is in zwangerschapsklachten en daar ervaring mee heeft. 

Meer informatie over acupunctuur bij zwangerschapsklachten vind je op de website van Gilles Stoop, acupuncturist gespecialiseerd in zwangerschapsklachten, gynaecologie en vruchtbaarheid, en op zijn facebookpagina.

Fijn om te lezen: Veilig Zwanger, De negen magische maanden, Het nieuwe zwanger worden.

5 redenen voor rust in je zwangerschap

Mindful zwanger en bevallen: een grondige voorbereiding

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Nina Pierson: zo zorg je voor jezelf in je zwangerschap

Nina Pierson: zo zorg je voor jezelf in je zwangerschap

Voor jezelf zorgen klinkt hartstikke logisch (en dat is het ook), maar gaat in de praktijk helemaal niet vanzelf. Dat heeft ook te maken met waar wij als vrouw vandaan komen. Zo zegt Nina Pierson, cool mens en auteur van Mama’en: ‘Wij zijn een generatie vrouwen die...

Bevallen voor vaders – je doet ertoe

Bevallen voor vaders – je doet ertoe

Bevallen: voor vaders maakt het ook veel uit hoe de bevalling verloopt. De Geboortebeweging organiseerde december 2016 de actie “#genoeggezwegen”. Moeders, maar ook vaders laten hun stem horen. Door middel van het online plaatsen van foto’s en verhalen wordt een...

Vlot bevallen van een tweeling [bevallingsverhaal]

Vlot bevallen van een tweeling [bevallingsverhaal]

We zijn bij de verloskundige voor de echo. Spannend. ‘Als het hartje maar klopt.’ Onze dochter van bijna anderhalf brabbelt: ‘Baby, baby?’ Zonder echt te begrijpen wat er allemaal gebeurt. De verloskundige reageert hierop met: ‘Baby? Zeg maar baby’s!'  Even is het...

Hoe je bevalling ook was, het is joúw persoonlijke verhaal

Hoe je bevalling ook was, het is joúw persoonlijke verhaal

Bevallen, is dat met een newwavemuziekje en een stemmig zoutlampje je oerdrang volgen? Of in een tl-verlicht ziekenhuisbed je stinkende best doen? Antwoord: Beide. Hoe wij mensen ook bevallen, met of zonder partner, in bad of op het droge, lotusbevalling of...

Vitamine K: wel of niet geven na de geboorte?

Vitamine K: wel of niet geven na de geboorte?

Vitamine K wordt sinds enkele decennia vrij standaard aan de baby gegeven, direct na de bevalling. Waarom eigenlijk? En is het dan nodig bij pasgeborenen? Dit artikel pleit voor het geven van vitamine K, naar aanleiding van een vijftal baby’s dat met ernstige...

Bevallen met hulp van een doula

Bevallen met hulp van een doula

Bevallen doe je helemaal zelf. Dat kan, en dat is misschien maar goed ook, niemand van je overnemen. Maar je kunt je er wel bij laten helpen, bijvoorbeeld door een doula. Een wat? Wat is een doula? Doula betekent ‘dienende vrouw’ en wordt ook wel, minder poëtisch,...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0