Laat het kraambezoek maar wachten (7 tips voor een beschermde kraamtijd)

door Nelleke Bos

Ben je voor het eest zwanger, dan kun je niet voorspellen wat er allemaal op je af komt in de eerste weken. Veel, namelijk heel erg veel. Daarom geven we je alvast wat tips om het rustig te houden. Als je voor de tweede keer zwanger bent, weet je vaak precies wat je níét wil in de kraamtijd. Meestal wil je vooral weinig mensen, weinig reuring. Als je de kraamtijd rustig wil houden, maar niet goed weet hoe je dit aanpakt, kijk ook dan mee naar de volgende tips.

Maak een bubbel

Maak samen met je lief een bubbel waarin alleen jullie gezin – en de helpende handen – komen. Zeker de eerste week, maar misschien wil je dit maar liefst zes weken zo vormgeven. Zodat jullie aan elkaar kunnen wennen en een eigen ritme op kunnen bouwen, de voedingen en slaapjes onder de knie krijgen.

Zwangerschapsboeken die wij fijn vinden: Vrije geboorteBevallen op eigen krachtIna May’s guide to childbirth, Veilig bevallen, Veilig door de kraamtijdGenieten van je bevallingNegen magische maanden, Het nieuwe zwanger worden.

Filter je bezoek

Maak goeie afspraken met je lief over wie er in de eerste periode welkom is. Ouders en schoonouders bijvoorbeeld, maar collega’s, leuke kennissen en buren kunnen echt nog wel een poosje wachten. Dit is de tijd om 100% voor jezelf en je baby te kiezen. Er is geen tijd voor beleefdheden en je bent niemand iets verplicht. Ook hoef je niemand een tweede keer of vaker te ontvangen als je daar geen fut voor hebt – ook je liefste familie niet.

wasbare luier

Beperk de bezoektijd

Zorg ervoor dat je bezoek weet wat de kaders zijn: een goed kraambezoek duurt kort, ook al is het nog zo gezellig. Wat mij betreft is de enige uitzondering op deze regel: tenzij het bezoek ongemerkt het huishouden kan doen, de kraamvrouw kan voorzien van schaaltjes fruit en fris water voor tijdens het voeden, en verder geen enkel beroep doet op moeder en kind.

Jan Versteegh tipte dan ook terecht: ‘Hier komt ie: mijn ultieme kraambezoektip. Besef dat je na drie kwartier, maximaal een uurtje, wég moet gaan. Je vrouw is moe. Jij zelf ook. Samen heb je de gebroken nachten, een heel nieuw leven. Je vrouw heeft net een compleet kind uitgepoept – eerlijk, dat zou ik als man niet eens kúnnen, die pijn verdragen. Als wij voor de voortplanting zouden moeten zorgen, waren de mensen al uitgestorven. Diep respect voor vrouwen.’

Besteed je eten uit

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk hoeft te doen. Als je partner geen vrij meer heeft, probeer dan wel samen te regelen dat er een lief iemand eten brengt of voor jullie kookt. Zo houd je de rust om puur met je baby te zijn. Dat vraagt immers al genoeg energie.

Pak elk dutje

Als je baby met een vol buikje in slaap valt, doe dan mee. Wakker blijven is niet stoer, en je hebt er niks aan. Het huishouden en het bezoek wachten wel, daar hoef je je kostbare energie niet aan te verspillen. Je hebt je dutjes hard nodig, minimaal de eerste zes weken. Wist je dat je voeding ook profiteert van slaap? Je melkproductie heeft baat bij jouw middagdutje.

Kraamfeestje 

Geef een kraamfeestje, zodat je de hele bups in een keer hebt. Plan dat feestje vooral een beetje laat. Na een week of zes, als je een ietsiepietsie gewend bent aan het verse ouderschap.

Meer lezen

Zwangerschapsboeken die wij fijn vinden: Vrije geboorteBevallen op eigen krachtIna May’s guide to childbirth, Veilig bevallen, Veilig door de kraamtijdGenieten van je bevallingNegen magische maanden, Het nieuwe zwanger worden.

5 redenen voor rust in je zwangerschap

Mindful zwanger en bevallen: een grondige voorbereiding

Nieuwe baby? ‘Let your monkey do it!’

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Wat je als zwangere echt wil weten

Wat je als zwangere echt wil weten

‘Had ik dit van te voren geweten!’ Na je bevalling ziet de wereld er to-taal anders uit. Je bent binnenstebuiten gegaan, je hebt een kind op de wereld gezet en je beziet de boel een stuk helderder. Wat is nu écht belangrijk? We bundelden de meest genoemde tips van...

Column: Eindelijk in verwachting

Column: Eindelijk in verwachting

Ik repeteer al mijn hele leven voor een stuk waar ik niet in speel. En verzamel daar de benodigde rekwisieten bij. Ik heb een kast vol lapjes stof voor de kleren die ik zelf zal maken, bollen wol voor de creaties die ik zal breien en band voor de gordijnen die ik op...

Hoera voor hormonen!

Hoera voor hormonen!

Ik ben er wel een beetje klaar mee dat we hormonen afdoen als iets waar je maar last van hebt. Natuurlijk, als je menstrueert, zwanger bent, ontzwangert, borstvoeding geeft, voel je je anders dan op andere moment. Maar er zit zo'n toffe kant aan! Dat mogen we wat mij...

Bevallingsverhaal: Verrassing bij de geboorte

Bevallingsverhaal: Verrassing bij de geboorte

Bij een derde zwangerschap weet je wat je kunt verwachten. Toch kan de baby voor een verrassing bij de geboorte zorgen! Of liever: de geboorte zelf kan verrassend zijn. Laetitia uit België ervaart haar bevalling als heel bijzonder. Zwanger van ons derde kindje. Meisje...

Borstvoeding in de kraamtijd

Borstvoeding in de kraamtijd

Misschien heb je besloten om alles maar op je af te laten komen of misschien heb je je juist uitgebreid geïnformeerd over de borstvoeding. Met welke insteek je ook aan je borstvoedingsperiode begint, de ervaring leert dat bijna elke moeder erg onzeker is in het begin...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0